Jeremić i Lavrov o Kosovu

Rusija se zalaže za takav ishod pregovora o budućem statusu Kosova koji će biti prihvatljiv za obe strane, kaže Sergej Lavrov.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.11.2007.

10:30

Default images

Rusija je za rešenje koje će se zasnivati isključivo na međunarodnom pravu, izjavio je šef ruske diplomatije u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem. Oni su zaključili da Rusija i Srbija imaju zajednički stav o rešenju za status Kosova, "koje mora biti zasnovano na međunarodnom pravu i biti rezultat pregovora Beograda i Prištine".

Oni su nakon razgovora, na konferenciji za novinare u Moskvi, zajednički ocenili da rešenje za kosovski problem može biti legitimno samo ako je doneto u okviru Saveta bezbednosti UN.

Lavrov je upozorio da se ne smeju postavljati nikakvi veštački vremenski okviri za pregovore i da se mora poštovati rezolucija 1244 Ujedinjenih nacija, kao i principi Kontakt grupe.

Pozdravljajući Jeremića, koji je boravi u svojoj drugoj zvaničnoj poseti Moskvi, Lavrov je ocenio da se u odnosima dveju zemalja ova politička godina završava kako je i počela - na vrlo dobrom nivou političkih kontakata.

Prema rečima Lavrova, aktuelnost ovog sastanka posebno je naglašena približavanjem trenutka podnošenja izveštaja posredničke trojke, koju čine predstavnici SAD, Evropske unije i Rusije.

"Svakako, razmenićemo i mišljenja o bilateralnim odnosima, i tu ima dosta posla u realizaciji dogovora postignutih na najvišem nivou", rekao je šef ruske diplomatije.

Jeremić je istakao da je Srbija odlučna da učini sve da se nađe kompromisno rešenje za budući status Kosova.

Spremni smo da budemo fleksibilni i konstruktivni, ali postoje "crvene linije" koje ne možemo da pređemo, rekao je Jeremić, ističući da su to suverenitet i teritorijalna celovitost Srbije.

On je istakao da Srbija izuzetno ceni podršku koju je i do sada uživala od Ruske Federacije kada je reč o rešavanju pitanja statusa Kosova.

Jeremić je rekao da je ovo izuzetno kritičan trenutak za Srbiju i za region i da je zbog toga veoma važno što će danas u Moskvi biti održane ekstenzivne konsultacije u svetlu predstojeće runde pregovora o Kosovu.

"Srbija ulazi u poslednju rundu odlučna da učini sve da pronađe kompromisno rešenje", rekao je Jeremić.

Srpski ministar je rekao da je Srbija spremna da napravi još jedan iskorak prema albanskoj strani na narednim pregovorima u Beču. Taj korak međutim, ne treba da dovede u pitanje suverenitet i integritet Srbije, upozorio je Jeremić.

"Srbija je spremna da razmotri lepezu rešenja koja su u okviru suštinske autonomije", dodao je on.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije potpisaće danas u Moskvi plan konsultacija ministarstava inostranih poslova za 2008. i 2009. godinu.

Pitanje čestitki na predsedničkim izborima

Posle posete Jeremića Moskvi aktuelizovano je i pitanje da li predsednik Rusije Vladimir Putin podržava Borisa Tadića na predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji. Kako prenosi Beta, Jeremić je posetu Moskvi počeo razgovorom s predstavnikom predsednika Rusije za Centralni federalni okrug Georgijem Poltavčenkom.

Pošto mu je Jeremić preneo poziv Tadića Putinu da poseti Srbiju, Poltavčeno je odgovorio da će Putin to učiniti "kada dođe da čestita Tadiću pobedu na izborima". Jeremić je na to, kako agencije prenose, diplomatski rekao da i u Rusiji predstoje izbori i da tek treba da se vidi "ko će kome prvi da čestita pobedu".

Dok se Demokratska stranka Srbije ne oglašava po pitanju podrške Tadiću, funkcioner te stranke Dragan Šormaz kaže za B92 da je pitanje da li je vest o Putinovoj podršci tačna i da će se tek posle izbora videti ko će kome čestitati.

"Ne bih komentarisao uzajamno upućivanje lepih želja, a rekao bih da je prioritet DSS-a usvajanje svih neophodnih zakona, u Skupštini Srbije, za održavanje izbora koje predviđa Ustav, ali je najvažnije pitanje rešavanja statusa Kosova. Od toga zavisi koje ćemo izbore imati i kada, a odnos DSS-a prema izborima zavisi od toga kada će oni biti raspisani, odnosno zavoisi to koga ć DSS podržati kao kandidata i da li će imati kandidata", kaže on.

Kako B92 nezvanično saznaje, Tomislav Nikolić, zamenik predsednik Srpske radikalne stranke, je u ime SRS-a uputio pismo ambasadoru Ruske federacije u Beogradu, u kom je naveo nevericu i zamolio za objašnjenje da li se i Rusija poput SAD meša u unutrašnje stvari u Srbiji.

"Ministarstva da izrade akcione planove"

Sva ministarstva u Vladi Srbije trebalo bi u narednih sedam dana da izrade Akcione planove u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Ta odluka doneta je na današnjoj sednici Vlade Srbije i odnosi se na zaštitu prava Srba i nealbanaca u pokrajini.

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić rekao je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije da svako ministarstvo te planove treba da izradi do naredne sednice vlade, a njima bi se u slučaju nezavisnosti Kosova obezbedila zaštita prava Srba i nealbanaca u pokrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: