Završen deo istrage o Mreži

Istražni sudija završio deo istrage o švercu cigareta, za koji se sumnjiči grupa koju je predvodio Stanko Subotić Cane.

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2007.

12:52

Default images

Istražni sudija Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu Vučko Mirčić završio je deo istrage u akciji Mreža, gde je ta grupa je osumnjičena da je, švercujući cigarete 1995. i 1996, oštetila budžet za oko 28 miliona evra. Predmet je prosleđen specijalnom tužiocu, koji do 6. decembra treba da odluči o podizanju optužnice.

Do tog iznosa došlo se finansijskim veštačenjima tokom istrage, saznaje B92. Okrivljeni se terete za zloupotrebu službenog položaja.

Predmet je predat specijalnom tužiocu, koji do 6. decembra mora da odluči o podizanju optužnice jer tada ističe pritvor nekima od okrivljenih.

U pritvoru se nalazi 11 okrivljenih, među kojima su i Mihalj Kertese i Milan Milanović Mrgud. Četvoro okrivljenih, na čelu sa Subotićem, je u bekstvu.

Istraga koju je vodio sudija Mirčić trajala je pet i po meseci, saslušano je oko 100 svedoka, a obuhvatila je šverc 66 šlepera cigareta.

Priču o policijskoj akciji Mreža iz 2003 obleodanila je ekipa emisije Insajder B92. U Insajderu su međutim objavljeni kompletni nalazi tajne akcije Mreža, u kojoj se navodi osam grupa umešanih u šverc cigareta, a ne samo tri protiv kojih je tužilaštvo odlučilo da vodi istragu.

U izveštaju akcije mreža navode se konkretna imena, koja za sada nisu obuhvaćena istragom - Mirko Vučurović, Milorad Vučelić, Mladen Grujić, Dušimir Zabunović.

A u delu izveštaja kojim se opisuje funkcionisanje grupe na čijem je čelu bio Marko Milošević, kao neposredni pomagači i organizatori krijumčarenja cigareta, između ostalog, navedene su kao odgovorne osobe iz kompanije Delta M.

Poslovanje preduzeća Delta, prema policijskoj šemi, u neposrednoj je vezi sa grupama koje je kontrolisao Marko Milošević i Petar Komljenović.

Jedan deo cigareta švercovan je iz pravca Makedonije. Po ulasku u Srbiju odlazile bi u Luku Beograd, gde su pravljeni papiri koji bi pokazivali da se radi o robi koja je u tranzitu.

Šleperi sa cigaretama tada bi navodno bili izvoženi u Republiku Srpsku Krajinu. Nekoliko metara po prelasku granice šlaperi bi se vraćali nazad bez papira, a cigarete su skladištene u nekoliko skladišta u Rumenci i Futogu.

Istraga je potvrdila i navode da su finansijski policajci, koji su jednom prilikom otkrili ova skladišta, bili protivpravno lišeni slobode. Oni su zatvoreni u delu skladišta sve dok cigarete nisu prebačene na drugu lokaciju.

Svedoci su tokom istrage navodili i da je policija otrivala skladištra sa cigaretama u Futogu, ali da im je sa višeg mesta naređivano da obustave rad. Jedan deo cigareta dolazio je iz Holandije preko Mađarske i bez papira je prelazio granicu i ulazio na tržište Srbije.

Istraga je konačno potvrdila i da je grupa na čeli sa Stankom Subotićem švercovala cigarete u sprezi sa vrhom države i MUP-a.

Stanko Subotić nalazi se u bekstvu, za njim je raspisana međunarodna poternica Interpola, ali za sada nema zvaničnih informacija gde se nalazi. On je, kako saznaje B92, u februarau 2007. dobio boravišnu dozvolu Švajcarske, koja traje dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: