Širenje "šengena" 21. decembra

Predsedništvo Evropske komisije odlučilo da će se šengenska zona biti proširena 21. decembra.

Izvor: B92

Utorak, 06.11.2007.

12:39

Default images

Portugalsko predsedništvo Evropske unije saopštilo je da su svi izveštaji devet država-kandidatkinja za šengensku zonu pozitivni i da pomenute države ispunjavaju sve potrebne uslove za ukidanje nadzora nad granicama koje ih dele od ostalih zemalja šengenske zone.

Zbog toga je odlučeno da do širenja šengenskog sistema na devet novih članica EU dođe u noći između 20. i 21. decembra, odnosno minut posle ponoći 21. decembra.

Konačna odluka o širenju biće doneta početkom decembra, a u četvrtak se u Briselu očekuje da ministri unutrašnjih poslova EU potvrde izveštaj o ispunjavanju uslova za ulazak u šengensku zonu.

Tako će devet novih članica koje su u EU ušle 2004, sem Kipra, ukinuti nadzor nad kopnenim i morskim unutrašnjim granicama koje ih dele od EU, a marta iduće godine će taj nadzor biti ukinut i nad vazdušnim granicama.

Povodom širenja šengenskog sistema, očekuje se niz istovremenih proslava, širom EU.

Kako saznaje portal 24ur.com, proslavi koja će biti održana na italijansko-slovenačkoj granici, 22. decembra, očekuje se prisustvo premijera predsedavajuće EU, Portugala, Hozea Sokrateša.

Slovenija će, sa osam članica EU, ući u šengensku zonu, a 1. januara 2008. preuzeće od Portugala polugodišnje predsedavanje EU.

Uprkos tome što će se Slovenija, tokom svog predsedavanja EU, prioritetno baviti pitanjima koja se tiču unutrašnje i spoljne politike Srbije - a to su širenje EU na zapadni Balkan, pitanje Kosova, viznih olakšica i potpisivanje sporazuma EU i Srbije - Srbija u Sloveniji još nema ambasadora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: