Nova inicijativa Srbije

Beograd, Moskva -- Srbija će od Saveta bezbednosti zahtevati da od Međunarodnog suda pravde zatraži mišljenje da li bi nezavisnost Kosova bila legalna.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Dok se čeka na sednicu Saveta bezbednosti 19. decembra, najnoviju inicijativu i obraćanje Međunarodnom sudu najavio predsednik Srbije Boris Tadić. Tadić je rekao da će Srbija, u slučaju da neke zemlje prihvate odluku o jednostranoj nezavisnosti, "pred pravnim institucijama tih zemalja pokrenuti procese protiv vlada tih država".

Direktor beogradskog Centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević ocenjuje za B92 da je verovatno reč o savetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde.

Dimitrijević pojašnjava i da u tom slučaju Srbija nailazi na dve poteškoće – prva je da nema akta o nezavisnosti, a sud ne može da odlučuje hipotetički.

"Drugo pitanje, koje je mnogo realnije i bliže, je da li će se u Savetu bezbednosti naći većina koja će da odluči da traži takvo mišljenje", rekao je on. Prema njegovim rečima, Rusija nije ta koja će to tražiti.

"Oni mogu da nam obećaju šta god hoće, međutim, svaka druga članica može da spreči takvo mišljenje. To, bojim se, liči na te razne probe da pred međunarodnim organima tražimo ono što je teorijski moguće i što nekome u kabinetu padne na pamet", kaže Dimitrijević.

On podseća da smo to radili pod Miloševićem i ušli smo u udžbenike međunarodnog prava, pa je moguće da će to da se desi i sa ovim slučajem.

Rusija: Nema jednostranog proglašenja

U slučaju da Priština jednostrano proglasi nezavisnost, Rusija će tražiti od Ujedinjenih nacija da ponište tu odluku, kaže Aleksandar Bocan-Harčenko, predstavnik Rusije u trojci Kontakt grupe.

On je rekao da će Rusija to zatražiti od Saveta bezbednosti UN i šefa UNMIK-a.

"Mi možemo da zahtevamo od Saveta bezbednosti, jer će biti prekršena rezolucija SB UN", rekao je Bocan-Harčenko ruskoj agenciji Interfaks.

Pored toga, naveo je ruski diplomata, u tom slučaju, Rusija će zahtevati da "šef misije UN na Kosovu takođe anulira tu odluku, kao najviši administrator u Pokrajini".

Odgovarajući na pitanje kakav će biti stav Rusije tokom razmatranja statusa Kosova u SB UN, 19. decembra, on je rekao da će se "zalagati za nastavak pregovora i izneti odgovarajući predlog o tome".

Taj predlog, međutim, neće biti u obliku rezolucije, zato što ne postoji osnova, jer nema kompromisa, naglasio je Bocan-Harčenko.

On je kazao da će se Rusija zalagati za donošenje odluke SB UN "u korist nastavka pregovaračkog procesa, na bazi onog što je uradila 'trojka'".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 142 idi na stranu