Štrajk upozorenja naučnika

Beograd -- Naučni instituti koji se bave naučnim istraživanjima danas održali štrajk upozorenja.

Izvor: B92, FoNet, Tanjug
Podeli

Predsednica Sindikata zaposlenih u naučno-istraživačkoj delatnosti Đurđica Jovović izjavila je da je današnji jednočasovni štrajk upozorenja podržalo nekoliko instituta, uglavnom u Beogradu. Među njima su Institut za medicinska istraživanja, Institut Vinča, Institut za biološka istraživanja Siniša Stanković, Institut za međunarodnu privredu i politiku, rekla je ona, ali nije mogla da iznese precizne podatke o broju instituta u štrajku.

Ona je potvrdila da je za sutra zakazan sastanak s predstavnicima Ministarstva nauke o zahtevima sindikata za povećanje cene rada od 20 odsto, počev od plate za septembar 2007, i povećanje koeficijenata od sedam odsto koje bi počelo da se primenjuje od novembarske plate.

Sindikat zahteva i smenu ministarke nauke Ane Pešikan i članova njenog kabineta "zbog pogoršanja materijalnog položaja zaposlenih u institutima u Srbiji i izjednačavanje plata zaposlenih u naučno-istraživačkoj delatnosti s platama zaposlenih u visokom obrazovanju.

"Prvi sledeći korak je taj izlazak na ulicu. Mi smo svesni činjenice da to što ćemo mi danas štrajkovati neće pogoditi zemlju Srbiju. Niko zbog toga neće patiti. Neće patiti ni obični građani jer nećemo zakrčiti ulice, nećemo napraviti metež", kaže Đurđica Jovović.

"To što ćemo mi štrajkovati i što se situacija odigrava ovako kako se oduigrava šteti kompletno nauci, ne u Srbiji samo u ovom momentu. Te će se posledice videti kasnije" kaže Đurđica Jovović.

"Zbog politike koju vodi Ministarstvo nauke teško da ćemo u 2010. ući s projektovanim brojem istraživača", kaže ona.

strana 1 od 49 idi na stranu