Uhapšen Markač po nalogu Tribunala

Zagrebačka policija uhapsila generala HV Mladena Markača na privremenoj slobodi čeka haško suđenje za zločine u "Oluji".

Izvor: Beta

Subota, 29.12.2007.

14:19

Default images

Tribunal Ujedinjenih nacija je 27. decembra primio informaciju da je Markač napustio prijavljenu adresu u Zagrebu kako bi prisustvovao lovu na Bilogori 22. decembra i da hrvatska vlada do tada nije prijavila kršenje pravila o kućnom pritvoru.

Hrvatska je tek 28. decembra i to na zahtev Haga, potvrdila da je Markač bio u lovu na divlje svinje po Bilogori u društvu sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Kirinom.

Skandal je izbio u utorak, nakon što je deo hrvatskih medija objavio fotografije sa zajedničkog lova na divlje svinje od 22. decembra na Bilogori, na kojem je, uz ostale lovce među kojima su bili i visoki politički funkcioneri, učestvovao i Markač.

Organizatori lova, koji su fotografije iz lova samoinicijativno poslali svim relevantnim medijima u državi, kasnije su pokušali da ospore autentičnost tih snimaka izjavama da su, "u nedostatku novijih fotografija, medijima poslali pređašnje, nastale 2003. godine". Uutentičnost snimaka je, međutim, ubrzo potvrđena.

Dodatni problem vladi izazvala je činjenica da je jedan od učesnika lova bio i ministar unutrašnjih poslova Ivica Kirin koji bi, prema pravilima Haškog tribunala, trebalo da nadgleda i kontroliše Markačevo kretanje i poštovanje pravila uslovne slobode, kao i činjenica da je upravo vlada premijera Ive Sanadera 2004. dala garancije za puštanje Markača na slobodu do početka suđenja.

Markač je sa još dvojicom hrvatskih generala, Ivanom Čermakom i Antom Gotovinom, optužen za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u vojnoj akciji "Oluja" 1995, a suđenje bi trebalo da počne sredinom iduće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: