Ejdus na čelu Narodnog pozorišta

Novi upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu je glumac Predrag Ejdus, imenovan na predlog Ministarstva kulture.

Izvor: B92

Petak, 30.11.2007.

16:24

Default images

Njegova koleginica, Svetlana Bojković, predsednica je Upravnog odbora Pozorišta. Oni su se obavezali da će se u toj instituciji baviti samo vrhunskom umetnošću i da će Narodno pozorište dositići evropski i svetski nivo. Najavljena je i izgradnja posebnog objekta za operu i balet Narodnog pozorišta.

Predrag Ejdus glumi u Narodnom pozorištu 37 godina. U njemu je, kako kaže, doživeo lepe, ali i ružne trenutke, i sada kada je na čelu nacionalnog teatra ima mogućnost da u njega unese ozbiljne promene.

"Želim pre svega da nacionalno pozorište, Narodno pozorište, postane elitna institucija kulture, elitna institucija dramske, baletske i operske umetnosti", kaže on.

"Šta to znači? To znači da mi postojimo isključivo zbog umetnosti i svaki čovek koji živi i radi u ovoj kući mora da bude posvećen fanatično toj ideji", kaže Ejdus.

Ejdus, ali i ceo tim umetničkih direktora, težiće da podigne nivo pozorišnih predstava, u kojima će igrati samo najbolji umetnici, kaže Svetlana Bojković.

"Za razliku od nekih beogradskih pozorišta, gde se upravni odbor retko sastaje, mi kao tim moraćemo da se sastajemo mnogo česće i da pratimo rad onoga šta se dešava, jer na žalost se često u beogradskim pozorištima dešava da predstave izađu na scenu pred publiku u obliku u kom ne bi smele da izađu pred publiku", kaže ona.

Novoimenovani direktor Drame, Kokan Mladenović, ukazao je na važnost otvaranja Narodnog pozorišta ka svim ljudima, Evropi i svetu. Anegovanje klasičnog baleta primarni je cilj Konstantina Kostjukova, direktora Baleta, koji je najavio i projekte savremene igre.

Ipak, glavna novost jeste izgradnja novog objekata Beogradse opere i baleta, kaže Dejan Savić, direktor Opere."U budućnosti će se beogradska opera i balet Narodnog pozorišta odvojiti od drame Narodnog pozorišta", kaže on.

"Znači, opera i balet će imati svoju kuću i to je ono što svi želimo i čemu želimo da posvetimo naš budući rad", kaže Savić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: