Otkazan koncert na Starom sajmištu

Beograd -- Organizator koncerta grupe Košin u prostoru Posejdon hol na Starom sajmištu otkazao događaj zbog "medijskog pritiska".

Izvor: B92
Podeli

Agencija Long Plej je saopštila da će svima koji su kupili karte, novac biti vraćen tokom naredne nedelje u prostorijama agencije. "Nadamo se da će veliki publicitet koji je prostor Starog sajmišta ovom prilikom dobio, biti iskorišćen da se pitanje njegovog uređenja napokon reši", saopštava agencija Long Play.

"Žao nam je što je ime i delo bristolskog sastava Košin u medijskim objavama iznošeno u veoma negativnom i netačnom kontekstu. Pre deset dana najavili smo da će prihod od ulaznica biti uplaćen opštinskim ili gradskim nadležnim organima kao podsticaj da se pronađe dugotrajno rešenje za prostor Starog sajmišta", stoji u saopštenju Long Pleja.

Prethodno je Efraim Zurof, direktor jerusalimskog ogranka Centra "Simon Vizental" iz Izraela, zatražio od srpskih vlasti da se večerašnji koncert otkaže ili premesti, podsećajući da je na Starom sajmištu tokom Drugog svetskog rata bio nacistički koncentracioni logor u kome je nastradalo na desetine hiljada ljudi.

Zurof je podsetio i na izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića koji je izrazio želju da na tom mestu bude izgrađen memorijalni centar posvećen Holokaustu. U saradnji s jevrejskom opštinom i opštinom Novi Beograd, B92 je pokrenuo inicijativu da se na Starom sajmištu izgradi Muzej tolerancije.

Ovu inicijativu predsednik Upravnog odbora B92 Veran Matić predstavio je u Njujorku u ime Međunarodne koalicije muzeja savesti. Ta organizacija okuplja muzeje iz Rusije, Amerike, Južne Afrike, Čilea, Argentine, Češke, Senegala i Bangladeša, kao i mnoge muzeje koji se nalaze na stratištima čijim žrtvama su posvećeni.

Međunarodna koalicija muzeja savesti donela je odluku da inicijativu B92 uskoro uvrsti u svoje punopravno članstvo, što će svakako ubrzati realizaciju projekta.

Projekat beogradskog Muzeja tolerancije ocenjen je kao veoma značajan i dobro pripremljen i podrazumeva obnovu zgrada iz perioda logora, stvaranje memorijalnog centra u okviru kojeg će biti rekonstruisan logor, ali i stvaranje kulturno-edukativnog centra koji će obuhvatiti istoriju nasilja i netoleracije u celom svetu kroz razmenu programa.

Sajamske zgrade na Starom sajmištu izgrađene su 1937. godine. Početkom Drugog svetskog rata nemačke okupacione vlasti tu su formirale koncentracioni logor "Zemun" kroz koji je prošlo preko 100.000 građana Srbije i okolnih zemalja. U tom logoru su usmrćeni gotovo svi Jevreji koji su živeli u Srbiji.

Danas se na ovoj lokaciji nalazi samo spomen obeležje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 587 idi na stranu