"VJ nije proterivala Albance"

Penzionisani general Vojske Jugoslavije Božidar Delić negirao da je VJ 1999. proterivala albansko stanovništvo sa Kosova.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2007.

18:01

Default images

Tadašnji komandant Prištinskog korpusa VJ, general Vladimir Lazarević, optužen je za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca. Delić, u to vreme komandant mehanizovane brigade VJ u Prizrenu, izjavio je da su Albanci napuštali to područje i odlazili ka granici sa Albanijom.

"Ja sam ih sretao i pitao zašto odlaze. Strah od NATO-bombardovanja bio je prvi razlog. Jedni su govorili da je razlog strah od borbi, drugi da idu iz straha od prisilne mobilizacije u OVK. Veći broj Albanaca rekao je i da se plaši vojske, policije i Arkanove vojske. Kad sam ih pitao da li su videli tu Arkanovu vojsku, oni bi odgovarali da nisu, ali da su za nju čuli", rekao je Delić.

Svedok je tvrdio da je nekoliko puta vraćao kolone izbeglica sa granice i upućivao ih ka njihovim selima. Potvrdio je, međutim, da su se ka graničnom prelazu sa Albanijom kretale "kolone izbeglica sa čitavog Kosova, iz Kosovske Mitrovice i Prištine" i da je "bio problem da se oni vrate".

Delić je rekao da je bilo slučajeva pljačkanja izbeglica, ali da su svi počinioci uhapšeni i izvedeni pred ratni vojni sud.

On je rekao i da je naređivao potčinjenima da strogo poštuju međunarodno humanitarno pravo, opovrgavajući, istovremeno, da je VJ tokom sukoba na Kosovu upotrebljavala preteranu silu.

U napadima na granicu Jugoslavije iz Albanije na planini Paštrik, krajem maja 1999, OVK je imala artiljerijsku podršku od tamošnje armije i vazdušnu podršku strateških bombardera SAD, što je u svojim memoarima potvrdio i tadašnji komandant NATO-a Vesli Klark, tvrdio je Delić.

Uz Lazarevića, za ratne zločine na Kosovu 1999. pred Haškim tribunalom su optuženi tadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović, potpredsednik Savezne vlade Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković i Sreten Lukić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: