NS: Zašto promena imena gimnazije

Novi Sad -- Grad Novi Sad predlaže da se Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" preimenuje u "Srpska pravoslavna velika gimnazija u Novom Sadu".

Izvor: B92, Beta
Podeli

To je predlog Saveta za kulturu Skupštine Novog Sada, protiv koga su ustali bivši učenici te gimnazije, pokrenuvši na internetu potpisivanje peticije protiv promene naziva te ugledne novosadske gimnazije. "Gimnazija 'Jovan Jovanović Zmaj' je škola koju pohađaju i đaci koji nisu Srbi i pravoslavne veroispovesti", navode oni.

"Smatramo da je predlog o promeni imena neprihvatljiv jer favorizuje jednu grupu učenika u odnosu na druge", navodi se u pratećem tekstu peticije.

Ocenjuje se da škole nisu mesta na kojima treba isticati religiozna obeležja pošto su državne institucije i dodaje da Ustav Srbije garantuje da je država sekularna.

Navodi se da peticiju pokreće grupa bivših učenika gimnazije, kojoj su "osećaj tolerancije i otpor bilo kojoj vrsti izdvajanja na osnovu nacije i vere usađeni" tokom školovanja u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj".

Tu školu osnovalo je nekoliko crkvenih velikodostojnika, trgovaca i profesora 1810, u vreme dok je Novi Sad bio pod Austrougarskom. Tada joj je dat naziv "Srpska pravoslavna velika gimnazija", slično kao i karlovačka gimnazija.

A Savet za kulturu Skupštine Novog Sada prihvatio je i inicijativu da se na fasadu škole stavi natpis "Baron Miloš Bajić srpskom narodu", koji je tu nekada stajao.

Predloženo je da se umesto fontane u školskom dvorištu postavi spomen-česma, na kojoj bi bili dva mozaika "Hristos kao pastir" i "Sveti Sava blagosilja Srpčad".

Peticija se nalazi na internet adresi http://www.petitiononline.com/novisad/petition.html, a o ovome možete raspravljati i na Forumu B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 570 idi na stranu