Demarš, posledice, reakcije

Britanski ambasador pojasnio je da je demarš Beogradu upućen zbog načina na koji su predstavljene mere Miroslava Lajčaka.

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2007.

07:43

Default images

Britanski ambasador u Beogradu Stiven Vordsvort izjavio je da je razlog za upućivanje demarša Beogradu zabrinutost zbog načina na koji su mere visokog predstavnika u BiH predstavljene u Srbiji i Republici Srpskoj. "Te mere nisu pretnja postojanju Republike Srpske. Kao i Srbija, mi podržavamo postojanje Republike Srpske, kako je i predvideno Dejtonskim sporazumom", rekao je on.

Vordsvort je za Betu rekao da demarš, koji su on i predstavnici ambasada SAD, Francuske, Nemačke i Italije juče uručili ministru spoljnih poslova Srbije Vuku Jeremiću, ne bi "opisao kao protestnu notu".

Podsetimo, SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija su preko svojih ambasada u Srbiji uručile demarš Vladi Srbije zbog stavova koje su zvaničnici Srbije iznosili povodom pokušaja međunarodnog predstavnika u BiH da promeni neke odredbe ustava te zemlje.

Vordvort je naveo da Velika Britanija, koja je potpisnica Dejtonskog sporazuma, želi da radi sa Srbijom i drugim drzavama kako bi rešili probleme koji su se u BiH pojavili tokom poslednjih meseci.

"Mi želimo da radimo zajedno sa Srbijom i upravo zbog toga smo moje kolege i ja juče otišli da se susretnemo sa ministrom spoljnih poslova (Jeremićem) i izrazimo svoju zabrinutost", rekao je britanski ambasador.

Vordsvort je preneo da je Jeremić potvrdio da Srbija takode želi da pomogne smanjivanju tenzija u BiH kako bi se sadašnja kriza rešila.

"To smo pozdravili, i nadamo se da ćemo uskoro moći da vidimo rezultate toga", rekao je on.

Britanski ambasador je rekao da je Kosovo potpuno drugi problem u odnosu na pitanja u BiH i da Britanija kao članica Kontakt grupe pokušava da reši pitanje budućeg statusa Kosova kroz rad "trojke".

On je ocenio da je situacija u BiH "vrlo ozbiljna" i da Britanija očekuje od Srbije i drugih zemalja u regionu da sarađuju u cilju pronalaženja rešenja.

"Stoga očekujemo od Srbije i drugih država u regionu da rade sve u svojoj moći kako bi umanjile tenzije, i kako bi ubedili lidere u BiH da okrenu leđa konfrontacijama i da konstruktivno rade sa visokim predstavnikom i njegovim saradnicima. Ukoliko se ovo ne dogodi, rezultati bi po ceo region mogli biti vrlo ozbiljni", rekao je on.

Vordsvort je rekao da da tvrdnje da su mere visokog predstavnika u BiH uperene protiv RS "jednostavno ne odgovaraju istini" i ocenio da te mere štite prava konstitutivnih naroda u Savetu ministara BiH i prava entiteta u parlamentu.

Beograd odbacuje optužbe

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je večeras da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali da u isto vreme želi da se poštuje Dejtonski sporazum.

"Jasno je da Srbija ne treba da relativizuje teritorijalni integritet bilo koje zemlje, bilo da je to Bosna i Hercegovina ili Crna Gora. Ako želimo da sačuvamo naš teritorijani integritet ne smemo relativizovati ničiji", kazao je on za RTS, povodom demarša vlada Velike Britanije, SAD i Francuske.

Đelić je istakao da Srbiji niko ne može da zameri to što želi da se poštuje Dejtonski sporazum i Rezolucija Ujedinjenih nacija.

"Poštujemo teritorijalni integritet, ali želimo da se poštuju sve rezolucije i svi međunarodni ugovori i to je ono što nam omogućuje da napravimo napredak u pregovorima oko statusa Kosova i Metohije", naveo je potpredsednik srpske vlade.
Ministar za rudarstvo Srbije odbacio je demarš nekih zapadnih zemalja zbog BiH. Prema nekim ocenama, Srbija može rizikovati izolaciju.

"Ako je za neke zemlje sporno što zvaničnici Vlade Srbije u insistiranju na poštovanju Dejtonskog sporazuma i Rezolucije 1244 ta dva međunarodna dokumenta pominju u istoj rečenici, a ne u dve rečenice, mi odbacujemo takav prigovor", navodi se u izjavi Aleksandra Popovića.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije snažno podržava premijera Milorada Dodika i sve institucije Republike Srpske da sačuvaju položaj RS u skladu s Dejtonskim sporazumom.

"Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i Vlada Srbije odlučno insistira na poštovanju i tog sporazuma i Rezolucije 1244. Bilo bi veoma opasno kada bi politikom sile i nametanjem rešenja bilo pokušano rušenje Rezolucije 1244 i Dejtonskog sporazuma", ocenio je ministar iz DSS-a.

Popović je dodao da je obaveza Miroslava Lajčaka da dosledno poštuje Dejtonski sporazum i volju naroda RS, koji je na slobodnim izborima izabrao svoju demokratsku vlast. Ministar pravde Srbije iz DS-a Dušan Petrović izjavio je da je interes Srbije da opstane Bosna i Hercegovine, zbog čega je, ocenio je, neophodno poštovanje Dejtonskog sporazuma.

Petrović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da nije dobro dovoditi u pitanje temelje na kojima je BiH ustrojena i naglasio da je neophodno da se na "jedan hladan i staložen način utvrdi šta je potrebno uraditi i preduzeti sledećih dana".

Petrović je istakao da će Srbija učiniti vrlo konstruktivne korake da bi se stabilnost u BiH održala, što podrazumeva zaštitu svih onih, na Dejtonskom sporazumu zasnovanih, ovlašćenja i prava koje ima Republika Srpska.
Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da niko ne može ostati ravnodušan kada se jedna država u regionu centralizuje, a druga, predlogom da Kosovo postane nezavisno, cepa.

"Srbija nije provocirala ukidanje nadležnosti Republike Srpske, već visoki međunarodni predstavnik u BiH Miroslav Lajčak", rekao je Samardžić na konferenciji za novinare.

On je naveo da demarš nekoliko zapadnih zemalja upućen Srbiji treba preventivno da otkloni svaku pomisao da bi Srbija mogla da poveže rešavanje pitanja Kosova sa RS.
Samardžić je precizirao da demarš to ne može da učini i da se ta dva pitanja "povezuju sama po sebi, čak i nezavisno od vlade i njene politike".

On je ukazao da menjati pravila odlučivanja u Vladi i Skupštini BiH znači revidiranje Dejtonskog sporazuma, iz kojeg je proizišao Ustav, što je donelo mir u BiH.

"Ne dolivati ulje na vatru"

Prema nekim ocenama, Srbija bi posle demarša zapadnih zemalja mogla biti suočena s novim izolacijama. Diplomate upozoravaju na to da bi Srbija novim raskorakom s međunarodnom zajednicom mogla ponovo da uđe u izolaciju.

Član Spoljnopolitičkog saveta Dušan Lazić izjavio je za B92 da demarši zapadnih zemalja povodom reakcija na dešavanja u BiH imaju posebnu težinu s obzirom na to koje su to zemlje.

"Demarš znači da Srbija ponovo, na neki način, ulazi u konfrontaciju s međunarodnom zajednicom, a posledice takvog raskoraka mogu da dovedu do međunarodne izolacije zemlje", kaže on.

"Šaljemo svetu poruke na osnovu kojih on može da zaključi da mi i dalje idemo putem koji je u suštini bio vezan za režim, politiku i ponašanje Slobodana Miloševića", smatra Lazić.

Lazić objašnjava da takva reakcija vodećih zemalja međunarodne zajednice može značajno da utiče na pregovaračku poziciju Srbije u procesu rešavanja statusa Kosova i dodaje da treba očekivati odgovor Ministarstva spoljnih poslova, ali da bi najgore bilo ako bi njime "Beograd dolivao ulje na vatru".

"Mislim da bi on morao da bude pozitivno konstruktivan pristup, da tim zemljama objasni naše probleme, naše gledanje na stvari, našu zabrinutost u vezi s Kosovom, i ne samo s Kosovom, već u vezi s regionom, s drugim zemljama, posebno imajući u vidu da, prema Dejtonskom sporazumu, imamo pravo na uspostavljanje specijalnih paralelnih veza", kaže on.

Šef diplomatije Vuk Jeremić nije direktno reagovao na demarš, već je saopštio "opredeljenost Srbije za poštovanje Dejtonskog sporazuma i svih njegovih elemenata, koji su garant ravnopravnosti dva entiteta i sva tri naroda u BiH".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: