Niš: Žutica i nestašica vode

Infektivnoj klinici u Nišu u poslednja 24 sata javilo se petoro novih pacijenata iz Niša i okolnih mesta zbog žutice.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2007.

10:53

Default images

Oni imaju kliničku sliku akutnog virusnog hepatitisa A, a troje njih zadržano je na lečenju, saznaje Tanjug u toj zdravstvenoj ustanovi. Od početka epidemije ukupno je registrovano oko 700 obolelih od zarazne žitice, koja se prenosi prljavim rukama, ali i zaraženom hranom i vodom.

Posle velikih poplava koje su pogodile nekoliko opština na jugu Srbije, više mesta, među njima Niš, nemaju vodu za piće.

Zbog zamućenja četiri izvora, deo grada na desnoj obali Nišave ima samo tehničku vodu, koja nije za piće i pripremanje hrane. Međutim, u opštinama Babušnica u pirotskom okrugu i Vlasotincu, nedaleko od Leskovca, veći deo stanovništva nema nikakvu vodu, snabdeva se vodom iz cisterni koje su stigle čak iz Beograda.

Predsednik Privremenog organa opštine Babušnica Ranko Janković za B92 kaže da su zbog poplava oštećeni putevi i mostovi, da nastave u školama nema i da se nadaju da će do nedelje dobiti makar tehničku vodu.

"Kada je reč o pijaćoj vodi, juče i pre dva dana smo imali dodatne probleme jer susedne opštine Bela Palanka, Pirot, Vlasotince, takođe imaju slične probleme, u ponedeljak smo imali pomoć iz tih opština ali smo cisterne pre dva dana morali da vratimo. Danas smo uspeli da obezbedimo jednu cisternu s pijaćom vodom iz Leskovca, a očekujemo dve iz Beograda. Uz našu cisternu i ono što imamo smatramo da ćemo danas i do vikenda uspeti da obezebdimo stanovništvo pitkom vodom. Najneophodniji su trenutno građevinski materijal, higijenska i dezinfekciona sredstva i brašno i stočna hrana", kaže on.

Vode nema ni u u Vlasotincu, pošto je poplava oštetila lokalni vodovod i stanovništvo se pijaćom vodom snabdeva iz 14 cisterni. Predsednik opštine Vlasotince Srđan Šušulić kaže da zbog nepristupačnosti terena problem vodosnabdevanja neće moći brzo da se reši.

"Prinuđeni smo da radimo forsiranje reke Vlasine kako bi se njen tok skrenuo i došlo do oštećenog cevovoda. Škole do daljeg ne rade, zatvorene su verovatno do ponedeljka, kada očekujemo da se gradski vodovod pusti. Najugorženije stanovništvo pre svega romske populacije i dalje je smešteno u sali Partizana, pružili smo im minimum za egzistenciju. Njihove kuće su mahom očišćene, ali zbog veoma hladnog vremena njihovo sušenje biće otežano jer je voda u nekim kućama ušla i do visine dva metra", kaže on.

Opštinski čelnici navode da je šteta nekoliko desetina puta veća od novčane pomoći od po 10 miliona dinara, koliko je za početak namenila Vlada Srbije. Te opštine dobile su pomoć Crvenog krsta i nekoliko privatnih firmi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: