Šljivančanin na privremenoj slobodi

Hag -- Žalbeno veće Haškog tribunala pustilo je na privremenu slobodu bivšeg oficira Vojske Jugoslavije Veselina Šljivančanina.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

On je nepravosnažno osuđen na pet godina zatvora zbog mučenja hrvatskih zarobljenika u Vukovaru 1991. godine. Odluku o puštanju donelo je žalbeno veće Tribunala, uzimajući u obzir da je Šljivančanin već odslužio 90 odsto kazne. Garanciju da će se Šljivančanin vratiti u Hag na izricanje pravosnažne presude i na slobodi se pridržavati uslova koje je propisao Tribunal dala je Vlada Srbije.

Šljivančaninov advokat Novak Lukić kaže da će Šljivančanin u Srbiju "doći u najskorije vreme" i da je pušten na privremenu slobodu do završetka žalbenog postupka po žalbi Tužilaštva na presudu od pet godina.

Šljivančanin je uhapšen 2003. godine u Beogradu i izručen Tribunalu.

U prvostepenom postupku osuđen je na zatvorsku kaznu za pomaganje u mučenju oko 200 hrvatskih zarobljenika, prethodno izvedenih iz vukovarske bolnice, na farmi Ovčara, 20. novembra 1991. On je oslobođen krivice za streljanje zarobljenika.

Krivice je istom presudom potpuno oslobođen bivši kapetan JNA Miroslav Radić. Pukovnik Mile Mrkšić proglašen je krivim za pomaganje u ubistvu 194 zarobljenika na Ovčari i osuđen na 20 godina zatvora.

I Vinko Pandurević ide na privremenu slobodu

Bivši oficir Vojske Republike Srpske Vinko Pandurević, optužen za genocid u Srebrenici, biće pušten na privremenu slobodu tokom predstojeće praznične pauze u radu suda, saopšteno je u Hagu.

Sudsko veće Karmela Ađijusa odlučilo je da Pandurevića iz pritvora u Sheveningenu pusti na 10 dana, kako bi prisustvovao pomenu preminulom ocu.

Prema odluci, Pandurević mora da se u pritvor Tribunala vrati do 8. januara.

Pandureviću, koji je u julu 1995. bio komandant Zvorničke brigade VRS, sudi se po optužnici za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana. Zajedno sa njim, za genocid su optuženi i Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić i Ljubomir Borovčanin.

U istom postupku Tribunal sudi i generalima Radivoju Miletiću i Milanu Gveru koji su optuženi za zločine protiv čovečnosti u Srebrenici i Žepi.

Sudsko veće ranije je odlučilo da na privremenu slobodu tokom praznika pusti i Miletića i Gvera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 44 idi na stranu