Bez dogovora o načinu privatizacije

Socio-ekonomski savet nije postigao dogovor o konceptu privatizacije velikih javnih preduzeća i besplatnoj podeli akcija.

Izvor: B92

Petak, 30.11.2007.

13:25

Default images

Predesednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak rekao je agenciji Beta da na sednici Saveta niko nije odstupio od početnih stavova i da sindikati "nisu našli zajednički jezik" sa ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanom Dinkićem.

"Ministarstvo je imalo više bilateralnih sastanaka sa sindikatima javnih preduzeća i mi smo danas hteli to da objedinimo sve na sednici Saveta, međutim, svi su ostali na svojim pozicijama. Nismo mogli ni da se približimo cilju", rekao je Čanak.

Čanak je istakao i da je njegov predlog bio da se formira radna grupa u kojoj bi bili predstavnici svih sindikata ali da ni to nije dogovoreno.

Sindikati "Nezavisnosti", samostalni sindikati i sindikati konfederacije u javnim preduzećima najavili su večeras da će stupiti u štrajk ukoliko Vlada Srbije usvoji Predlog zakona o privatizaciji koji je predložilo Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

Kako je agenciji Beta večeras rekao predsednik Granskog sindikata saobraćaja i telekomunikacija "Nezavisnost" Aleksandar Titović, takva odluka je doneta nakon današnje sednice Socio-ekonomskog saveta.

Titović je istakao da je na toj sednici ministar Dinkić "bio vrlo neprijatan, drzak i bezobrazan", da je sindikatima zapretio usvajanjem zakona na sednici Vlade i poručio da "može da im ne da ništa".

Titović je istakao da će u ponedeljak početi razgovori predstavnika sindikata o akcijama koje će sprovoditi ukoliko zakon bude usvojen.

Sindikati traže da zaposleni u velikim javnim preduzećima dobiju po 15 odsto akcija kao što je to bio slučaj i u dosadašnjim privatizacijama.

Ministar ekonomije je predložio model besplatne podele akcija koji predviđa da se 15 odsto akcija javnih preduzeća podeli građanima a 2,5 odsto ili najmanje 200 evra po godini radnog staža zaposlenima u javnim preduzećima.

On je ranije istakao da takav model daje prednost zaposlenima u javnim preduzećima jer će, kako se procenjuje, dobiti po 4.000 evra, četiri puta više nego drugi građani. Zaposleni će umesto akcija moći da dobiju bonus ukoliko se za to izjasne.

Blokada Rafinerije u Novom Sadu

Štrajkački odbor Sindikata naftne i gasne privrede je od 12 do 13 sati organizovao jednosatnu obustavu rada.

Tada je blokirana i isporuka derivata u Rafineriji nafte u Novom Sadu. Sindikati protestuju zbog najavljenog načina privatizacije NIS-a i besplatne podele akcija tog preduzeća. U svim pogonima NIS Naftagasa organizovana je jednočasovna obustava rada, dok je u Rafineriji nafte Novi Sad sindikalna organizacija organizovala okupljanje zaposlenih, tokom kojeg nije bilo isporuka derivata.

U isto vreme, Sindikalna organizacija NIS NAP-a organizovala je obustavu rada na benzinskim stanicama Mala i Velika Pečurka, NAP PET i NAP Deset u Novom Sadu, kao i na po jednoj većoj NAP-ovoj pumpi u svim većim mestima u Vojvodini.

U Poslovnom centru NIS-a Jedinstvena sindikalna organizacija NIS Naftagas i Sindikalna organizacija NIS Stručne službe organizovale su zbor zaposlenih, na kojem su ponovljeni zahtevi sindikata da se promeni način privatizacije i preraspodele besplatnih akcija kakav je ponudio ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: