"Tražimo najbolje rešenje za NIS"

Ministar bez portfelja Dragan Đilas uveren da svi članovi Vlade rade na pronalaženju najboljih rešenja za prodaju NIS-a.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 30.12.2007.

10:12

Default images

Đilas je izjavio da nije tačno da su svi članovi Radne gupe Vlade Srbije, osim Mlađana Dinkića, bili za to da se prihvati prva ponuda ruske strane i cena od 500 miliona evra za 51 odsto učešća u NIS-u. On je rekao da je Dinkić konstruktivan i da su njegovo iskustvo i energija od pomoći: "Bilo bi dobro da se vrati u Radnu grupu kako bi zajedno došli do najboljeg rešenja. Sve je ionako otvoreno".

"Na svim sednicama Radne grupe istican je strateški značaj Srbije da gasovod prođe kroz našu zemlju, ali je u većini diskusija traženo da prvo budu poznati trasa i kapacitet gasovoda, pa da se tek onda pređe na razgovore o ceni za NIS, uz napomenu da prva ponuđena cena nije prihvatljiva", rekao je ministar bez portfelja zadužen za sprovođenje NIP-a.

On je rekao da se na sednici vlade zalagao za nastavak pregovora sa ruskom stranom, na osnovu platforme koju je predložila Radna grupa, čiji je i on član.

"Traženo je i poštovanje ekoloških standarda i modernizacija rafinerija u naredne dve godine, što je u međuvremenu potpredsednik Božidar Đelić već dogovorio sa ruskom stranom", rekao je Đilas.

Prema njegovim rečima, za energetsku stabilnost Srbije i njenu evropsku budućnost od izuzetnog je značaja da gasovod koji povezuje Rusiju i zapadnu Evropu prođe kroz Srbiju, a od tranzitnih i transportnih taksi zemlja bi imala i veliku finansijsku korist.

"Zato treba pažljivo izračunati šta nam gasovod donosi, realno sagledati vrednost NIS-a, na osnovu procena stranih konsultanata koje je angažovala prethodna vlada, i u pregovorima sa ruskom stranom postići sporazum koji mora da bude u skladu sa dugoročnim strateškim i ekonomskim interesima Srbije", rekao je Đilas.

Vlada Srbije je juče usvojila platformu za pregovore o sporazumu o saradnji Srbije i Rusije u oblasti naftne i gasne privrede.

Srpski ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da ministri iz G17 plus nisu glasali za platformu.

On je naglasio da je ruska ponuda o energetskoj saradnji veoma nepovoljna, jer se uopšte ne garantuje da će magistralni gasovod "Južni potok" proći kroz Srbiju.

S druge strane, prema njegovim rečima, ruska strana traži da odmah preuzme 51 odsto udela u NIS-u, za šta je ponuđeno samo 400 miliona evra, što je, kako je ocenio Dinkić, duplo niže od trenutne knjigovodstvene vrednosti srpske nacionalne naftne kompanije.

Gazprom: Zadovoljni Platformom srpske vlade

Ruski energetski koncern Gazprom zadovoljan je Platformom za pregovore o Sporazumu izmedju vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede, rečeno je Tanjugu u toj kompaniji.

U Gazpromu ocenjuju da Platforma predstavlja suštinski napredak ka sklapanju sporazuma o saradnji Srbije i Rusije u oblasti energetike, čiji je predlog vladi Srbije predat 11. decembra.

Predstavnici te ruske kompanije najavljuju da će posle novogodišnjih i božićnih praznika ovlašćeni predstavnici te kompanije doputovati u Beograd, kako bi se sa srpskim partnerima razmotrile sve tačke Platforme, koju je juče usvojila Vlada Srbije. To će otvoriti put ka postizanju konačnog sporazuma na obostranu korist, ističu u Gazpromu, prenosi Tanjug.

Jovanović: Dokaz korumpiranosti vrha države

Čedomir Jovanović ocenio je odluku Vlade Srbije da nastavi pregovore sa ruskim Gaspromom kao dokaz "korumpiranosti državnog vrha".

"Odluka Vlade da se nastave pregovori o sramnoj ponudi Gasproma koji želi da preuzme najveću firme naše države i njen monopol, za vrednost Robnih kuća koje su deset godina u stečaju, predstavlja krunski dokaz korumpiranosti državnog vrha, oličenih u Koštunici i njegovim predsedničkim kandidatima Tadiću i Nikoliću", rekao je Jovanović, a prenosi LDP u saopštenju.

Kako se ističe, Jovanović je istakao i da se "Kosovo ne može vratiti u Srbiju poklanjanjem NIS-a Rusiji".

"Posle Rezolucije koja zatvara evropsku budućnost Srbije, jučerašnja sednica Vlade pokazuje prave motive kojima predsednik i premijer žele novu izolaciju Srbije. Po uzoru na Miloševićevo vreme, samo u takvoj zemlji, kriminal i korupcija mogu da budu opravdani takozvanim 'državnim i nacionalnim interesima'", rekao je lider LDP-a.

On je dodao i da ako se pomenuti aranžman, koji predstavlja "flagrantni čin veleizdaje" zaista ostvari, LDP smatra da će i NIS morati da prođe isti put kao i Mobtel.

"Gazprom očekivao prihvatanje ponude"

Enerdžiobzerver, internet portal specijalizovan za regionalnu energetiku, piše da je Gazprom očekivao da će Vlada Srbije prihvatiti predlog o saradnji, a ne samo usvojiti platformu o nastavku pregovora. Prema navodima tog sajta, usvajanje platforme za Gazprom znači samo odugovlačenje konačnog odgovora na ruski predlog saradnje u naftnoj i gasnoj privredi.

Činjenica da je usvojena samo Platforma za pregovore o Sporazumu između vlada Srbije i Ruske Federacije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede, znači da ruski predlog nije naišao na odobrenje i oduševljenje kod većine ministara iz ekonomskog dela Vlade, kako su Rusi očekivali.

Prema prognozi Enerdžiobzervera, ukoliko je Gazprom zaista zainteresovan za NIS, onda će morati značajno da koriguje energetsku ponudu Srbiji.

Jednostavnije rečeno, moraće da smanji svoje monopolističke apetite po pitanju srpskog naftnog i gasnog sektora i da ponudi dva odvojena energetska paketa, jedan koji će se odnositi na gasovod, i drugi na Naftnu industriju Srbije, piše sajt.

Podsetimo, prema nezvaničnim informacijama beogradskih medija, Rusija je ponudila 400 miliona evra za 51 odsto učešća u NIS-u, uz investicije od 500 miliona evra do 2012. godine u zamenu za izgradnju kraka gasovoda kroz Srbiju, ali nije ponudila čvrste garancije za taj projekat, koji bi tek 2013. godine trebalo da postane operativan.

Enerdžiobzerver navodi i da je, prema njihovim saznanjima, Gazprom poprilično uznemirila inicijativa mađarskog Mola o stvaranju gasne regionalne balkanske i centralnoevropske kompanije, jer se ta ideja pojavila kao potpuno neočekivana alternativa za ruski gasovod "Južni potok".

"Ta ideja je veoma realna i može mnogo brže da se realizuje od 'Južnog potoka', jer zemlje koje bi ušle u zajedničku kompaniju već imaju sopstvenu gasnu infrastrukturu, koju treba samo na adekvatan način povezati i proširiti", smatra taj internet portal.

Što se tiče napajanja gasom, Enerdžiobzerver piše da ruski energenti mogu da zamene isporuke iz Irana, Azerbejdžana, a sve izvesniji je i Transkaspijski gasovod, koji zaobilazi Rusiju.

"Opasnost od monopola u oblasti energetike"

Centar za zaštitu potrošača "Forum" iz Niša upozorio je da se prilikom privatizacije NIS Jugopetrola ne vodi računa o opasnosti stvaranja monopola u oblasti energetike.

"Gasprom je jedini snabdevač gasa za Srbiju, kupovinom NIS-Jugopetrola on postaje i jedini dobavljač naftnih derivata i na taj način postaje monopolista u oblasti energetike", ocenio je "Forum" u otvorenom pismu ministru rudarstva i energetike Aleksandru Popoviću.

Cilj privatizacije energetskih potencijala zemlje, prema oceni Centra za zaštitu potrošača, mora da bude obezbeđenje većeg broja snabdevača istom vrstom energenta, kako bi se obezbedila konkurencija i izbegla energetska zavisnost zemlje od monopolista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: