"Izveštaj trojke bez zaključaka"

Aleksandar Bocan-Harčenko kaže da izveštaj koji će biti sastavljen o Kosovu neće sadržati nikakve zaključke niti preporuke.

Izvor: FoNet, Beta

Petak, 30.11.2007.

14:14

Default images

Predstavnik Rusije u međunarodnoj posredničkoj trojci Kontakt grupe kaže da to nije predviđeno mandatom trojke. Bocan-Harčenko je rekao RIA Novostima da je rad na pripremi izveštaja počeo i da će on biti predstavljen 10. decembra generalnom sekretaru UN.

"To ne znači da nam predstoji jednostavan zadatak, pošto činjenični izveštaj ni u kojoj meri ne znači odsustvo sadržine - od izbora činjenica, od njihovog dostavljanja, zavisiće veoma mnogo", rekao je on.

Sarkozi: Francuska za nezavisnost

Francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio je u Nici da je njegova zemlja za nezavisnost Kosova u, kako je rekao, "odgovarajućem trenutku".

"Mi smo za nezavisnost Kosova. Želimo da se to dogodi u odgovarajućem trenutku, odnosno u trenutku u kojem se niko neće osetiti poniženim", rekao je Sarkozi.

On je bio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa italijanskim premijerom Romanom Prodijem na kraju francusko-italijanskog samita u Nici.

Sarkozi je dodao da se Francuskoj čini da je bolje "dati nekoliko dodatnih sedmica radi smirivanja i postizanja tog rezultata, nego sve zaustaviti 10. decembra u 24 sata".

London za hitno rešavanje statusa

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije saopštilo je da bez odlaganja treba naći održivo rešenje za status Kosova.

Ministarstvo je ocenilo da, u slučaju nemogućnosti postizanja sporazuma, plan specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija nudi najbolje izglede za stabilno multietničko Kosovo.

"Saglasni smo s procenom generalnog sekretara UN da je status kvo na Kosovu neodrživ. Dugoročna evropska stabilnost i bezbednost nalažu da se bez odlaganja nađe održivo rešenje za status Kosova", izjavio je portparol Forin ofisa.

U saopštenju se navodi da je London intenzivno radio s članicama Kontakt grupe, Beogradom i Prištinom, na nalaženju sporazumnog rešenja, prvo tokom 14 meseci pregovora uz posredovanje Ahtisarija, a zatim i tokom 120 dana pregovora pod vođstvom "trojke".

Hilari Klinton: Spremnost na priznavanje Kosova

Dogovori o Kosovu unutar "trojke" teško da će biti postignuti i zato vlada SAD treba da bude spremna i brzo prizna nezavisnost Kosova ukoliko je proglasi vlada Prištine, izjavila je kandidatkinja za predsednika SAD, demokratskka senatorka Hilari Klinton.

"Do 10. decembra trojka SAD-EU-Rusija teži da postigne uzajamno prihvatljivo rešenje o budućem statusu Kosova, kako bi svoj izveštaj podnela UN i celom svetu ali, uzimajući u obzir stav vlade Rusije, nekakav sporazum teško da će biti postignut", izjavila je Hilari Klinton u Vašingtonu.

"Dalje odugovlačenje je nepoželjno. Iscrpen je proces koji je započet prekasno zbog nepažnje Bušove administracije za vreme njegovog prvog predsedničkog mandata", ocenila je Hilari Klinton.

"Uzimajući u obzir da Rusija preti da će uložiti veto na bilo koji predlog upućen Savetu bezbednosti UN, mi moramo biti spremni da odlučno podržimo volju većine naroda Kosova," izjavila je ona.

"U slučaju da se vlada Prištine odredi za nezavisnost, odlučno ću podržati da SAD prizna tu zemlju i pozivam Evropsku uniju da učini isto," rekla je Hilari Klinton.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: