Oli Ren: Srbija na prekretnici

Evropski komesar za proširenje Oli Ren ocenio da je 2008. godina "prelomna" za evropsku budućnost Srbije.

Izvor: FoNet, Beta

Ponedeljak, 31.12.2007.

08:12

Default images

On je izrazio uverenje da će ona moći bez odlaganja da ostvari punu saradnju s Haškim tribunalom kako bi ubrzano krenula putem ka Evropskoj uniji. "Godina 2008. može postati prelomna za evropsku budućnost Srbije. Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) nadohvat je ruke", ocenio je Ren u autorskom tekstu koji objavljuje "Danas" u prazničnom trobroju.

"Ovaj sporazum je ključna prekretnica na evropskom putu Srbije", rekao je Ren i izrazio zadovoljstvo parafiranjem SAA 7. novembra 2007, ocenjujući da je Srbija to zaslužila, kako zbog tehničke suštine, tako i zbog napretka u ispunjavanju političkih uslova.

Kada je reč o Kosovu, Ren je ocenio da je "jasno da je status kvo neodrživ".

"Rad sada treba da bude zaključen u jednom koordiniranom, usmeravanom procesu koji predvodi Evropska unija. Svesni smo naše odgovornosti da obezbedimo upravljanje procesom, i mi ćemo to i uraditi", istakao je evropski komesar.

"Srbija se nalazi na raskrsnici - ona je blizu da kompletira pomirenje s prošlošću, a istovremeno čvrsto i potpuno stupa na svoje pravo mesto, a to je put evropske integracije", naveo je Ren i dodao da je Evropska komisija angažovana kako bi evropska perspektiva Srbije postala realna.

Ren je na kraju ukazao da evropska zajednica neće biti potpuna sve dok Srbija i region zapadnog Balkana kao celina ne budu integrisani u Uniju.

Tadić: Ulazak u EU jedini način da sačuvamo Kosovo

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je učlanjenje u Evropsku uniju jedini način da Srbija sačuva Kosovo i najavio da će Vlada Srbije doneti odluku o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

"Za razliku od onih koji tvrde da naše učlanjenje u EU izdvaja Kosovo iz Srbije, ja tvrdim da je to jedini način da sačuvamo Kosovo u Srbiji", rekao je Tadić u intervjuu za novogodišnje izdanje novosadskog "Dnevnika". Prema njegovim rečima, biti član evropske porodice znači da će Srbi ponovo živeti u jednoj kući, ali to važi i za Mađare, Hrvate, Rumune, Bošnjake, Albance iz Srbije.

"I zato ću dosledno, do poslednjeg trenutka, zastupati evropski projekat" , poručio je Tadić.

Ocenio je da je u ostvarenju tog projekta "prilično usamljen", kada je podrška političkih stranaka u pitanju, ali da nije usamljen kada je u pitanju podrška građana, pošto više od 70 odsto građana želi u EU.

"Nemate takvu koncentraciju evropske volje čak ni u članicama Unije. I tu činjenicu sam obavezan da poštujem", kazao je Tadić.

Dodao je da nije "evropski zanesenjak", odnosno da je svestan svih slabosti koje Evropa sobom nosi, ali je ocenio da za Srbiju nema boljeg rešenja.

Tadić je ocenio da će sve stranke u vladajućoj koaliciji podržati odluku Vlade Srbije da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

"Ubeđen da će tu odluku podržati sve stranke u koaliciji, kao što su svojevremeno podržale i potpisivanje CEFTA sporazuma, uprkos činjenici da on ne važi za prostor Kosova i Metohije", naveo je Tadić.

Dodao je da - ukoliko pojedine zemlje iz EU i Ujedinjenih nacija jednostrano priznaju nezavisno Kosovo - to ne znači da Srbija treba da izađe iz UN i da prekine kontakte sa EU.

"To ne znači da, zato što smo se naljutili na one koji dovode u pitanje naše potpuno legitimne interese, i što nas takvim stavom vređaju, treba da pucamo sebi u koleno. Takva politika je ne samo naivna nego i štetočinska", kazao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: