Policija sprečila blokadu puta

Policija sprečila nezadovoljne poljoprivrednike da blokiraju autoput Beograd-Subotica kod Žedničke petlje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.10.2007.

07:27

Default images

Poljoprivrednici su preko njiva pokušali da odvezu mehanizaciju na autoput, ali ih je policija sprečila i u toj nameri. Poljoprivredna vozila se nalaze pored autoputa u njivama, a policijski kordon sprečava njihov izlazak na autoput. Zemljoradnici traže da im bude isplaćeno 10.000 dinara po hektaru obradivog zemljišta i da Ministarstvo poljoprivrede sačini procenu štete od suša i proglasi elementarnu nepogodu

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotica Miroslav Ivković rekao je da još uvek niko od predstavnika vlasti nije odgovorio na poziv na pregovore, ali da postoje obećanja da će posle 16 sati neko od predstavnika Ministarstva obići poljoprivrednike.

"Zahtevamo da nam se isplati 10.000 dinara naknade po hektaru, kao i da se odlože obaveze po kreditima i naknada za vodoprivredu", rekao je Ivković.

Nezadovoljne poljoprivrednike obišao je predsednik opštine Subotice Geza Kučera, a proteste poljoprivrednika podržali su i opštinski odbori G17 plus, Saveza vojvođanskih Mađara i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

U Ministarstvu poljoprivrede za B92 rekli su da za sada neće biti proglašenja elementarne nepogode u regionu severne Vojvodine, kao i da im nije jasno čemu blakada puteva kada poljoprivrednici već mesec i po dana znaju predloge koje će Ministarstvo poljoprivrede uputiti Vladi.

Državni sekretar resornog ministarstva Danilo Golubović kaže da se poljoprivrednicima, između ostalog, nudi oslobađanje od plaćanja katastarskih prihoda u periodu od tri godine i od dela davanja vodoprivredne nadokade.

"Mi lično smatramo, kao što kada su bile blokade u Mačvi, da se samo u okviru institucija rešavaju problemi, ne na ulicama, ne na putevima. Jer u masi pola ne bi čuli šta pričamo, jedan nezadovoljan predlog bi blokirao sve i pokrenuo lavinu protesta. Sve bi se pretvorilo u nadvikavanje i ne bi bilo konstruktivnog razgovora", kazao je Golubović.

Planiran je i razgovor sa Ministarstvom finansija oko isplaćivanja 100 evra po hektaru već u prvom kvartalu naredne godine.

Ministarstvo je spremno da razgovara sa poljoprivrednicima isključivo u Beogradu.

Iako se mere Ministarstva poklapaju s delom zahteva poljoprivrednika, one nisu dovoljne, a ne zna se ni kada će biti usvojene, smatraju zemljoradnici. Zbog toga oni najavljuju dvočasovnu blokadu autoputa , a ako to ne urodi plodom, kažu da će od utorka sprovoditi mnogo duže i ozbiljnije blokade.

Sutra sastanak u Ministarstvu

Predstavnici poljoprivrednika će se sutra sastati s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede u Beogradu.

Kako za B92 kaže član Upravnog odbora Udruženja zemljoradnika Subotice Danijel Kovačić, odluka je doneta nakon večerašnjeg sastanka poljoprivrednika i državnog sekretara za poljoprivredu Milana Petrovića.

Na tom su sastanku obe strane iznele predloge za sanaciju posledica suše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: