Na gradilištu bilo propusta

Na gradilištu tunela Straževica utvrđeno da nisu poštovane sve odredbe Zakona o bezbednosti i zdravlju, kao ni tehnološki postupak.

Izvor: B92

Petak, 30.11.2007.

16:00

Default images

Na gradilištu se radi kao da se ništa nije dogodilo uprkos pogibiji dvojice radnika, kada se na njih obrušila zemlja. Inspektorat za rad ustanovio da je bilo nepravilnosti u radu i da nije potpuno poštovan Zakon o bezbednosti i zdravlju, šefovi gradilišta nisu hteli da komentarišu ni zašto su radovi nastavljeni ni da li su 12-orica radnika koji su danas prokopavala tunel bezbedna.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Trefalt kaže za B92 da na osnovu izveštaja Inspektorata, poslodavac, u ovom slučaju Energoprojekt niskogradnja, nije u obavezi da prekine započete radove sve dok inspektor ne proglasi gradilište nebezbednim.

"U momentu samog vršenja nadzora uviđaja sigurno je izrekao meru šta poslodavac treba da uradi konkretno, i verujem da je poslodavac u tom smislu postupio, imajući u vidu da nisu prekidani radovi", kaže ona.

"Naravno, inspektor rada kada naloži jednu takvu meru, on će to uraditi i pismenim putem, rešenjem, a sigurno će doneti i druge mere, u smislu zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno krivičnih prijava, u zavisnosti od odgovornosti", kaže ona.

Nastradali radnici Ljubomir Vidović i Tomislav Ristić nisu bili stručno osposobljeni za rad u tunelu jer su u Energoprojekt primljeni da bi radili druge poslove.

Kako saznaje B92, Ljubomir Vidović bio je vozač kamiona i u tunel je verovatno ušao da bi pomogao Ristiću da završi započeti posao.

Zbog propusta u primeni mera bezbednosti, protiv poslodavaca i odgovornih ljudi u Energoprojektu biće podnete prekršajne i krivične prijave.

A u vezi s pogibijom dvojice radnika stiglo je saopštenje Energoprojekta Niskogradnja, u u kome se navodi da je u toku inspekcijski postupak i da zvanični izveštaj o inspekcijskom nadzoru njima nije dostavljen i da zbog toga ne mogu da komentarišu navode iz medija.

U saopštenju se navodi i to da će Energoprojekt Niskogradnja izneti svoje stavove tek pošto im bude dostavljen izveštaj Inspektorata za rad, koji se pominje u saopštenju Ministarstva rada i socijalne politike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: