Otvoreno Svratište za decu

Privremeno Svratište za decu koja žive na ulici otvoreno je danas u prostorijama Kulturnog centra B92 "Sinema reks" u Jevrejskoj 16.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 30.12.2007.

12:01

Default images

Tamo će biti obezbeđen dnevni boravak, dok će mališani bez porodica moći da spavaju u Zavodu za vaspitanje dece i omladine. Na te dve lokacije, deca koja su pre desetak dana iseljena iz stana u Drinčićevoj ulici boraviće mesec dana, dok se ne završi renoviranje prostora u Krfskoj, koji je Centru za integraciju mladih na korišćenje ustupio Gradski sekretarijat za dečiju i socijalnu zastitu.

Mališani će, svakodnevno od 17 do 22 sata u "Sinema Rex-u" imati topli obrok, garderobu kao i pomoć socijalnog radnika, psihologa i medicinske sestre.

Svratište za decu otvorio je ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić.

"U poslednja četiri meseca 203 dece je koristilo usluge Svratišta što znači da imamo značajno povećan broj onih koji su na ulici i koji imaju potrebe za jednom ovakvom ustanovom", rekao je Ljajić.

Lajić je kazao da će se ovaj problem rešavati tako što će se renovirati jedno svratište koje će finansirati Grad Beograd i da će i Ministarstvo, takođe, pomoći.

"Najdugoročnije problem moramo rešavati tako što ćemo obezbediti lična dokumenta za korisnike Svratišta, zatim im omogućiti da se uključe u obrazovni sistem i, na kraju, omogućiti im zaposlenje", rekao je Ljajić.

Od otvaranja Svratišta u Drinčićevoj ulici u Beogradu u avgustu do 18. decembra usluge je koristilo 203 dece i mladih.

Taj objekat je zatvoren zbog odziva dece koji je premašio raspoložive kapacitete.

Život u napuštenom automobilu

Markova 'kuæa' (tosko.8m.com)
18-godišnji Marko Tosković već četiri godine živi u napuštenom automobilu pored gradskog SUP-a u Aleksincu.

Mnogi građani će Novu godinu dočekati na nekom od gradskih trgova širom Srbije. Uz zvuke dobre muzike u slavljenickom raspoloženju, sneg i vetar neće te večeri predstavljati problem. Beskućnici ili skitnice kako sami sebe nazivaju - ne misle tako.

"Samo da i ova zima bude blaga kao prošla, inače neću moći da izdržim u ovom automobilu. Hladno je i duva sa svih strana", kaže Marko Tosković, najpoznatiji beskućnik u Aleksincu.

"Nisam imao gde. Život u aleksinačkom domu za decu bez roditelja je bio nepodnošljiv. Tukli su me stariji domci, upravnici isterivali i slali u psihijatrijske bolnice od Toponice do Kovina preko 'Laze Lazarević'. Lekari su govorili da sam normalan, ali vaspitno zapušten", svedoči Marko.

On kaže da je od vaspitaca tražio da ga nauče "da nešto radi, da bude sposoban za samostalan život, ali…"

Napunio je 18 godina novembra ove godine. Tog dana je za državne organe Srbije postao zbrinut slučaj. "Odgojili" su ga do 68 kg težine i 178 cm visine. Platili su mu taksu za ličnu kartu i prepustili ga "Božijoj volji".

Iako godinama niko ne brine o njemu, on pokusava da preživi.

"Žickam za hranu, cigarete. Aleksinčani znaju da sam pošten, ne kradem pa mi daju stare stvari da se obučem. Najgore mi je kad je zima, jer nemam gde da se okupam", kaže on.

Opširnije o ovoj potresnoj priči pročitajte na ovom sajtu.

Podsetimo, B92 se uključio u rešavanje problema beskućnika u Beogradu - danas će u kulturnom centru Rex u Jevrejskoj ulici biti otvoreno privremeno svratište za decu i omladinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: