Usvojena Rezolucija o Kosovu

U Domu Skupštine Srbije sa 220 glasova "za", 14 "protiv" i tri uzdržana glasa, večeras usvojena Rezolucija o Kosovu.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 26.12.2007.

14:37

Default images

Rezoluciju su podržale stranke vladajuće koalicije (Demokratska stranka, Demokratska stranke Srbije, Nova Srbija i G17 plus), Srpska radikalna stranka, Socijalistička partija Srbije, protiv nje su bili Liberalno-demokratska partija, Liga socijaldemokrata Vojvodine, dok je Savez vojvođanskih Mađara bio uzdržan.

Poslanici su usvojili i Izveštaj Državnog pregovaračkog tima o pregovaračkom procesu vođenom od strane "trojke" Kontakt grupe. Za je glasalo 150 poslanika, 19 je bilo protiv, a tri uzdržano.

Svoje obraćanje poslanicima pred početak današnje rasprave, predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica iskoristili su kako bi poručili da je Vojska Srbije spremna da, uz pristanak nadležnih međunarodnih institucija, "pomogne i pruži zaštitu ugroženom stanovništvu", ali i da kritikuju ponašanje SAD u procesu rešavanja statusa Kosova.

Predsednik Srbije Boris Tadić za skupštinskom govorinicom je ocenio da zahvaljujući principijelnom pristupu Beograda pregovori intenzivno traju već dve godine, uprkos stalnim pretnjama i prognozama sa najrazličitijih strana da će Kosovo postati nezavisno.

"Posle svih glasina, Kosovo i dalje nije nezavisno, i zbog toga Beograd mora da nastavi da brani već poznate principe“, rekao je Tadić.

"Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova. Ukoliko bi došlo do nasilja na Kosovu a Kfor ne bude mogao da zaštiti Srbe, Vojska Srbije spremna da u svakom trenutku, štiteći interese svih građana, a uz pristanak nadležnih međunarodnih institucija, pomogne i pruži zaštitu ugroženom stanovništvu", kazao je predsednik Srbije.

Tadić je rekao i da ovom rezolucijom Srbija potvrđuje jedinstvenu državnu politiku prema Kosovu i dalji napredak ka evroatlantskim integracijama.

"Vlasti u Beogradu učiniće sve da Kosovo ostane u Srbiji, a Srbija na svom evropskom putu, i da oba ta principa moraju da budu ostvarena mudrom politikom, mirnim i diplomatskim sredstvima. Izolacijom od ostatka sveta i ratom niti možemo sačuvati Kosovo, niti obezbediti ekonomsku perspektivu za građane. Sigurnost i stablnost za sve naše građane su moj,a siguran sam i vaš prioritetni zadatak", naveo je Tadić.

Međutim, svoje obraćanje premijer Srbije Vojislav Koštunica iskoristio je kako bi kritikovao ponašanje Sjedinjenih Američkih Država u procesu rešavanja statusa Kosova.

Koštunica je naveo da je Amerika odlučila da ne može dalje da se pregovara, sa obrazloženjem da samo za kosovsko pitanje nije moguće pronaći kompromis.

"SAD svesno žrtvuju državne i nacionalne interese Srbije i životne interese kosovskih Albanaca samo da bi napravila kvazidržavnu tvorevinu u kojoj bi NATO pakt bio, kako to piše u Aneksu 11 Ahtisarijevog plana, 'konačan organ' vlasti u 'nezavisnom Kosovu'. Ako je do poređenja, ko poseduje veću silu, prihvatamo da je sila na strani Amerike. Srbija ne može biti srećna što se ova politika sile okrenula protiv nas, ali možemo biti spokojni zato što naša snaga počiva u poštovanju prava", naveo je premijer.

Koštunica je rekao i da Srbija jednom zauvek odbacuje svaku vrstu nezavisnosti Kosova, kao i da je to "prva i poslednja reč Srbije".

