Nova inicijativa Srbije

Srbija će od Saveta bezbednosti zahtevati da od Međunarodnog suda pravde zatraži mišljenje da li bi nezavisnost Kosova bila legalna.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 11.12.2007.

12:37

Default images

Dok se čeka na sednicu Saveta bezbednosti 19. decembra, najnoviju inicijativu i obraćanje Međunarodnom sudu najavio predsednik Srbije Boris Tadić. Tadić je rekao da će Srbija, u slučaju da neke zemlje prihvate odluku o jednostranoj nezavisnosti, "pred pravnim institucijama tih zemalja pokrenuti procese protiv vlada tih država".

Direktor beogradskog Centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević ocenjuje za B92 da je verovatno reč o savetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde.

Dimitrijević pojašnjava i da u tom slučaju Srbija nailazi na dve poteškoće – prva je da nema akta o nezavisnosti, a sud ne može da odlučuje hipotetički.
Vojin Dimitrijeviæ (FoNet)
"Drugo pitanje, koje je mnogo realnije i bliže, je da li će se u Savetu bezbednosti naći većina koja će da odluči da traži takvo mišljenje", rekao je on. Prema njegovim rečima, Rusija nije ta koja će to tražiti.

"Oni mogu da nam obećaju šta god hoće, međutim, svaka druga članica može da spreči takvo mišljenje. To, bojim se, liči na te razne probe da pred međunarodnim organima tražimo ono što je teorijski moguće i što nekome u kabinetu padne na pamet", kaže Dimitrijević.

On podseća da smo to radili pod Miloševićem i ušli smo u udžbenike međunarodnog prava, pa je moguće da će to da se desi i sa ovim slučajem.

Rusija: Nema jednostranog proglašenja

Bocan-Harèenko (FoNet)
U slučaju da Priština jednostrano proglasi nezavisnost, Rusija će tražiti od Ujedinjenih nacija da ponište tu odluku, kaže Aleksandar Bocan-Harčenko, predstavnik Rusije u trojci Kontakt grupe.

On je rekao da će Rusija to zatražiti od Saveta bezbednosti UN i šefa UNMIK-a.

"Mi možemo da zahtevamo od Saveta bezbednosti, jer će biti prekršena rezolucija SB UN", rekao je Bocan-Harčenko ruskoj agenciji Interfaks.

Pored toga, naveo je ruski diplomata, u tom slučaju, Rusija će zahtevati da "šef misije UN na Kosovu takođe anulira tu odluku, kao najviši administrator u Pokrajini".

Odgovarajući na pitanje kakav će biti stav Rusije tokom razmatranja statusa Kosova u SB UN, 19. decembra, on je rekao da će se "zalagati za nastavak pregovora i izneti odgovarajući predlog o tome".

Taj predlog, međutim, neće biti u obliku rezolucije, zato što ne postoji osnova, jer nema kompromisa, naglasio je Bocan-Harčenko.

On je kazao da će se Rusija zalagati za donošenje odluke SB UN "u korist nastavka pregovaračkog procesa, na bazi onog što je uradila 'trojka'".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: