Hrvatska: Presuda za Bjelovar

Varaždin -- Županijski sud u Varaždinu osudio je grupu bivših hrvatskih policajaca na višegodišnje kazne zatvora za zločin nad vojnicima JNA.

Izvor: Beta
Podeli

Oni su osuđeni za pomaganje u ratnom zločinu nad pripadnicima JNA i civilima u Bjelovaru 1991. godine. Prvooptuženi Luka Markešić osuđen je na četiri godine zatvora, a Zdenko Radić, Zoran Maraš i Ivan Orlović na po tri godine zatvora zbog pomaganja u ratnom zločinu nad zarobljenicima i civilima, javila je hrvatska agencija Hina.

Oni su optuženi da su omogućili nepoznatim osobama da odvedu i zatim streljaju šest zarobljenih vojnika JNA i teško rane jednog civila.

Pripadnici JNA su, zajedno sa jednim civilom, bili zatvoreni u bjelovarskoj Policijskoj upravi, pošto su hrvatske snage zauzele kasarnu "Božidar Adžija" u Bjelovaru 29. septembra 1991. godine.

Sudija Zdravko Pintarić je u obrazloženju presude naveo je da je Markešić počinio radnje za koje ga tereti optužnica, odnosno da je najavio dolazak specijalaca po ključeve prostorija u kojima su zarobljenici držani, kao i da su ostali optuženici ključeve i preuzeli.

Utvrđeno je i da su zarobljenici odvedeni u šumu i streljani, dok je civil teško ranjen.

Sudija je naveo i da je kod optuženih postojala svest o tome da pomažu počiniteljima i da, iako su tvrdili da nemaju veze s dogadajem, ne postoji nijedan dokaz da su ono što su uradili preduzeli s nekim drugim ciljem.

Iz pritovra bjelovarske policije odvedeni su pripadnici JNA Radovan Barberic, Zdravko Dokman, Radovan Gredeljević, Mirko Ostojić, Ivan Hojsak i Boško Radonjić, kao i civil Savo Kovač, koji je pritvoren pod sumnjom da je snajperista.

Prema optužnici, u noći 4. oktobra svi su odvezeni u šumu Cesma kod Malog Korenova, gde su ubijeni, dok je Kovač preživeo s teškim povredama.

Suđenje, koje je danas završeno, bilo je treće sudenje za to delo, a optuženi su u ranijim suđenjima bili oslobođeni. Optužnica je na ovom suđenju bila i izmenjenima i optuženima je, umesto ratnog zločina, na teret stavljeno pomaganje u ratnom zločinu.

Svi optuženi branili su se sa slobode, a na suđenju su izjavili da nisu krivi i da nemaju veze s događajem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 44 idi na stranu