"U ovom času naša zadnja linija odbrane od nasilja i jednostrane nezavisnosti mora biti snažna rezolucija koju će Skupština usvojiti. To je ujedno i važna i značajna poruka Srbima sa Kosova da imaju svoju vladu, a da ilegalni akt o jednostranoj nezavisnosti treba da ignorišu kao nepostojeću pojavu", kazao je Koštunica. Za govornicom u Domu Narodne skupštine prvi put su se čuli i stavovi G17 plus. Kako je saopštila šefica poslaničkog kluba te stranke Suzana Grubješić ta stranka će podržati Rezoluciju, ali i da ima delova koji su neprihvatljivi, poput onih koji se odnose na vojnu neutralnost Srbije, kao i na uslovljavanje za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Ova tačka ne znači ništa. Zašto se navodi samo jedan za Srbiju trenutno najvažniji međunarodni ugovor – Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Pa Srbija je već parafirala taj sporazum, Vlada ga je jednoglasno usvojila na svojoj sednici 6. decembra, tada je odlučeno da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju jeste u funkciji očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. Da li se nešto promenilo u poslednje dve nedelje? Nije. I zato mislimo da nije potrebno da ovo stoji u rezoluciji", rekla je Grubješićeva.

Poslanici su imali priliku i da čuju detalje izveštaja pregovaračkog tima Beograda o poslednjih 120 dana pregovora o statusu Kosova.

Izveštaj je predstavio ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić, koji je naveo da je državni tim Srbije razgovorima o statusu Kosova pristupio sa dobrom voljom i adekvatnom pripremom.

On je, međutim, kazao da su pregovori, ipak, bili "bolji i otvoreniji nego kod Ahtisarija", jer se govorilo o statusu, a albanska strana je "morala da odgovara na neke predloge Beograda".

Nikolić: Tadić uspavljuje pred amputaciju

Uprkos primedbama koje imaju predstavnici jednog dela opozicije, tačnije socijalisti i radikali, najavili su da će glasati za Rezoluciju.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio da je tekst Rezolucije nejasan i da ne govori o potezima Srbije u slučaju jednostranog priznanja Kosova.

"Meni je govor predsednika Republike ličio na uspavanku, na anesteziju pred amputaciju. Ja vas molim, pripremite nas za nezavisnost Kosova i Metohije proglašenu od strane Albanaca i prihvaćenu od strane vaših prijatelja. Da li je ova rezolucija odbrana Kosova i Metohije u sastavu Srbije, da li je ova rezolucija znak da nema razgovora sa onima koji ne priznaju da je Kosovu u sastavu Srbije. Ako je to znak, pa mi ćemo sa po dve ruke da glasamo za ovu rezoluciju", rekao je Nikolić.

Poslanik Romske partije Srđan Šajn najavio je da će glasati za Rezoluciju o Kosovu, jer pitanje Kosova nije stvar dnevnopolitičkog nadmetanja, već demokratsko pitanje.

LDP protiv, SVM neće glasati

Drugi deo opozicije, odnosno Liberalno-demokratska partija, otišla je korak dalje i zatražila, preko svog predsednika Čedomira Jovanovića, da Rezolucija bude povučena iz procedure.

Kao razlog za to Jovanović je naveo da je tekst Rezolucije neiskren.

"Srbija je 2000. godine izabrala put kojem se ovom rezolucijom stavlja tačka. Od vas nikada nismo tražili da potpišete nezavisnost Kosova, nikada vas nismo optužili za neko političko nasleđe iz prošlosti. Ali, od vas tražimo da povučete ovu rezoluciju, jer ova rezolucija, kao i bilo koja druga koja je zasnovana na iracionalnim stavovima, ne može promeniti prošlost, za koju niste odgovorni, ali može uništiti budućnost za koji ste u svojim postupcima odgovorni - i predsednik Republike, i vladajuća koalicija i parlamentarna većina koja staje iza ovakvog teksta", kazao je Jovanović.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je da je za tu stranku tekst predložene rezolucije apsolutno neprihvatljiv, ali da neće glasati protiv nje, već neće učestvovati u glasanju. Balint je objasnio i zašto poslanici SVM neće glasati protiv Rezolucije, iako njen tekst smatraju neprihvatljivim.

"Razlog za to je u njenom naslovu - Rezolucija Narodne skupštine o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije", rekao je Balint, kao i da bi, ukoliko bi poslanici SVM glasali protiv, postojala "realna opasnost da se to protumači kao stav da su vojvođanski Mađari protiv ustavnog poretka i teritorijalnog suvereniteta i integriteta Srbije".

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak nada se da je ta rezolucija poslednja o kojoj se raspravlja u Skupštini jer se, kako je rekao, do sada mnogo puta izgovaralo da je "Kosovo najskuplja srpska reč".

On je poslanicima pročitao delove Kumanovskog sporazuma, koji, kako smatra, dokazuju da Srbija odavno nije suverena.

"Pričati o nezavisnosti Kosova je smešno jer se nalaze strane trupe i biće tamo još dugo vremena. Sa druge strane, kada govorimo o suverenitetu Srbije, tek to izaziva smeh jer je Srbija ne upravlja Kosova od kumanovske kapitulacije", rekao je Čanak.

Poslanicima se obratio i jedini albanski predstavnik, Riza Halimi, koji je rekao da neće glasati za tekst jer je Ahtisarijev plan dobar, kao i da Srbija ne može da očekuje da se posle svih dešavanja tokom 90-ih godina ništa ne promeni.

Kako se Kosovo navodi u tekstu SSP

Zamenik šefa poslaničke grupe SRS-a Aleksandar Vučić rekao je potpredsedniku Vlade Srbije Božidaru Đeliću "da bi mu bilo bolje da svoje penkalo pripremi za potpisivanje ostavke, a ne za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kojim se Kosovo daje Albancima".

Na postavljeno pitanje radikala, Đelić je rekao da se Kosovo spominje u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ali da se u njemu ne dovodi u pitanje status te pokrajine.

Kako je rekao, u Sporazumu se navodi da je Kosovo pod međunarodnom administracijom i da se njegov status bazira na Rezoluciji 1244 i dodao da to znači da Sporazum afirmiše suverenitet Srbije.

Đelić je za skupštinskom govornicom pokazao taj sporazum i najavio da će se tekst Sporazuma sutra naći na sajtu Vlade Srbije.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić rekao je da se stvara nesporazum oko člana 135 Sporazuma o asocijaciji i stabilizaciji, jer se radi o standardnom članu za sve međunarodne sporazume koje Srbija potpisuje kada je reč o Kosovu.

Samardžić je za skupštinskom govornicom objasnio da - pošto je Kosovo od juna 1999. pod međunarodnom upravom Ujedinjenih nacija - i civilna uprava ima pravo, prema Rezoluciji 1244, da predstavlja Kosovo i da potpisuje međunarodne sporazume.

On je dodao da mora da postoji takav član, jer Srbija ne može da primenjuje sporazume na teritoriji Kosova, pošto prema ovoj rezoluciji nema svoju administrativnu vlast u Pokrajini.

Samardžić je dao primer Kipra, sa kojim je EU potpisala Sporazum o pristupanju, ali koji se ne primenjuje na turski deo države.

"Pretpostavka je da kada se ovakav režim ukloni i uspostavi pravni status, onda će se sporazum odnositi i na Kosovo i Metohiju", rekao je Samardžić.

Ivanko: Rezolucija bez implikacija

Rezolucija Skupštine Srbije o Kosovu neće imati nikakve posledice za Kosovo, izjavio je danas portparol UNMIK-a Aleksander Ivanko.

"Ono što radi Skupština Srbije, stvar je srpskih poslanika. Što se tiče Kosova, to neće imati implikacija jer je Kosovo teritorija pod administracijom UN", rekao je Ivanko na konferenciji za novinare u Prištini.

Odgovarajući na pitanja o otvaranju kancelarije srpskog ministarstva u severnom delu Kosovske Mitrovice, on je rekao da UNMIK i dalje to smatra ilegalnim činom.

"Nastavili smo konsultacije sa sedištem UN, u Njujork, o koracima koje ćemo preduzeti po ovom pitanju", rekao je Ivanko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: