"Siromašno pola miliona građana"

Broj siromašnih građana u Srbiji prepolovljen je u proteklih pet godina.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2007.

12:23

Default images

Međutim, gotovo pola miliona građana i dalje živi ispod linije apsolutnog siromaštva, pokazuju podaci o siromaštvu u Srbiji za 2007. Kako se ističe, osnovni uzrok siromaštva je nezaposlenost, pa je ocenjeno da bi na smanjenje siromaštva najviše uticalo povećanje zaposlenosti i nivoa obrazovanja nosilaca domaćinstva.

Premiliminarni podaci o siromaštvu u Srbiji za 2007, dobijeni na osnovu ankete o životnom standardu koju je sproveo Zavod za statistiku, pokazuju da u Srbiji oko pola miliona ljudi živi s manje od 8,883 dinara mesečno, što znači da se 6,6 odsto stanovnika nalazi ispod apsolutne granice siromaštva. Međutim, apsolutno siromašnih u Srbiji 2002. bilo je duplo više.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić ukazao je da je siromaštvo u poslednjih pet godina prepolovljeno zahvaljujući sprovođenju Strategije za smanjenje siromaštva. "To pokazuje da se Srbije oporavlja, i to nešto brže od naših očekivanja, jer smo očekivali da ćemo tu stopu dostignuti kroz dve godine. Samim tim, uspeh sprovođenja Strategije za smanjenje siromaštva se potvrđuje, ali naravno, to ni na koji način ne može da nam da razlog da prestanemo, da zaustavimo napore jer i dalje skoro pola miliona naših građana živi ispod apsolutne crte siromaštva", kaže on.

Državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Liljana Lučić ocenila je za B92 da manji procenat apsolutno siromaštnih pokazuje da mere koje se u cilju smanjenja siromaštva sprovode u raznim resorima donose rezultate.

"Reforme koje se sprovode još od 2001, ne samo u oblasti socijalne zaštite, nego i u drugim oblastima, polako daju razultate. Sada smo već u poziciji da specifikujemo i neke mere i neke politike koje će se sada okrenutima onima koji su najosetljiviji, odnosno deci, osobama sa invaliditetom i starima. Još nas čekaju veliki izazovi, ali mislim da smo mnogo naučili, da se zna šta je koncept te politike i da onda rezultati neće izostati", kaže ona.

U izveštaju je ocenjeno da je osnovni uzrok siromaštva nezaposlenost, koja je u najvećoj meri uzrokovana niskim obrazovanjem radno aktivnih članova domaćinstava. Kategorije stanovništva koje su najčešće zastupljene u kategoriji siromašnih su neobrazovani, deca do 13 godina, domaćinstva sa šest i više članova, staračka domaćinstva i domaćinstva koja žive van gradskog područja.

Istraživanje je sprovedeno u maju 2007, na reprezentativnom uzorku od 5.558 domaćinstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: