Kineske kompanije sve jače

London -- Prvi put otkad Fajnenšel tajms pravi ranglistu najvećih svetskih firmi, među prvih deset nije najviše američkih nego - pet kineskih.

Izvor: FoNet
Podeli

Najnoviju ranglistu, kao već nekoliko godina, predvodi američki naftni gigant Ekson mobajl sa tržišnom vrednošću od 511,4 milijarde dolara.

U prvih deset od američkih firmi uspeli su da se održe još samo Dženeral elektrik i Majkrosoft, ali su pali na ovoj listi. Sada GE nije više drugi, na tom mestu je PetroČajna s vrednošću od oko 453 milijarde dolara, ali ni na trećem mestu nije siguran, jer mu je sve je bliži ČajnaMobajl.

Na petom mestu je kineski bankovni gigant IBC, šesti je MS, sedmi kineski petrohemijski kombinat Sinopek, osmi je ruski gasni monopol Gasprom, deveti je britansko-holandski Šel, a deseti je kineska kompanija osiguranja Čajna lajf inšjurens.

Ove promene na ranglisti, i to u kratkom vremenu - u junu je među prvih deset bilo šest američkih i samo jedna kineska firma - posledica su ogromnog rasta kurseva kineskih akcija poslednjih meseci.

Juan je potcenjen tako da se veliki deo slobodnog novca usmerava na akcije na kineskim berzama. Ta tražnja podiže enormno njihove kurseve koji ne reflektuju njihove realne vrednosti, već su u tome sadržana i očekivanja od budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 143 idi na stranu