Bez dogovora tri lidera o izborima

Lideri stranaka vladajuće koalicije nisu se ni večeras dogovorili o izborima, ali će razgovore nastaviti, saznaje B92.

Izvor: B92

Utorak, 30.10.2007.

12:46

Default images

Kako saznaje Beta, DSS je večeras izneo stav da treba sačekati sa raspisivanjem izbora dok prodje 10. decembar ali da se izbori raspišu u zakonskom roku. U tim razgovorima trebalo bi da bude pronađeno rešenje za potpuno suprotne stavove DS-a i DSS-a o tome da li će predsednički izbori biti održani u decembru ili ne.

Pomirljivi tonovi su jedini utisak sa do sada održanih sastanaka Borisa Tadića, Vojislava Košunice i Mlađana Dinkića. Ipak, ta pomirljivost još nije dala rezultate.

Posle prethodnog sastanka nezvanično se saznaje da je DS i dalje insistirao na predsedničkim izborima u decembru, a DSS nudi Tadiću promenu Ustavnog zakona i predsedničke izbore tek u novembru 2008. godine.

U interpretaciji šefa poslaničkog kluba Koštuničine stranke u Skupštini Srbije Miloša Aligrudića, na sinoć održanom sastanku otvorena su pitanja o svim različitim mišljenjima.

"Treba da bude još sastanaka jer je ovo stvar koja mora da se dogovori i opet ponavljam da nije stvar samo između stranaka vladajuće koalicije, bez obzira što je to očigledno prevashodno", kaže on.

"Svaki dogovor, po meni, ovde mora da uključi najveću opozicionu stranku u Srbiji, to je SRS, koja ne može da pobegne od odgovornost kada je reč o ovakvoj stvari", kaže Aligrudić.

Međutim, Tomislav Nikolić, šef poslanika radikala, kaže da nije dobio poziv ni za kakve razgovore.

"Ukoliko izbori budu raspisani, a na to ne možemo da utičemo, mislim da na izborima treba svi da učestvujemo zato što je najlakše pustiti Tadića da pobedi bez borbe i mislim da kritike ne može da mi upućuje neko za koga se zna da neće imati kandidata, a zašto bi SRS uradila ono što odgovara DSS-u", kaže on.

"Hajde da vidimo šta odgovara Srbiji. Čujem da juče nije bilo nikakvih dogovora na sastanku između DS-a i DSS-a i da svako i dalje duva u svoju trubu", kaže Nikolić.

Kako se nezvanično može čuti, DS ipak ne odustaje od toga da predsednički izbori budu do kraja godine, ali kao datum sada nude 16. a ne 9. decembar.

Izbegavajući da javno kalkuliše terminima za njihovo održavanje, šefica poslaničkog kluba demokrata u Skupštini Srbije Nada Kolundžija ponavlja da DS nije ni nudio 9. kao jedini termin predsedničkih izbora.

"Insistirali smo da se u skladu s Ustavnim zakonom i s potrebom da država normalno funckioniše da se održe izbori. U tom smislu nismo ni imali potrebe da odustajemo od pozicije za koju smo se čvrsto vezali", kaže ona.

Ipak, potrebno je napomenuti da održavanju izbora mora da prethodi usvajanje niza zakona koji prate izborni proces. Te zakone Skupštini mora da prosledi Vlada na čijem je čelu Vojislav Koštunica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: