BiH parafirala SSP sa EU

Evropski komesar za proširenje Oli Ren i premijer BiH Nikola Špirić parafirali u Sarajevu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Izvor: B92

Utorak, 04.12.2007.

07:37

Default images

Ren je izrazio zadovoljstvo što je BiH parafirala Sporazum sa EU i naglasio da su sve zemlje članice EU bile saglasne s tim.

Dodao je da je Sporazum sa EU važan jer će građanima BiH doneti direktnu korist.

"Poboljšaće se uslovi za trgovinu, ekonomski uslovi, poboljšaće se saradnja BiH sa članicama EU u segmentima kao što je borba protiv organizovanog kriminala", rekao je Ren i podsetio da današnji sporazum predstavlja "jednu kap ka statusu kandidata".

Ren je kazao da današnji sporazum doprinosi uspostavljanju stabilnog okruženja pogodnog za strane investitore.

Evropski komesar čestitao je političkim vođama "što su delovali u pravcu nomalizacije političkih odnosa i u pravom evropskom duhu", kao i visokom predstavniku u BiH Miroslavu Lajčaku "na značajnom doprinosu i naporima da dođe do ovako značajnih dešavanja u BiH".

"Na ovaj način političke vođe u BiH su pokazale da nisu bili u pravu oni koji su predviđali političku krizu", ocenio je Ren i dodao da će zvaničnici u BiH od sada sami kontrolisati svoju sudbinu, ali u okvirima EU.

"Sada se treba pripremiti na dalje izazove koji će stajati pred vama na evropskom putu. Ovo je veliki evropski dan za BiH. Naše prisustvo ovde i zajednički rad jesu konkretan dokaz da želimo da budete u Evropi", zaključio je Ren.

On je izrazio nadu da će parafiranje Sporazuma zvaničnici u BiH doživeti kao ohrabrenje da nastave da rade na reformama i priključenju u EU.

Špirić je posle ceremonije parafiranja Sporazuma rekao da je BiH čekala dugo na ovaj trenutak i istakao da je opredeljenje BiH da bude deo EU.

"Naša zemlja će od danas izvršavati konkretne zadatke koje su ispunjavale pre BiH druge zemlje koje su danas članice EU", rekao je Špirić i istakao da će BiH moći da prebrodi sve poteškoće, ako se bude iskreno koncentrisala na poštovanje Sporazuma.

Poručio je takođe da se "uspeh može postići samo kompromisom, dijalogom i uzajamnim poštovanjem".

Prema rečima Špirića, tek kada sve zemlje koje geografski pripadaju Evropi budu ujedinjene, "onda će EU izvršiti svoju plemenitu istorijsku misiju".

Fizičko širenje Evrope zapravo je širenje demokratije, stabilnosti i mira, a BiH može primerima pokazati da je deo tog sveta, dodao je.

Špirić je ukazao i da je BiH svesna svih teškoća i obaveza koje je očekuju i dodao da je BiH današnjim činom pružena mogućnost da "umesto neizvesnosti, počne da seje nadu u bolju budućnost".

Lajčak: BiH ponovo na evropskom putu

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak ocenio je da odluka evropskog komesara Olija Rena da BiH i EU sutra parafiraju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju "vraća Bosnu i Hercegovinu na put ka evropskoj integraciji nakon meseci političke nesigurnosti".

"Ovom odlukom EU je pozdravila novu političku dinamiku u BiH", saopštio je sinoć Lajčak i dodao da "to pokazuje da su političari u BiH shvatili da put ka integraciji u EU predstavlja najbolju moguću razvojnu strategiju".

"Sada će BiH imati zvaničan sporazum sa EU, a koliko će brzo zemlja krenuti dalje zavisi od toga koliko brzo će ispuniti institucionalne i zakonodavne zahteve utvrđene Mostarskom deklaracijom i Akcionim planom o reformi policije", naveo je Lajčak.

Iz krize ka EU

Potpisivanjem Sporazuma s EU Bosna i Hercegovina je, direktno iz najdublje posleratne političke krize, napravila najveći korak na evropskom putu.

Parafiranju Sporazuma prethodilo je nekoliko hitnih sednica i značajnih odluka. Za samo tri dana vanredno su zasedale sve postojeće državne institucije i po hitnom postupku donele značajne političke odluke oko kojih su se politički lideri u BiH natezali mesecima.

Usvajanje Akcionog plana za sprovođenje policijske reforme i donošenje Poslovnika o radu Parlamenta, za evropske institucije bili su jasan signal spremnosti i odlučnosti političkih lidera u Bosni i Hercegovini da nastave evropski put.

To je, kako je ocenio evropski komesar za pitanja proširenja Oli Ren, dovoljno za parafiranje Sporazuma.

Parafiranje Sporazuma je, što se inače praktično nikad ne događa, u celoj zemlji shvaćeno kao uspeh, javlja dopisnik B92 iz Sarajeva Amir Sužanj.

Ključni politički lideri jedinstveni su u stavu da je ovo veliki trenutak za Bosnu i Hercegovinu i da je ovaj pozitivni politički ambijent potrebno održati.

Pred Bosnom i Hercegovinom su još mnoge obaveze na evropskom putu, poručili su predsednik "HDZ-a 1990." Božo Ljubić i lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić.

Iako je pre samo nekoliko dana čak i samo parafiranje Sporazuma bilo gotovo nezamislivo, i obični ljudi i političari ohrabreni su značajnim događajem u Sarajevu.

Ipak, do konačnog potpisivanja parafiranog Sporazuma potrebno je ispuniti obaveze čije su preuzimanje evropske institucije prepoznale kao pozitivan signal iz Bosne i Hercegovine.

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata i premijer Republike Srpske Milorad Dodik očekuje da će proces ispunjavanja obaveza biti mnogo dinamičniji i da će to širom otvoriti evropska vrata Bosni i Hercegovini.

S obzirom na potpisivanje Sporazuma, u ovom trenutku se ne otvara rasprava o stvarnim rezultatima lokalnih političara.

Svi bi bar na dan-dva da zaborave činjenicu kako su sve političke odluke, koje su ocenjene kao ispunjavanje uslova za potpisivanje Sporazuma, donesene pod velikim pritiskom evropskih institucija i kako praktično nisu rezultat domaćih političkih struktura.

Pre bi se moglo reći da je Evropa tražila bilo kakav opipljiv rezultat kako bi omogućila Bosni i Hercegovini parafiranje Sporazuma i tako je izvela iz političkog ćorsokaka.

Proevropske snage će ovim činom svakako dobiti značajnu podršku, dok će snage čiji je cilj onemogućavanje evropskog puta zemlje prvi put shvatiti da takva nastojanja više ne mogu imati podršku u međunarodim krugovima i da je takva bitka unapred izgubljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: