Propust lekara Hitne pomoći

Građani povremeno optužuju Hitnu pomoć da pri pozivu nailaze na neljubazno ispitivanje i odbijanje da se shvati ozbiljnost situacije.

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2007.

16:27

Default images

Takve reakcije u slučaju Dušana Pavlovića, koji je potražio pomoć zbog stanja svoje žene, bile su kobne. Ljubica Vuksanović je preminula u svom stanu jer Hitna pomoć nije htela da dođe po drugi put. Lekar koji se javio na telefon i nije hteo da pošalje kola Hitne pomoći, ali je psovao muža pacijentkinje, suspendovan je.

Naime, Vuksanovićeva je pre toga prevezena kolima Hitne pomoći u Gradsku bolnicu, gde lekari nisu uspeli da konstatatuju kakve zdravstvene probleme ona ima, a nakon otpusta iz bolnice, Hitna pomoć je vratila kući, nakon čega je preminula.

Šestog novembra oko jedan sat Ljubici Vuksanović je po povratku iz Gradske bolnice ponovo pozlilo. Njen muž Dušan Pavlović bio je primoran da pozove Hitnu pomoć, ali je naišao na negodovanje, psovke i vređanje.

U transkriptu razgovora koji je dobio B92, lekar Sead Šehić prvo je pitao zašto pacijenta porodica sama ne odveze do bolnice jer, kako je rekao, oni ne mogu da je voze celu noć "gore-dole kao da su taksisti".

Lekar: A zbog čega vi zovete nas?

D.P.: Pa, kako da je transportujem...

Lekar: Ne znam, brate, tvoja je žena, nije moja, stavi je u auto, pa je vozi!

D.P.: Molim?

Lekar: Mi smo je vozili jednom. Ne smeš zvati 500 puta, nemojte se zezati sa Hitnom pomoći, bre!

D.P.: Pa jebem vam mater, kako vas nije sramota!

Lekar: Pizdo jedna smrdljiva, mamu ti jebem, ko te je poslao ovde?!

D.P.: Ko me je poslao?!

Lekar: Nemoj da ti šaljem miliciju, imam tvoj broj. Ovde živiš, kod Pančevačkog mosta!

Šokiran, Pavlović je prekinuio vezu, a posle 30 minuta Ljubica Vuksanović je preminula u svom stanu.

Dejan Travica, njen brat, ogorčen je zbog te situacije i osuđuje Hitnu pomoć zbog tragičnog propusta. "Ono što je skandalozno jeste to što se taj doktor uopšte nije bavio time šta je pacijentu", kaže Travica.

"On nije postavio niti jedno pitanje zašto zovu, da li joj je dobro, kako se oseća, u kakvom je stanju pacijent, da li neki lek može da joj pomogne. Ne, on se bavio time da Hitna pomoć ne treba da služio kao taksi i da neće da je voze gore-dole", kaže on.

Direktor beogradske Hitne pomoći, doktor Branislav Lazić, nije mogao da se bavi analizom da li bi Vuksanovićeva ostala živa da su kole Hitne pomoći ponovo došla po nju.

On je, međutim, kada je preslušao tonske zapise koji se u Hitnoj pomoći snimaju, odlučio da suspenduje doktora Šehića.

"Što se tiče reči i izraza koje su upotrebljene tokom razgovora, o tome me izvestio zaštitnik pacijentovih prava i dostavio mi je transkript razgovora", kaže direktor Lazić.

"Na osnovu toga, ja sam, kao direktor ove ustanove, suspendovao dotičnog doktora", kaže on.

Doktor Sead Šehić je 2001. suspendovan u Hitnoj pomoći zbog propusta prilikom jedne intervencije, saznaje B92 u sindikatu Hitne pomoći.

Kako je rekao izvor B92, doktora Šehića je na mesto lekara u kol-centru Hitne pomoći vratio tadašnji direktor Boris Josifovski, koji je prošle godine smenjen zbog teške situacije u toj ustanovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: