Saradnja u borbi protiv zločina

Predstavnici Crne Gore i Srbije danas su u Podgorici zaključili sporazume o saradnji u borbi protiv kriminala i ratnih zločina.

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2007.

12:12

Default images

Sporazum su potpisali državna tužiteljka Crne Gore Vesna Medenica i republički javni tužilac Srbije Slobodan Radovanović, kao i tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević. Oni su saglasni da je potpisivanje memoranduma od izuzetne važnosti i za Srbiju i za Crnu Goru jer će doprineti efikasnijoj i zajedničkoj borbi protiv kriminala i procesuiranju ratnih zločina.

Vesna Medenica, državna tužiteljka Crne Gore, izjavila je da dve države Memorandumom o saradnji, između ostalog, zatvaraju pravni okvir svoje saradnje u procesuiranju ratnih zločina.

"Ratni zločin je nešto što je zaokupilo pažnju široke javnosti, a time nama učinilo veliku obaveznost da se moramo baviti i tim problemom na način kako to od nas profesija traži", kaže ona.

"Kancelarija Tužilaštva za ratne zločine je daleko ispred nas i ima bogato iskustvo. Imamo i mi, ali ne u onom obimu kao što oni imaju procesuirane predmete ratnih zločina, ali za naš prostor imamo ih dovoljno da nam je potrebna pomoć", kazala je Medenica.

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio je da potpisivanje Memoranduma pokazuje da za ratne zločince neće biti sigurnih mesta.

"Odnos pravosudnih organa Srbije i Crne Gore prema ratnom zločinu je vrlo bitan da pokažemo međunarodnoj zajednici da mi vrlo profesionalno radimo taj posao i da nema potrebe da bilo ko drugi umesto nas radi ovaj posao", kaže on.

"Potpisivanjem ovog sporazuma šaljemo jednu vrlo jasnu poruku svim izvršiocima krivičnog dela ratnog zločina da granice neće biti barijere i da nema više sigurne luke za njih, već će odgovarati za ono što su učinili", kazao je on.

Republički javni tužilac Srbije Slobodan Radovanović izjavio je da će Sporazum omogućiti efikasnu razmenu podataka i dokaza i suzbijanje trgovine drogom, ljudima i međunarodni terorizam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: