Radnici Jumka počeli štrajk glađu

Više od 300 radnika konfekcije "Jumko" iz Vranja danas oko 10 sati probilo je policijski kordon i ušlo u upravnu zgradu.

Izvor: Beta

Sreda, 31.10.2007.

16:07

Default images

Oni su tamo počeli štrajk glađu. Popodne je više od 300 radnika provalilo je u upravnu zgradu kompanije, gde su blokirali prostorije u kojima se nalazi generalni direktor Miodrag Tasić. Radnici traže ostavke kompletnog rukovodstva, Upravnog i Nadzornog odbora "Jumka", poništenje ugovora sa kompanijom "Zamber" i povratak radnika na svoja radna mesta u konfekciju.

Radnici zahtevaju ostavku direktora jer, kako tvrde, ništa nije učinio za poboljšanje njihovog položaja. U Upravnoj zgradi "Jumka" sa radnicima se nalazi i desetak pripadnika policije.

Kako je novinarima kazala predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) i predsednica Štrajkačkog odbora Snežana Veličković, radnici konfekcije neće napustiti prostorije uprave kompanije "Jumko" dok se ne ispune svi njihovi zahtevi.

Veličkovićeva je u ime Štrajkačkog odbora pozvala ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića da hitno dođe u "Jumko" da pomogne da se poništi "sramni" ugovor sa "Zamberom" i tako razreši ova situacija.

"Dok se naši zahtevi ne ispune, mi od ovog trenutka, ovde pored kancelarije direktora počinjemo štrajk glađu", kazala je ona i najavila da je spremna i na radikalnije mere kako bi se sprečilo "sramno ponašanje pojedinaca prema radnicima i sprečila rasprodaja onoga što su radnici stvorili".

Radnici konfekcije koji odbijaju da potpišu ugovor sa "Jumkom" čime bi postali radnici kompanije Zamber, čiji je vlasnik britanski biznismen kiparskog porekla Jani Savas, štrajkuju već 30 dana.

Savas je od države Srbije dobio šest miliona evra za izgradnju konfekcije "Zamber" koja treba da počne rad 1. marta naredne godine i da zaposli 3.000 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: