Sutra nastavak razgovora o izborima

Boris Tadić, Vojislav Koštunica i Mlađan Dinkić, nastaviće u sutra razgovore o datumu raspisivanja i održavanja izbora.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 31.10.2007.

10:52

Default images

Večerašnji sastanak lidera Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije i G17 Plus odložen je dok skupštinski Odbor za ustavna pitanja ne zauzme stav o tome da li je za raspisivanje izbora potrebno da se usvoje određeni zakoni, saznaje agencija Beta.

Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić kaže za B92 da će od predsednika parlamenta Olivera Dulića zatražiti da već za sutra zakaže sednicu Odbora za ustavna pitanja.

Aligrudić kaže da bi Odbor za Ustavna pitanja trebalo da otkloni različita tumačenja da li predsedničke izbore treba raspisati ili održatio do kraja godine.

Na isti način na koji je odbor razmatrao dilemu o raspisivanju izbora za gradonačelnike Odbor bi trebalo da reši i sporoko predsedničkih izbora, kaže Aligrudić, a identičan stav je prethodno saopštio i premijer Koštunica. Zahtev za sednicom Odbora nije provokacija upućena Demokratskoj stranci, poručuje Aligrudić.

"Ja mislim da se ne radi ni o kakvoj specijalnoj provokaciji. Prosto dolazimo u situaciju da pomišljamo, s obzirom na ove zahteve sa druge strane, kad je reč o fiksiranim datumima, te 9. decembar te nekih 6-7 dana posle, mi dolazimo prosto do zaključka da neko tu ima nameru da se izbori raspišu i bez donošenja paketa neophodnih zakon", naveo je Aligrudić.

Aligrudić ističe da i pored očigledne razlike u mišljenjima u vladajućoj koaliciji ne postoji nikakva ozbiljna kriza.

Izvor agencije Beta iz DSS-a potvrdio je večeras da poslanici te stranke neće glasati za 32 tačke dnevnog reda danas završene sednice Skupštine Srbije dok se ne postigne ukupan dogovor o izborima unutar vladajuće koalicije.

"Dok ne postoji dogovor kako da se sednice Skupštine Srbije dalje održavaju u smislu poštovanja Ustavnog zakona i donošenja zakona navedenih u Ustavnom zakonu, u toj situaciji je bespredmetno raditi", rekao je Beti izvor iz vrha DSS-a.

On je istakao da je stav DSS-a da treba sačekati 10. decembar i onda, u skladu sa Ustavnim zakonom, raspisati izbore a prethodno, tokom novembra i početkom decembra usvojiti izborne zakone.

Prethodni sastanak trojice lidera stranaka vladajuće koalicije, održan u utorak uveče, nije doneo konačan dogovor niti približavanje stavova DS-a i DSS-a o terminu izbora.

Tadić: Bezuslovno poštovati Ustav

Na sinoćnim konsultacijama, Tadić saopštio Koštunici i Dinkiću da će svim političkim sredstvima štititi Ustav, saznaje B92.

U Predsedništvu Srbije B92 saznaje da je, u razgovoru s predsednicima DSS-a i G17 plus, Vojislavom Koštunicom i Mlađanom Dinkićem, predsednik Srbije i predsednik DS-a Boris Tadić kazao, s obzirom na postignut konsenzus partija prilikom donošenja Ustava, da se izbori moraju održati kako to Ustav i nalaže, odnosno da se moraju raspisati do kraja godine.

Izvor B92 iz Predsedništva prenosi stav Borisa Tadića da nijedna partija ne može da krši Ustav Srbije zbog stranačkih interesa.

Tadić je na sinoćnjem sastanku Koštunici i Dinkiću saopštio da će štititi stabilnost državnih institucija i da u tom smislu, što se tiče DS-a, ne postoji nikakva kriza u funkcionisanju Vlade.

Isti izvor prenosi da je Tadić, kao predsednik DS-a, od svih ministara iz te stranke zahtevao da rade normalno i omoguće normalno funkcionisanje Vlade.

Tadić od Koštunice i Dinkića očekuje da prihvate racionalne argumente za održavanje izbora po Ustavu i da državne interese stave iznad stranačkih.

Na sinoćnjem sastanku, Tadić je odbacio svaku sumnju na svoj angažman u Državnom pregovaračkom timu za Kosovo. On je naglasio da će nedvosmisleno i punim kapacitetom, bez obzira na mogućnost istovremene predizborne kampanje za predsedničke izbore, nastaviti da brani interese države Srbije.

Izvor B92 iz Predsedništva prenosi i stav Borisa Tadića da sudbina vladajuće koalicije nikako ne može da se dovede u vezu sa održavanjem predsedničkih izbora.

Tokom popodneva strategiju za održavanje predsedničkih izbora razmatralo je Predsedništvo DS-a.

Ta stranka ostaje pri stavu da se predsednički izbori održe 16. decembra, DSS nudi novembar, ali sledeće godine, kao i promenu Ustavnog zakona.

U međuvremenu, u Vladu je stigao i Zakon o spoljnim poslovima, čime je kompletiran paket neophodnih zakona za održavanje predsedničkih izbora.

Te zakone, međutim, Skupštini na usvajanje mora da uputi Vlada koju vodi Vojislav Koštunica.

Dinkić: Ogromna volja da se nađe rešenje

Ministar ekonomije Srbije i lider G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je da postoji ogromna volja među strankama vladajuće koalicije da se dogovor o datumu predsedničkih izbora postigne što pre.

On je novinarima kazao da je od termina održavanja predsedničkih izbora mnogo važnije da Srbija bude jedinstvena u sprovođenju ključnih pravaca politike koja uključuje i ekonomsku i politiku prema Kosovu.

"Ako naša koalicija ostane kao što je do sada bila jedinstvena, onda je sam datum izbora manje bitan u odnosu na to jedinstvo i na zajedničku podršku predsedničkog kandidata, a to je Boris Tadić", kazao je Dinkić.

On je dodao da su sinoćni razgovori stranaka vladajućih koalicija o terminu izbora bili konstruktivni i da su svi za to da se nađe rešenje koje, kako je kazao, čuva jedinstvo koalicije.

"Datum održavanja predsedničkih izbora nije kamen spoticanja razgovora koalicije, razgovor je vrlo konstruktivan, tolerantan, učvršćuje našu dosadašnju saradnju i, u ime stranke G17, kažem da sam veoma zadovoljan dosadašnjim tokom razgovora", naglasio je Dinkić.

On je dodao da se u svakom slučaju treba poštovati Ustavni zakon koji daje određenu fleksibilnost terminu izbora.

Aligrudić: Dogovora još nema, ali se nadam

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je da dogovor stranaka vladajuće koalicije o terminu raspisivanja i održavanja izbora još nije postignut, ali je izrazio nadu da će do njega doći.

Aligrudić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da se nada da će preovladati stav DSS-a i Nove Srbije da je besmisleno voditi izbornu kampanju u trenutku ulaska u završnu fazu pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije, kao i drugih izazova koji su najavljeni za samu sredinu decembra.

"To je potpuna besmislica i to ne treba raditi", rekao je Aligrudić novinarima u Skupštini Srbije.

On je ponovio da predsedničke, pokrajinske i lokalne izbore treba raspisati po Ustavnom zakonu, odnosno uz poštovanje roka koji taj zakon predvidja i uz donošenje zakona koji su preduslov za raspisivanje izbora.

DS: Postoji opasnost od raspada koalicije, ali vlada funkcioniše

Predsednica poslaničke grupe DS-a Nada Kolunžija smatra da postoji opasnost od raspada koalicije ali da to ne znači i izbore:

"Postoji opasnost da se koalicija raspadne. Postoji opasnost da DSS potraži drugog koalicionog partnera. To ne znači odmah raspisivanje parlamentarnih izbora, oni će se možda opredeliti za drugu opciju, ne za izbore već za drugog koalicionog partnera".

Ipak, u interpretaciji zamenika predsednika demokrata i ministra pravde Dušana Petrovića Vlada funkcioniše, problema nema:

"Dok postoji Vlada Republike Srbije, očigledno je da ne postoje nepremostive prepreke. Pošto ne vidim problem ne vidim zašto bi nekakva mogućnost bila otvorena".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: