Mašinovođa jedini kriv za Bioče

Podgorica -- Mašinovođa Slobodan Drobnjak osuđen je na šest godina zatvora za železničku nesreću na Bioču u kojoj je poginulo 47 putnika.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ostali optuženi oslobođeni su zbog nedostatka dokaza, saopštila je sudija podgoričkog suda Branka Bošković. Nesreća se dogodila 2006. godine, a tada je povređeno više od 200 ljudi. Ona je rekla da je Drobnjak osuđen na zatvorsku kaznu za krivično delo protiv bezbednosti saobraćaja.

Osnovno tužilaštvo u Podgorici je, nakon okončanja istražnog postupka, podiglo 12 optužnica, a osim mašinovođe optužena je grupa rukovodilaca Železnice i odeljenja kontrole pojedinih službi.

U obrazloženju presude, za Drobnjaka se kaže da nije ispoštovao propisanu proceduru predviđenu za takve slučajeve. Navodi se da je, prema pravilima, Drobnjak trebalo da zaustavi voz i ne pokušava da ga pokrene kada je utvrdio da su kočnice u kvaru.

Optužbe su oslobođena trojica smenjenih direktora, šef depoa Železnice Crne Gore, otpravnik vozova na bjelopoljskoj železničkoj stanici, službenik za prijem vozova iz Bara, šef vuče i kontrolori ispravnosti vozova.

Njih je optužnica teretila da su nesavesno obavljali dužnost nadzora železničkog saobraćaja i dopustili da u saobraćaj ode voz sa manjkom ispravnih kočionih sistema.

Optužbe je oslobođen i otpravnik vozova u Bijelom Polju, protiv koga je bila podneta posebna optužnica zbog toga što pre kretanja srušenog voza nije obavio pravilnu kontrolu kočionih sistema kompozicije.

Mašinovođa, koji je u nesreći i sam povređen, na suđenju je rekao da je učinio sve što je bilo u njegovoj moći da spreči nesreću, ali da su kočnice bile neispravne, a njemu je naloženo da na put krene sa manjkom ispravnih kočionih sistema.

Elektromotorni voz koji je saobraćao na relaciji Bijelo Polje-Podgorica, izleteo je iz šina 23. januara 2006. u mestu Bioča kod Podgorice i sa četiri vagona puna putnika sleteo u kanjon Morače.

Info

strana 1 od 624 idi na stranu