Majke Srebrenice ne odustaju

Majke Srebrenice neće odustati od tužbe protiv Holandije i Ujedinjenih nacija uprkos ponudama za nagodbu.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2007.

12:36

Default images

Predsednica pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić rekla je da je preko "nekih nevladinih organizacija" dobijala ponude holandske vlade za nagodbu i odustajanje od tužbe protiv UN i Holandije, ali da neće odustati od tužbe zbog odgovornosti za genocid u Srebrenici.

Munira Subašić je rekla za Betu da se "Srebrenica nije desila slučajno", već "pod imenom, zastavom i očima UN", čija je Srebrenica bila zaštićena enklava.

"Holandski bataljon, koji je bio deo UN 1995. godine, imao je mandat da štiti ljude u eknlavi Srebrenice. Međutim, oni nisu spasili nijednu osobu", rekla je Munira Subašić, koja je u leto 1995. godine izgubila sina i supruga, za čijim telima još traga.

Ona je ocenila da je pravedna odluka Okružnog suda u Hagu, kojom je, kako je rekla, odobren postupak po tužbi "Majki Srebrenice" protiv UN i države Holandije.

Okružni sud u Hagu u utorak je odlučio da sasluša argumente obeju strana o tome da li UN uživaju imunitet ili ne, a od ishoda te rasprave zavisiće da li će sud uopšte prihvatiti i razmotriti tužbu srebreničkih porodica.

"Ova odluka suda u Hagu je važna, ne samo za nas, već i za celi svet i sve ljude koji se bave pravdom i tragaju za njom", izjavila je Munira Subašić Beti.

Ona je ocenila da u tom predmetu "nije prevladala politika, već pravda" i da nakon tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore, nije očekivala da će srebreničkim žrtvama biti dozvoljeno da tuže UN.

"Ovo je dobra poruka svima koji čine zločine i nedela. Takođe, odlukom suda u Hagu biće ohrabreni svi ljude koji se bave ljudskim pravima", kazala je Munira Subašić.

Porodice su u julu ove godine, tražeći odštetu, sudu u Hagu podnele tužbu protiv države Holandije i UN, tvrdeći da su odgovorne za smrt 7.000 muslimanskih muškaraca u rukama Vojske Republike Srpske u julu 1995, zato što holandski vojnici iz sastava Unprofora nisu zaštitili enklavu i zato što im je bila uskraćena vazdušna podrška NATO-a.

U preliminarnom postupku, holandska država se brani tvrdnjom da tužba protiv UN ne može biti prihvaćena zato što svetska organizacija uživa imunitet pred nacionalnim sudovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: