Optužnica za zločin u Lovasu

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv 14 osoba za zločin u hrvatskom selu Lovas 1991.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2007.

10:00

Default images

Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv 14 osoba zbog sumnje da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne formacije Dušan Silni krajem 1991. počinile ratni zločin u Lovasu. Oni se terete za ubistvo 70 hrvatskih civila.

Kako se navodi u optužnici, tokom napada na selo Lovas 10. oktobra 1991. ubijena su 22 civila u kućama i dvorištima, a do 18. oktobra ubijene su i 23 osobe u improvizovanim zatvorima. Optužnicom za ratne zločine prvi put su obuhvaćeni pripadnici JNA.

Za ubistvo 70 hrvatskih civila optužena su četiri pripadnika JNA, šest pripadnika paravojne formacije Dušan Silni i četiri pripadnika lokalne teritorijalne odbrane. Portparol Tužlaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je za B92 da se osumnjičeni terete za zločin protiv civilnog stanovništva i da Tužilaštvo za ratne zločine poseduje brojne materjalne dokaze.

Vekarić je naveo i da je Tužilaštvo tražilo da sedmorici optuženih bude produžen pritvor. "Događaji za koji ih tereti optužnica su raznovrsni. U prvom naletu na selo Lovas 10. oktobra ubijena su 22 civila u kućama i dvorištima, zatim 18. oktobra 23 osobe u tzv. improvizovanim zatvorima. Onda se 18. oktobra dogodio i veoma poznat slučaj kada je od civila načinjen živi štit i oni su naterani da koračaju kroz minsko polje. Tada su poginule 22 osobe", kaže on.

Svedoci i preživeli zlostavljanja u Lovasu potvrdili su u filmu B92 istražuje "Lovas, krvava berba grožđa" da je tadašnji ratni direktor lokalne zadruge i prvooptuženi Ljuban Devetak jedan od odgovornih za to što je velika grupa žitelja Lovasa naterana je da prođe kroz minsko polje.

Deo filma:

Preživeli: Tu smo morali ići, celom širinom polja, uhvatiti se za ruke i celu širinu. To je bila mlada detelina i oni su nam zapovedali da mašemo nogama kao da kosimo. A oni su bili na pristojnoj udaljenosti na brdu i putu malo dalje i držali su nas na nišanu. I vikali su da će ubiti onog koji proba da beži.

Prvooptuženi Ljuban Devetak je u filmu negirao da je na bilo koji način umešan u taj zločin i naveo da je incident s minskim poljem organizovala vojska.

Deo filma:

Devetak: Isključivo vojska, a bilo je dobrovoljaca koji su išli s njima.

B92: Šta je bilo sa mrtvima, stradalima?

Devetak: Njih smo uredno zakopali, vojni bager je iskopao jedinstvenu grobnicu i tu smo ih lepo zakopali. Ja sam uspeo da dobijem nešto vreća jer nismo imali mogućnosti u sanduke da ih stavljamo i nešto vreća sam uspeo da dobijem od pukovnika Lončara.

Istraga o slučaju Lovas počela je 2005. i Tužilaštvo za ratne zločine od tada na tom slučaju radi s hrvatskim tužilaštvom. Do sada je saslušano više od 100 svedoka, od kojih oko 50 iz Hrvatske. Na glavni pretres povodom tog zločina biće izvedena 92 svedoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: