Elektrode lek za Parkinsona

U Maroku su ženi oboleloj od Parkinsonove bolesti, uspešno ugrađene elektrode u mozak, kako bi sanirale njene zdravstvene probleme.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.10.2007.

14:18

Default images

Radi se o hirurškoj intervenciji tokom koje se u određeni deo mozga ugrađuju jedna do dve elektrode povezane potkožnim kablovima za električni neurostimulator, preneli su franacuski mediji. Operaciju je izvršila marokanskih naučnika iz Univerzitetskog bolničkog centra u Kazablanki.

Uređaj stvara električne imulse koji smanjuju drhtanje i druge simptome vezane za Parkinsonovu bolest.

Pacijentkinja je posle operacije počela normalno da hoda i kontroliše svoje pokrete, tako da će najzad moći da se vrati normalnom načinu života.

U svetu, kako se procenjuje, danas postoji četiri miliona osoba obolelih od Parkinsonove bolesti, koja uglavnom pogađa osobe starosti od 55 do 65 godina, ali i pet do 10 odsto mlađih pacijenata - od 30 do 55 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: