Rusija najavljuje veto

Sergej Lavrov izjavio da bi Rusija uložila veto u SB u slučaju da se predloži rešenje koje bi odobrilo jednostranu nezavisnost Kosova.

Izvor: FoNet, Tanjug

Petak, 21.12.2007.

07:41

Default images

Za planove Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da zaobiđu UN pri određenju statusa Kosova, ruski ministar inostranih poslova je rekao da je to "u suštini prvi pokušaj da se kaže da Ujedinjene nacije više ne zanimaju Zapad" i da će "oni komplikovane probleme rešavati izvan Ujedinjenih nacija".

"Naša pozicija zasniva se na međunarodnom pravu. Najopasnija igra je kršenje rezolucija Saveta bezbednosti, slobodno tretiranje konsenzusom donetih rešenja, ignorisanje Povelje svetske organizacije koja naglašava suverenu jednakost država i njihovu teritorijalnu celovitost, ili kršenje temeljnih principa Završnog akta iz Helsinkija", rekao je Lavrov.

Odgovornost za posledice izazvane eventualnom nezavisnošću Kosova i Metohije biće na onima koji neopravdano i neargumentovano tvrde da je "kosovski slučaj" jedinstven i da se ne može ponoviti nigde u svetu, rekao je Sergej Lavrov.

"EU i NATO nenadležni za prisustvo"

Međunarodno prisustvo na Kosovu ne spada u prerogative i nadležnost ni EU, niti NATO-a, izjavio sinoć Bocan-Harčenko.

"Jednostrano proglašenje nezavisnosti i upućivanje misije na Kosovo, zaobilaženjem UN, bilo bi najgrublje kršenje temeljnih normi međunarodnog prava, Povelje UN, kao i temeljnih principa mirotvorstva, sa svim posledicama koje iz toga proizlaze", rekao je Aleksandar Bocan-Harčenko, predstavnik Rusije u Kontakt-grupi za Prvi kanal ruske državne televizije. Bocan-Harčenko je bio predstavnik Rusije u posredničkoj trojci pod čijim okriljem su do 10. decembra vođeni direktni pregovori između Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova i Metohije.

Posle sinoćnje sednice Saveta bezbednosti UN, predstavnici evropskih zemalja i SAD saopštili su nameru da preuzmu odgovornost za sudbinu južne srpske pokrajine, smatrajući da je pregovarački potencijal iscrpljen, a Evropska unija namerava da na Kosovo uputi policijsko-pravosudnu misiju.

Moskva smatra da je za promenu misije Ujedinjenih nacija na Kosovu potrebna odluka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Manter: Koordinirana nezavisnost

A ambasador SAD u Srbiji kaže da se u nekom trenutku naredne godine može očekivati koordinirano proglašenje nezavisnosti Kosova. Kameron Manter rekao je u intervjuu Fonetu da se to može očekivati ukoliko u bliskoj budućnosti ne bude promene situacije.

"Koordinirano znači da je to odluka međunarodne zajednice", objasnio je Manter. On je naveo da pod tim podrazumeva da će Kosovo proglasiti nezavisnost, uz saglasnost država koje podržavaju taj proces, koji je pažljivo promišljen i planiran.

On žali što o ovom pitanju nije bilo konzensusa u Ujedinjenim nacijama. Manter nema saznanja da li će biti još neke sednice Saveta bezbednosti o statusu Kosova, ali napominje da je to uvek moguće, jer zavisi od generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

Osvrćući se na nedavnu sednicu Saveta bezbednosti, Manter je izrazio žaljenje što je dogovor izostao, mada je naglasio da je bio impresioniran načinom na koji je premijer Srbije Vojislav Koštunica pristupio ovoj temi, iako se ne slaže sa njim.

"Zato mi podržavamo nadgledanu nezavisnost, pošto međunarodna zajednica", prema rečima Mantera, "mora da nastavi da usmerava Kosovo da dostigne evropske standarde, kojima je i Srbija predana".

"Rezolucija 1244 ostaje na snazi i biće deo rešenja koje će međunarodna zajednica iskoristiti da nastavi ovakve procese i u budućnosti. Kako će to tačno izgledati, mnogo toga će zavisiti od Evropske unije", rekao je Manter.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: