Subotić na suđenju za Zvornik

Suđenje optuženima za ratne zločine na teritoriji opštine Zvornik nastavljeno je saslušanjem Zorana Subotića.

Izvor: B92

Sreda, 28.11.2007.

16:07

Default images

On je tokom aprila 1992. godine bio komandant Kriznog štaba u Zvorniku. Subotić je pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu rekao da je krajem marta, 1992. godine, došao u Zvornik, kao vojni rezervista i da je postavljen za komandanta Kriznog štaba Teritorijalne odbrane Zvornika.

Bio sam predsednik Kriznog štaba, ali nisam učestvovao ni na jednom sastanku, kazao je Subotić navodeći da je u Zvorniku bio najviše 15 dana i da nije čuo za zločine u Čelopeku i lokalitetima "Ekonomija" i "Ciglana".

Na sastancima Kriznog štaba u kojem je bio i (prvooptuženi) Branko Grujić pregovaralo sa sa Muslimanima o mirnom rešavanju sukoba. Muslimani su predlagali da Karakaj pripadne Srbima, a da njima ostane Zvornik, rekao je svedok.

Za iseljavanje Muslimana iz sela Kozluk i Skočić je čuo, ali kako je naveo, ne zna pod kakvim se okolnostima iseljavanje dogodilo.

On je ispričao da se u Zvornik vraćao, ali da se bavio humanitarnim radom i bio politički angažovan kao predstavnik Srpske radikalne stranke.

Za deportaciju bosanskih Muslimana i više zločina na nekoliko lokaliteta u zvorničkoj opštini optuženi su tadašnji predsednik "privremene vlade" Zvornika Branko Grujić, komandant Teritorijalne odbrane Branko Popović i pripadnici jedinice "Žute ose" Dragan Slavković, Ivan Korać, Siniša Filipović i Dragutin Dragićević.

Svi osim Dragićevića, koji se brani ćutanjem, negirali su na početku suđenja 28. novembra 2005. godine navode optužnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: