CPC podnela zahtev za registraciju

Predstavnici Crnogorske pravoslavne crkve predali su na pisarnici Vlade Srbije zahtev za registraciju u Srbiji.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 31.10.2007.

16:17

Default images

U Ministarstvu vera najavljuju da će na zahtev odgovoriti u roku od 60 dana, ali stručnjaci sumnjaju da će taj odgovor biti pozitivan. U zahtevu Crnogorske pravoslavne crkve navedeni su naziv crkve, odluka o osnivanju, statut, prikaz osnova verskog učenja, kao i podaci o stalnim izvorima prihoda.

Poverenik te crkve Nenad Stevović, koji je predao zahtev, izjavio je za B92 da je siguran da će Ministarstvo vera pozitivno odgovoriti budući da srpski ministar vera danas boravi u, kako se izrazio, "najcrnogorskijem gradu Cetinju“, zbog proslave "najvećeg crnogorskog sveca Petra Cetinjskog“.

"Mislim da bi brzom registracijom CPC u Srbiji po povratku iz crnogorske prijestonice ministar vjera Srbije imao priliku da da još jedan krucijalni doprinos daljem zbližavanju crnogorskog i srpskog naroda i afirmaciji prijateljstva između vjernika dve pravoslavne i bliske crkve. Mi smo optimisti po pitanju registracije CPC u Srbiji", kazao je on.

Naumov: Radićemo prema zakonu

Radomir Naumov (FoNet)
Ministar vera Srbije Radomir Naumov, uprkos insistiranju novinara, nije danas na Cetinju precizirao kakav će biti odgovor njegovog ministarstva i Vlade Srbije na zahtev crnogorske crkve za registraciju u Srbiji.

"U Srbiji postoji Zakon o radu verskih zajednica. Radićemo po zakonu", kratko je kazao Naumov.

On je danas prisustvovao liturgiji koju je u Cetinjskom manastiru, povodom verskog praznika Sveti Luka, služio mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije.

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve, kao ni Naumov, nisu se obraćali novinarima, a nije poznato ni da li će se taj ministar tokom boravka u Crnoj Gori susresti sa crnogorskim zvaničnicima.

Uporedo sa Mitropolijom SPC, verski praznik obeležila je danas i Crnogorska pravoslavna crkva.

Čelnik te crkve Miraš Dedeić smatra da srpske vlasti moraju da prihvate njihov zahtev za registraciju u Srbiji, ali je dodao da nije veliki optimista u tom pogledu.

"No, ako ne dozvole da se u Srbiji registruje crnogorska crkva, onda da vidimo kako će biti registrovana srpska mitropolija u Crnoj Gori", kazao je Dedeić novinarima.

"Odgovor će biti političke prirode"

Sociolog religije Mirko Đorđević kaže za B92 da Crnogorska pravoslavna crkva ima pravo da podnese zahtev za registraciju, na isti onaj način na koji je Srpska pravoslavna crkva registrovana u Crnoj Gori.

Međutim, on objašnjava da prema zakonu nije dozvoljeno da podnosilac zahteva u nazivu ima naziv već postojeće pravoslavne crkve, pa čak ni deo tog naziva.

"Treba reći da je ova prepreka u ovom trenutku nepremostiva, pa je teško očekivati da će CPC za potrebe građana, vernika Crnogoraca na teritoriji Republike Srbije, biti registrovana", smatra on.

"Bilo kakav da bude taj odgovor, on će biti političke prirode jer je ovde nemoguće registrovati crkvu, jer bi se otvorilo i pitanje registrovanja Makedonske, takođe kanonski nepriznate crkve", smatra Đorđević.

Crnogorsku pravoslavnu crkvu ne priznaju druge službene pravoslavne crkve i Vaseljenska patrijaršija. Srpska pravoslavna crkva i crnogogrska crkva već godinama se spore o vlasništvu i pravu na korišćenje bogomolja u Crnoj Gori.

Crnogorska pravoslavna crkva je registrovana 1992. godine u odeljenju crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova na Cetinju sa namerom da "nastavi kontinuitet autokefalne crnogorske crkve iz prošlosti".

Pristalice te crkve smatraju Srpsku pravoslavnu crkvu i njenu mitropoliju crnogorsko-primorsku "okupatorom i uzurpatorom" i traže da im se vrate sve crkve, manastiri i ostala imovina koju srpska crkva poseduje u Crnoj Gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: