Lajčak-Dodik na Jahorini

Miroslav Lajčak i Milorad Dodik danas su, iza zatvorenih vrata, na Jahorini razgovarali o prevazilaženju političke krize u BiH.

Izvor: B92

Utorak, 06.11.2007.

07:53

Default images

Međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini i premijer Republike Srpske posle susreta nisu davali izjave novinarima, ali je Lajčak, na pitanje da li ima razloga za optimizam, kratko odgovorio da uvek ima razloga za optimizam. Dodik je najavio da će izjavu o susretu dati tokom dana.

Lajčak i Dodik danas na Jahorini učestvuju u radu Konferencije o mogućnostima ulaganja u Srebrenicu.

Čekajući dogovor RS-Lajčak

Pravni eksperti RS i Kancelarije međunarodnog predstavnika juče nisu uspeli da postignu dogovor o Lajčakovim merama, a Skupština RS sinoć je donela odluku o stalnom zasedanju do rešavanja tog pitanja.

Poslanici su ocenili i da ne postoje uslovi za rad parlamenta BiH, a tokom zasedanja je podržano obrazloženje predsedavajućeg Savetu ministara Nikole Špirića o ostavci.

U najvažnijem zaključku Skupštine RS od oba doma parlamenta Bosne i Hercegovine je traženo da ne održavaju sednice kako bi bilo stvoreno dodatno vreme za pregovore i izbegnuto komplikovanje situacije u zemlji.

Jedino pitanje o kom bi parlametarci trebalo da raspravljaju jeste stanje posle odluka međunarodnog predstavnika 19. oktobra.

Skupština RS pozvala je sve državne organe da uspostave odnose na temelju dobrih namera, a naročito da odustanu od bilo kakvog pokušaja preglasavanja predstavnika nekog od konstitutivnih naroda.

Predsednik Skupštine RS Igor Radojičić kaže da Skupština RS obavezuje predstavnike u Veću naroda parlamenta BiH da u postojećim okolnostima ne prihvate nove odluke u Veću kako ne bi došlo do nametanja novog poslovnika o radu i da nemaju mandat da daju legitimitet jednostranim ili štetnim odlukama.

Poslanici su podržali izlaganje predsedavajućeg Savetu ministara Nikole Špirića, koji je obrazložio razloge za ostavku. To je bio, kako je navedeno, iznuđen ali jedini moguć potez u tom trenutku.

Špirić je tokom obraćanja poslanicima naglasio da u takvom ambijentu ne razmišlja o ostanku na mestu premijera i da se o tome može razgovarati samo u slučaju promene odluka Kancelarije. "Međutim, tada bih morao imati novi mandat, s novim ovlašćenjima", kaže on.

Sinoć je potvrđeno da se o Špirićevoj ostavci Predsedništvo BiH neće izjašnjavati tokom ove sedmice, zbog službenog odsustva člana Predsedništva Harisa Silajdžića.

Stav stranaka u Federaciji BiH je poznat, nijedna od njih ne misli da Špirić treba da odstupi sa dužnosti. Iako su politički stavovi o neophodnosti Špirićevog ostanka naizgled vrlo čvrsti i argumentovani, poznavaoci političkih prilika veruju da nijedna od političkih stranaka, posebno u Federaciji BiH, neće tražiti Špirićev odlazak.

U Sarajevu se strahuje da bi imenovanje novog saziva Saveta ministara označilo početak novih sukoba o tome da li bi pojedini ministri i njihovi zamenici trebalo da obavljaju dužnosti i u novom sastavu Saveta.

Sporovi o tom pitanju vođeni su i pre krize, a najžešći sukob vodio se oko šefa diplomatije Svena Alkalaja jer su pojedine stranke tražile njegovu ostavku zbog, kako se tvrdilo, stavljanja ličnih i stranačkih interesa ispred interesa države.

Stalno zasedanje parlamenta RS praktično znači da poslanici i dalje čekaju rezultate pregovora pravnih eksperata. Nastavak razgovora ekspertnih timova zakazan je za sredu i petak, a ministar pravde Džerard Selman potvrdio je da će pravni tim RS ostati na istim pozicijama.

Miroslav Lajčak juče je očekivao neki rezultat, ali, kako se čini, nije suviše uzbuđen činjenicom da dogovor nije postignut. Prema njegovom držanju, reklo bi se da je siguran u konačan uspeh i da nema nameru da menja odluke.

Veliku medijsku pažnju izazvala je sinoć Televizija BiH, koja je objavila pisanje nemačkih listova o pripremama za referendum u RS u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova.

Velt je objavio da je Vlada RS od jedne banjalučke štamparije prošle sedmice tražila predračun troškova za štampanje formulara potrebnih za referendum.

Ipak, analitičari veruju da se ne može govoriti o ozbiljnom nagoveštaju takvog koraka jer je reč o isuviše opasnoj političkoj igri, koja bi mogla biti pogubna ne samo za RS, nego i za Srbiju.

Dodik: Kompromis se zove Dejton

Premijer RS Milorad Dodik prethodno je izjavio da ne bi prihvatio odluku međunarodnog predstavnika u BiH o smeni.

"Ja, za razliku od drugih koji su pristajali da tako budu poniženi, na to neću pristati. Naći ću načina da se sam borim protiv takve odluke", rekao je Dodik sinoć u emisiji RTRS.

Navodeći da postoje nagađanja o njegovoj smeni, Dodik je poručio da posao premijera RS ne radi da bi na tom poslu dugo ostao. Govoreći o svojoj smeni, on je rekao da bi međunarodne trupe mogle blokirati institucije RS, ali da bi on, i pored toga, došao na posao.

"Ja sam demokratski izabran političar, imam pravo da radim svoj posao i ja ne mogu prestati da ga radim. Mogu da blokiraju institucije, ali to još ne znači da ću ja odustati", kaže Dodik.

On je rekao da je Miroslav Lajčak, međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini, poslednjim merama prekršio Dejtonski sporazum i Ustav BiH, odnosno balans etničkih zajednica uspostavljen mirovnim sporazumom. Prema Dodikovim rečima, to je korak do uvođenja principa "jedan čovek, jedan glas".

"Građanska sigurnost u BiH se bazira na nacionalnom balansu, a oni koji zagovaraju građanski model zagovaraju destabilizaciju ili imaju patološku želju za preglasavanje", navodi on.

Dodik je rekao da predstavnici RS traže da bude isključena i teoretska mogućnost preglasavanja u institucijama BiH, dodajući da u vezi s tim pitanjem nema kompromisa. "Kompromis se zove Dejton i Dejton je napravio kompromis i balans", kaže Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: