Priznanja humanim ljudima u ratu

U beogradskoj sinagogi Sukat Šalom uručena su priznanja Izraela porodicama koje su spasavale Jevreje u Drugom svetskom ratu.

Izvor: B92

Utorak, 30.10.2007.

19:22

Default images

Uručene su medalje "Pravednik među nacijama", najveća počast koju država Izrael uručuje ljudima nejevrejskog porekla za spasavanje Jevreja u Drugom svetskom ratu. Medalje je uručio ambasador Izraela u Beogradu Artur Kol preživelom Dušanu Jovanoviću, a posthumno Andriji Latalu, Petru Zankoviću, Klari Baić i Slobodanu i Mileniji Knežević. Priznanja su u njihovo ime primili članovi porodica.

Profesor medicine u penziji Dušan Jovanović, zajedno s tadašnjim osobljem novosadske bolnice, krio je 20 Jevreja među ostalim pacijentima, tokom 1944. godine.

Kaže da je to uradio iz humanosti, ne misleći ni na kakve nagrade i priznanja, jer je preživeo silne strahote i tegobe. "To me je učvrstilo u veri da treba da cenimo i poštujemo čoveka kao jedinu vrednost u svakom životu", rekao je on.

"Stojim ovde pred vama, osećajući u isto vreme dubok pijetet i izuzetnu čast zbog dužnosti koja mi je poverena", rekao je ambasador Kol.

"Stojim ovde u ime vlade Izraela, Jad Vašema, celokupnog jevrejskog naroda i u ime onih malobrojnih koji su imali sreću da im spas pruže neobično hrabri ljudi kojima večeras uručujemo priznanja", rekao je izraelski ambasador.

Ambasador je naglasio je da je i sam sin prežeivelih holokausta i da je najveći deo njegove porodice nestao u strahotama rata, citirajući rečenicu iz jevrejske svete knjige, Talmuda, "ko spase jedan život, kao da je spasao ceo svet".

Kol je podsetio da je izraelsko spomen obeležje holokausta Jad Vašem, osnovan 1953. godine kao nacionalna institucija sa zadatkom da čuva uspomenu na šest miliona Jevreja ubijenih u holokaustu.

On je, međutim, podvukao da i 62 godine od pobede nad nacizmom, ksenofobija, rasizam i antisemitizam jos uvek postoje i predstavljaju veliku pretnju za mir i stabilnost u svetu.

"Upravo ovog meseca, ovde u Novom Sadu, došlo je do pokušaja da se ponovo podigne nacistička zastava, zastava mržnje i ksenofobije. U ovom slučaju, reakcija kako demokratske vlasti tako i javnosti bila je impresivna. Nekoliko hiljada građana Srbije ustalo je i reklo: 'Nema mesta rasizmu u našem gradu'", rekao je Kol.

Od osnivanja Jad Vašema 1953. godine do sada je uručeno blizu 22.000 medalja pojedincima u celom svetu koji su tokom Drugog svetskog rata, rizikujući svoje živote, spasavali pripadnike jevrejske zajednice od holokausta.

U Srbiji je od Drugog svetskog rata do danas 127 osoba dobilo od države Izrael počasno medalju i zvanje "pravednika" zbog spasavanja života Jevreja.

Tadić: Ideali pravednika

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je ponosan zbog toga što je u Srbiji tokom Drugog svetskog rata bilo onih koji su rizikovali život kako bi spasli živote svojih sugrađana Jevreja.

Tadić je rekao da Srbija neće dozvoliti da se nečoveštva kakva su tada počinjena ratu ikada ponove na njenom tlu. "Žalosno je da se i danas u Evropi i svetu čuju oni koji negiraju postojanje koncentracionih logora, gasnih komora i holokausta", kaže on.

"Utoliko pre treba da se okupimo oko onih pravednika koji su rizikovali svoj život da bi spasli život svojih sugrađana Jevreja", rekao je Tadić.

Predsednik Tadić je, pred predstavnicima ambasade Izraela i jevrejske zajednice u Srbiji, obećao da će se zalagati da se Jevreji u Srbiji osećaju kao ravnopravan članovi društva i da se obezbedi poštovanje njihovog kulturnog, etničkog i verskog identiteta.

"Verujem da ćemo zajedničkim naporima i vođeni idealima pravednika uspeti da očuvamo i produbimo ideale čovečnosti", rekao je Tadić, i dodao da će nastojati da se svaki incident netolerancije u Srbiji osudi pred političkom javnošću, ali i pred pravosuđem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: