Novi metod zalečenja tumora

Institut u Sremskoj Kamenici uspešno primenjuje program transplantacije matičnih ćelija kod nekih tumora.

Izvor: B92

Petak, 30.11.2007.

17:03

Default images

Radi se o tumoru jajnika, dojke ili testisa i taj program pokazao se uspešnim na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici. Načelnica Hematološkog odeljenja instituta Darjana Jovanović objasnila je da se matične zdrave ćelije izdvajaju i potom se zamrzavaju u specijalnim frižiderima, da bi se, nakon terapije citostaticima, u organizam vratile zdrave ćelije.

"Na taj način pacijentima pomažemo u procesima zalečenja ovih teških oboljenja", kazala je Jovanovićeva na konferenciji za novinare na institutu.

Ona je ocenila da je ovaj institut prvi u regionu dostigao "evropski nivo" u zalečenju raka dojke, jajnika i testisa, kod bolesnika koji su oboleli od nelimfnih tumora.

Konferenciji za novinare je prisustvovao i šef Službe onkološkog sektora bolnice Tenon u Parizu Žan Pjer Loc, koji je i došao do ovih otkrića i koji će svaka tri meseca biti počasni predavač na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.

Domaćim i stranim stručnjacima na uspehu u sprovođenju novog programa čestitao je vojvođanski sekretar za zdravstvo Miloš Lučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: