Peščanik i srpstvo

Promocija emisije Peščanik, koja je preksinoć trebalo da bude održana u Aranđelovcu, otkazana kako ne bi došlo do incidenata.

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2007.

08:18

Default images

Promocija emisije Peščanik otkazana je iz bezbednosnih razloga, kaže za B92 Saša Simonović, direktor Doma kulture u kom je promocija trebalo da bude održana. Na sajtu udruženja građana Naši, emisija Peščanik naziva se antisrpskom, a predstavnici tog udruženja su stavove izneli i u emisiji na lokalnoj televiziji Šumadija, a potom je doneta odluka o odlaganju promocije.

"Prekjuče je bilo dosta telefonskih poziva, negodovanja, zašto je ta sala izdata za te namene, a kulminacija je bila emisija na TV Šumadija, u kojoj su četiri osobe na prilično primitivan način komentarisale i na kraju pozvale građane da se masovno okupe ispred Doma omladine kako bi iskazali protest zbog održavanja tribine", kaže Simonović.

Emisija Gosti u studiju, posle koje je otkazano gostovanje Peščanika, emitovana je u nedelju na reginalnoj televiziji Šumadija. Zbog te emisije promenjena je i programska šema, a nigde nije bilo naznačeno da je reč o plaćenom terminu, kako se tvrdi.

U emisiji su o Peščaniku i B92 govorili predstavnici udruženja Naši, koje okuplja Ravnogorski pokret, udruženje Svetozar Miletić i udruženje Naša Šumadija. B92 snimak emisije nije dobio, a direktorka televizije Nataša Živanović tvrdi da u emisiji nije bilo govora mržnje.

"Pogrešno ste obavešteni. Svaki čovek i svako udruženje imaju pravo na mišljenje. Oni su samo govorili o pravoslavlju i odnosu prema Bogu i srpstvu. Oni nisu pozivali ni na kakav linč i na bunt", kaže ona.

Saša Simonović je emisiju doživeo drugačije i otkazao gostovanje Peščanika. "Bilo je mnogo poziva u kojima se izražava zabrinutost za srpstvo zbog Peščanika", kaže Simonović.

Jedna od autorki Peščanika Svetlana Lukić kaže da je i ranije bilo ucenjivanja, bušenja guma, lomljenja retrovizora, ali da se prvi put desilo da su organizatori morali da otkažu tribinu.

Aleksandar Lojović, koji je pozvao Peščanik u Aranđelovac, kaže da mu je žao što se sve to dogodilo. "Ne možemo da održimo tribinu na nekom drugom mestu jer su sve sale u nadležnosti Doma kulture. Tribina će biti odložena, a da li će biti održana, ne znam. Ne želim da zbog tribine dođe do ekscesa u Aranđelovcu", kaže Lojović.

Ekipu B92 u TV Šumadija dočekala je direktorka, a u njenoj kancelariji su gotovo sve vreme sedeli predstavnici udruženja Naši. Oni nisu dozvolili snimanje, a direktorka je izjavu dala posle nekoliko sati ubeđivanja i uz uslov da sve snima i njena kamera.

Odmah po odlasku ekipe B92 iz Aranđelovca, direktorka je emitovala ceo razgovor, uz komentar da će B92 celu priču izokrenuti, a da ona brani istinu.

NUNS: Promocija šro pre

Nezavisno udruženje novinara Srbije protestovalo je danas zbog otkazivanja promocije Peščanika. "Obrazloženje organizatora da se promocija otkazuje zbog bezbednosnih razloga je tragikomično i neprihvatljivo", navodi NUNS.

"Ta odluka je doneta pod pritiskom pojedinih udruženja građana čiji su predstavnici na TV Šumadija, uoči zakazane promocije Peščanika, javno manifestovali svoje neprijateljstvo sa elementarnim principima i vrednostima demokratije", saopštava NUNS.

"Oni koji građane dele na 'naše' i 'njihove', na Srbe i antisrbe, zabranili su promociju emisije koja se afirmisala upravo višegodišnjim zalaganjem za slobodu govora i demokratiju", stoji u saopštenju.

"Popuštanje takvim 'patriotima' neizbežno podseća na ne tako davno vreme pogubnog jednoumlja i diktature koje je Srbiju duže od decenije držalo u mraku izopštenu iz međunarodnog kulturnog, ekonomskog i političkog poretka".

NUNS apeluje na rukovodstvo Doma kulture u Aranđelovcu da što pre organizuje promociju Peščanika i "tako pokaže da su i u tom gradu sloboda i tolerancija jača i od mržnje i političkog primitivizma".

DS Aranđelovca: Kršenje ustavom garantoivanih prava

Demokratska stanka Aranđelovca niz događaja koji su prethodili i sledili otkazivanju pomenute promocije smatra grubim kršenjem Ustavom garantovanih prava na slobodu javnog govora i mišljenja, i u vezi s tim poziva na odgovornost aktere ovih sramnih događanja, kaže se u saopštenju Opštinskog odbora DS-a Aranđelovca.

Podsećamo, u Aranđelovcu je na vlasti Srpska radikalna stranka koja je u koaliciji sa SPS-om, SPO-om i Pokretom snaga Srbije.

DS pita na osnovu čega je direktor Doma kulture Saša Simonović odlučio da otkaže promociju Peščanika. "Ima li direktor Simonović, vršeći svoju funkciju u Kulturnom centru, ikakvih nadležnosti i kompetencija da procenjuje bilo kakvu bezbednosnu situaciju", pitaju u DS-u.

"Direktor Simonović u saopštenju za B92 dalje pominje nekakve dve strane u sukobu, a da nijednom rečju ne precizira o kojim stranama u sukobu je reč, i u čiju korist direktor Simonović direkno radi jednostrano raskidajući potpisani ugovor“, saopštava DS.

Opštinski odbor te stranke dalje pita direktora RTV Šumadija iz kojih pobuda je Nataša Živanović, inače direktorka i glavna i odgovorna urednica RTV Šumadija, koja bi "trebalo da bude javni servis građana i građanki Aranđelovca", u udarnom terminu ugostila članove grupa građana Naši, Ravnogorski pokret, Narodni pokret Svetozar Miletić, i političke stranke Naša Šumadija.

Takođe, Demokratska stranka postavlja pitanje Nataši Živanović da li je u saradnji sa direktorom Kulturnog centra namerno izazvala, kako on navodi, "velike tenzije", da bi direktor Simonović kasnije to iskoristio kao razlog za otkazivanje emisije.

Ogorčena ponašanjem opštinskih činovnika koji su "dali sebi za pravo da na Aranđelovac bacaju ljagu prikazujući ga ostatku Srbije kao sredinu u kojoj se guše osnovna građanska prava i slobode javnog govora i mišljenja", Demokratska stranka Aranđelovca traži i odgovornost aktera iz redova lokalne samouprave.

Samouprava je "sebe napokon otkrila kao nesposobnu vlast da spreči i predupredi nemile događaje, već ih svojom ohološću i osionošću proizvodi i podstiče dajući za pravo ljotićevski i profašistički nastrojenim organizacijama i pojedincima", navodi DS.

"Lokalna vlast pokazujući svoje totalarističke tenedencije je gurnula Aranđelovac u blato primitivizma, grad koji je nekada bio značajno mesto na kulturnoj mapi Srbije i bivše SFRJ, mondensko odmaralište ovog dela Evrope sa značajnim slobodarskim tradicijama nasleđenim od Prvog srpskog ustanka do danas, kada se guše osnovna ljudska prava i slobode od strane aktuelnog lokalnog režima Srpske radikalne stranke i njenih koalicionih partnera, putem delovanja eksponenata lokalne vlasti na direktorskim mestima RTV Šumadija i Kulturnog centra Aranđelovac", saopštava DS Aranđelovca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: