Odbijen zahtev Gotovine

Haški tribunal odbio je zahtev hrvatskog generala Anta Gotovine da bude privremeno oslobođen do početka suđenja.

Izvor: Beta

Sreda, 28.11.2007.

19:07

Default images

Gotovina je optužen za progon i druge zločine nad srpskim stanovništvom Kninske krajine tokom i posle akcije Oluja, od avgusta do novembra 1995. U obrazloženju odluke, sudsko veće predsedavajućeg Bakonea Molotoa navelo je da odbrana nije dokazala da bi se Gotovina vratio na početak suđenja, ako bi bio privremeno oslobođen.

Sudije su u obzir uzele činjenicu da Gotovina ne samo da se nije dobrovoljno predao Tribunalu kada je optužen, već je četiri godine bio u bekstvu.

Garancije Vlade Hrvatske da će učiniti sve da se Gotovina vrati u Hag ako bude pušten, sudsko veće je ocenilo kao "nedovoljne" u svetlu "dokazane spremnosti i odlučnosti optuženog da izbegne hapšenje".

Obećanju samog Gotovine i na njemu zasnovanoj garanciji zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe sudije stoga nisu, kako su naglasile u odluci, pridale nikakav značaj.

Veće je zaključilo i da ponuda odbrane da Gotovina nosi elektronsku narukvicu koja bi u svakom momentu pokazivala gde je on, ne znači i da bi se tako moglo sprečiti bekstvo optuženog.

Branioci Gotovine letos su, zbog odlaganja početka suđenja, podneli zahtev za privremeno oslobađanje, a tužioci su se tome usprotivili.

U današnjoj odluci sudskog veća piše da bi suđenje moglo početi na leto sledeće godine.

Gotovina je optužen, zajedno sa generalima Ivanom Čermakom i Mladenom Markačom, za progon i zločine nad srpskim civilima iz Kninske krajine od avgusta do novembra 1995.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: