Island najbolje mesto za život

Island je prestigao Norvešku kao napoželjniju zemlju za život na svetu, navodi se izveštaju UN.

Izvor: B92

Utorak, 27.11.2007.

14:03

Default images

U danas objavljenom godišnjem izveštaju na dno liste ponovo su stavljene podsaharske države Afrike pogođene sidom. Na listi zbog nedovoljnih podataka nema 17 zemalja. Srbije, kao i Crne Gore nema na listi zbog odsustva podataka o bruto društvenom dohotku za 2005. godinu. Među nerangiranim zemljama su i Avganistan, Irak, Severna Koreja, ali i Andora i Monako.

Prema većini dostupnih podataka, Srbija se nalazi u grupi visoko razvijenih zemalja, premda negde na začelju najrazvijenijih država zajedno s Rusijom, BiH, Albanijom, Makedonijom ili Brazilom. Većina podaka za Crnu Goru su slični ili istovetni podacima za Srbiju.

Očekivani životni vek u Srbiji je 73,6 godina, koliki je otprilike i u Bugarskoj, Libiji, Maleziji ili Makedoniji. Stopa pismenosti među odraslima iznosi 96,4, što je otprilike na nivou Grčke, Urugvaja, Makedonije i BiH.

Među bivšim jugoslovenskim republikama najbolje je plasirana Slovenija koja se nalazi na 27. mestu, dok se Hrvatska nalazi na 47. mestu. Nešto lošije stoje BiH (66) i Makedonija (69).

Bogate zemlje tržišne ekonomije dominiraju vrhom, na kome prvih pet mesta zauzimaju Island, Norveška, Australija, Kanada i Irska. SAD su sklizunule na 12. mesto sa prošlogodišnjeg osmog na Indeksu ljudskog razvoja UN.

Indeks, koji sažima podatke o očekivanom životnom veku, nivou obrazovanja i dohotku po stanovniku, nalazi da su sve 22 zemlje iz kategorije "niskog ljudskog razvoja" u podsaharskoj Africi, sa Sijera Leoneom kao poslednjom.

U 10 od tih zemalja, dvoje dece od petoro neće doživeti 40. godinu, kaže se u studiji UN. Prošlogodišnji izveštaj naglašava da sida ima "katastrofalni učinak" na očekivani životni vek u regionu.

Indeks rangira 175 država članica UN, uz Hongkong i Palestinske teritorije. Ne uključuje 17 zemalja, među kojima Irak, Avganistan i Sudan, zbog neodovoljnih podataka.

Norveška, koja je šest godina držala prvo mesto, potisnuta je od Islanda, zbog novih procena očekivanog životnog veka i bruto domaćeg proizvoda (BDP), kaže izveštaj.

SAD su visoko kotirane u kategoriji BDP-a, koji sa 41.890 dolara godišnje po glavi stanovnika zaostaje samo za luksemburškim (60.228). Ali, SAD su u očekivanom životnom veku posledne među 26 vodeći država, sa 77,9 godina, zajedno sa Danskom i Južnom Korejom.

Japanci u prosku žive najduže - 82,3 godine, a žitelji Zambije najkraće, 40,5.

Bruto domaći proizvod po stanovniku Islanda je 45 puta veći nego u Sijera Leoneu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: