Nastavak štrajka i pregovora

Tri sindikata prosvete predstavila su Vladi svoju računicu da u budžetu ima prostora za povećanje plata od 15 odsto u 2008. godini.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 30.11.2007.

14:25

Default images

Još jedan sastanak sa predstavnicima Vlade završio se neuspehom. Dok u Ministarstvu prosvete saopštavaju da je na sastanku ipak došlo do približavanja stavova, u Uniji sindikata prosvetnih radnika su za B92 rekli da je vlada sindikatima ponovo ponudila povećanje od pet odsto, i da su svi sindikati to odbili

Predstavnici sindikata obrazovanja odlučili su da ranije umanje svoje zahteve i sada zahtevaju povećanje zarada od 15 odsto, umesto za 20 odsto, za profesore i nastavnike i 7,5 odsto za nenastavno osoblje.

Predstavnici sindikata prosvetnih radnika, osim što su smanjili svoje zahteve, napravili su i računicu koja pokazuje da sa povećanjem zarada koje traže u budžetu ostaje dve i po milijarde dinara.

Zbog toga ne nalaze razlog zašto predstavnici ministarstva prosvete i finansija ne žele da ispune njihove zahteve.

"Pomoćnik ministra finansija se javio i rekao da je računica besprekorna, nemamo nijednu primedbu ili grešku, ali.. E to sad 'ali' da nas ubede da ne možemo da dobijemo više od onoga što su oni ponudili, jer očigledno će neko konačno morati da snosi odgovornost", kaže kaže Mirko Skrbonja, predstavnik Sindikata "Jednoglasnost".

"Mi smo sve vreme tvrdili da je organizator štrajka ministar prosvete", kaže on.

Predstavnici vlade predložili su povećanje na godišnjem nivou od pet odsto. Ako vladini predstavnici ne promene svoju ponudu, predstavnici sindikata obrazovanja odustaće od svakog kontakta sa njima.

"Nema više nikakvog odstupanja od ovog našeg zahteva. Mi možemo samo da se vratimo na prvobitni zahtev povećanja od 20 odsto", kaže Branislav Pavlović, predstavnik Sindikata obrazovanja Srbije.

"I na današnjem sastanku, ako oni neće da izađu tome u susret, mi nećemo više o tome ni pregovarati, pokušaćemo da uključimo u pregovore premijera Koštunicu i potpredsednika Đelića, jer očigledno sa ovom ekipom mi nemamo šta više da pregovaramo", rekao je on.

Prema podacima Sindikata obrazovanja Srbije, Unije prosvetnih radnika Srbije i Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost", časovi su danas skraćeni na 30 minuta u 1.517 od ukupno 1.748 osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Reprezentivni sindikati obrazovanja svoje članstvo imaju u oko 1.200 škola u Srbiji, ali se njihovom štrajku pridružio i veliki broj članova manjih sindikata.

Od ponedeljka, osim tri sindikata koja učestvuju u štrajku, pridruziće im se i Sindikat obrazovanja Beograd. Štrajk prosvetnih radnika ima i međunarodnu podršku od sindikata iz Italije, Španije, Hrvatske i Grčke.

Čačak: Pretnje razmenom tužbi

Predstavici Sindikata obrazovanja Čačka najavili su danas da će, ukoliko sanitarni inspektori kazne direktore škola zbog nehigijene, koja je posledica štrajka pomoćnog osoblja, odgovoriti krivičnim prijavama protiv inspekcije zbog opstrukcije štrajka.

Predsednik tog sindikata Radovan Kuvekalović rekao je da škole nema ko da očisti, pošto je pomoćno osoblje u štrajku, a nije isplativo angažovati druge za taj posao.

Načelnica sanitarne inspekcije Svetlana Tadić, izjavila je FoNetu da su školama ostavili još malo vremena, da ih dovedu u pristojno stanje i dodala da sanitarna inspekcija radi po zakonu.

Inspekcija je nedavno utvrdila je da je većina škola u nezadovoljavajućem stanju i direktora škola zatražali da organizuju čišćenje i dezinfekciju objekata odmah.

Ukoliko to ne bude urađeno, posle druge kontrole, sanitarna inspekcija će podnete prekršajne prijave. Škole mogu biti kažnjene od 150 do 300 hiljada, a direktori kao odgovorna lica od 10 do 30 hiljada dinara.

Razgovori o štrajku naučnika

Predstavnici Sindikata zaposlenih u naučno-istraživačkoj delatnosti Srbije i ministarstava nauke i finansija imali su danas konstruktivne razgovore o prevazilaženju problema u toj oblasti i dogovorili se da nastave pregovore, saopštilo je Ministarstvo nauke.

Sastanak, kome je prisustvovala ministarka nauke Ana Pešikan, održan je u prostorijama Ministarstva finansija, navedeno je u sopštenju.

"Dve strane su se međusobno dobro razumele i razgovor je bio konstruktivan. Razmatrane su mogućnosti za ispunjenje zahteva sindikata a predstavnici Ministarstva nauke su izložili situaciju u Ministarstvu u vezi odobrene visine budžeta za 2008. godinu", navedeno je.

Razgovori će biti nastavljeni u prisustvu ministra finansija Mirka Cvetkovića, jer je saradnja sa tim Ministarstvom neophodna da bi se uskoro došlo do konkretnih rešenja, najavljeno je.

U saopštenju je istaknuto da ministarka Pešikan i članovi njenog kabineta razumeju probleme u nauci u Srbiji i nadaju se da će dogovor između Sindikata i ministarstava nauke i finansija biti postignut.

Međutim, Sindikat zaposlenih u naučno-istraživačkoj delatnosti saopštio je da nije bilo pomaka u zajedničkim pregovorima delegacije tog sindikata sa predstavnicima Ministarstava nauke i finansija.

S obzirom na to da nije postignut konkretan dogovor na sastanku koji je odžan u Upravi za trezor Ministarstva finansija, zaključeno je da pregovori treba da se nastave u prisustvu ministra finansija Mirka Cvetkovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: