Teža tranzicija u Vladinom sektoru

U Beogradu održana konferencija o reformama tržišta rada i poslovnoj klimi.

Izvor: FoNet

Petak, 30.11.2007.

13:06

Default images

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Rato Ninković izjavio je danas da se očekuje smanjenje stope zaposlenosti u zemlji jer predstoji tranzicija u Vladinom sektoru, koja će biti teža nego u privredi. "Ti činovnici ne vide gde će ponovo da se zaposle, ne vide mesto gde je njihova veština potrebna", rekao je Ninković.

On je na konferenciji o izazovima reforme tržišta rada i poslovnoj klimi ocenio da je, zbog toga, potrebno napraviti fleksibilne oblike zapošljavanja, kako bi se angažovali svi radno sposobni, kao i da, pored uvođenja obavezne srednje škole, obrazovanja zaposlenih mora biti stalno, do kraja radnog veka.

Ninković je ukazao da u Srbiji ima 3,7 miliona radno sposobnih, a da je procenjeno da će biti potrebno 4,5 miliona radnih mesta, pa će zemlja morati da radnu snagu uvozi iz inostranstva, posebno zato što preti opasnost da najkvalitetniji kadrovi, intelektualci, odu da rade u države Evropske unije.

Prema procenama Unije poslodavaca, u Srbiji ima između 600.000 i 700.000 radno sposobnih penzionera, koji uglavnom rade u sivoj ekonomiji, i zato ih je potrebno vratiti u legalne tokove.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja zadužen za zapošljavanje Vladimir Ilić upozorio je da stanje na tržištu rada nije dobro jer je struktura nezaposlenih, u obrazovnom i starosnom smislu, nepovoljna, pošto je 300.000 s nikakvim ili gotovo bez ikakvih kvalifikacija.

On je istakao da je među nezaposlenim veliki broj "tranzicionih gubitnika", ljudi starijih od 45 godina koji su ostali bez posla, a nemaju potrebne kvalifikacije da bi se zaposlili u granama kojima su radnici potrebni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: