Treća runda o Kosovu

U Beču održana treća direktna runda Beograda i Prištine o Kosovu. Priština: 10. decembar kraj pregovora. Beograd: Okvir je Rezolucija 1244.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2007.

07:36

Default images

Posrednička "trojka" Kontakt grupe danas je u Beču "saslušala i verodostojno zabeležila odgovore" delegacija Beograda i Prištine na podnesene "tačke za raspravu" s ciljem da se "utvrde područja sporazuma koja mogu voditi rešenji kroz pregovore" za status Kosova.

U saopštenju "trojke" Kontakt grupe, koje je objavio Savet ministara Evropske unije u Briselu, navodi se da je "trojka" predočila te tačke za razmatranje najpre u odvojenim susretima s delegacijama Beograda i Prištine, a "u cilju dodatne rasprave o područjima dogovora u stavovima dveju strana".

"Trojka" je, kako je istaknuto, potom omogućila višečasovne neposredne pregovore dve strane "o konačnom statusu Kosova i mogućim područjima sporazuma između strana".

To je "trojka" učinila s rešenošću da bude "snažna i aktivna u traganju za rešenjem" za status pokrajine, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će se naredni sastanak "trojke" Kontakt grupe i delegacija Beograda i Prištine održati 5. novembra u Beču.

U saopštenju se navodi da su dve strane potvrdile da će se držati obaveze uzdržavanja od bilo kakvog provokativnog čina ili saopštenja koji mogu ugroziti bezbednost i stabilnost regiona ili procesa pod okriljem "trojke".

"Trojka" je izrazila nadu da će se izbori na Kosovu, 17.novembra, održati uz puno učešće svih zajednica i u miru i redu, podsetivši da su to zatražili i šefovi diplomatija Kontakt grupe na sastanku 27. septembra.

Posrednička trojka je "podsetila obe strane" da će proces koji ona vodi, biti "zaključen izveštajem Kontakt grupe generalnom sekretaru UN 10.decembra".

Srpsku delegaciju na sastanku u Beču predvodili ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić, dok su Prištinu predstavljali predsednik Fatmir Sejdiu, premijer Agim Čeku, predsednik parlamenta Kolj Beriša, Hašim Tači i drugi politički prvaci.

"Veoma teški pregovori"

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je nakon trećeg direktnog susreta sa kosovskim Albancima da je današnji pregovori bili izuzetno teški.

"Mislim da nakon ove runde možemo da kažemo da se proces nastavlja, jutros je izgledalo kao izuzetno teško, postavljalo se pitanje kako možemo da nastavimo ako se krene ovim pravcima, ali posle popodnevne sesije možemo da kažemo da se proces nastavlja", rekao je Jeremić.

On je naveo i da je beogradska strana iznela duboke rezerve preme nekim od 14 tačaka koje je danas predstavila međunarodna posrednička trojka. Jeremić je precizirao da je Beograd otvorio diskusiju po dva pitanja i to - Da li se ili ne nalazimo u okviru rezolucije 1244 i da li bilo ko ima pravo da preti unilateralnim aktima.

"Srpska strana je insistirala da čuje od kosovskog tima da li prihvata stav, koji je prihvatila i trojka, a to je da je ovaj proces definisan rezolucijom 1244 i da li tražimo rešenje u okviru te rezolucije", rekao je Jeremić.

Što se tiče jednostranih akata, Jeremić je pojasnio da se Beograd pozvao na dokument Albanaca u kome stoji da bilo kakvi jednostrani akti ne vode miru i stabilnosti, gde je istaknuto da se Beograd apsolutno slaže sa takvim stavom, te da to treba uvrstiti.

"Mi smo izrazili naše čvrsto uverenje da ne možemo nastaviti proces ka kompromisnom rešenju ukoliko kao integralni element jedne strane bude pretnja unilaterlanim rešenjima", naveo je Jeremić.

"Rekli smo da se slažemo sa tim stavovima i zahtevali smo da ta tačka bude stavljena na papir kao element saglasnosti . Razgovarali smo o statusu, otvorili smo konkretna pitanja, koje su nadležnosti koje Beograd želi da zadrži i šta tu nudimo kosovskim Albancima, mi smo na tu temu odgovarali. Nije bilo lako, ali postoji pozitivan moment, nije veliki, ali pozitivan, nastavljamo da se krećemo", rekao je Jeremić.

"Skrenuli smo pažnju da bilo kakvo veštačko oročavanje nema smisla i da ne pomaže u nalaženju rešenje, ne želim da širim optimističko raspoloženje, ali krećemo se prema pronalaženju kompromisnog rešenja", zaključio je Jeremić.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić je rekao da su današnji razgovori bili veoma važni.

"Postojala je opasnost da se proces sa osnovne teme pregovora o statusu pomeri i izmesti na temu odnosa Beograda i Prištine - mi smo stavili do znanja da to treba da se vrati u okvire rezolucije 1244, znači ako se vraća u okvire rezolucije mi razgovaramo o statusu, razgovor o odnosima Srbije i Kosova može biti deo rešenja statusa, ako budemo rešili status, razume se da će biti saradnje koja je institucionalno određena", kaže on.

"Glavna stvar je sam status – inssitiranje na rezoluciji od krucijalne važnosti. Nismo dobili jasan odgovor od albanske strane da li je reč o rezolucije o nekom novom procesu, ono što nije definsano rezolucijom, nismo dobili definisan odgovor, jer smatraju da je stvarnost otišla dalkeko. To je bilo efikasno jer učinjeno pred trojkom, ona je redefinisala stav oko rezolucije, trojka bila prisutna kada su Albanci kolebali da li je rezolucija prihvatljiva ili ne", rekao je Samardžić.

"Albanci su na to izneli stav da neće voditi intelektualnu diskusiju o tome da li je rezolucija prihvatljiva ili ne, na šta smo odgovorili da mi to nismo ni tražili, već smo tražili da se prizna činjenica da je to dokument koji je priznao ceo svet", nastavlja ministar.

"Mi smo razgovarali oko statusu, gde nismo privoleli Albance da govore o temi i kojoj smo mi govorili u formi pitanja i odgovora. Oni su izbegli odgovor o nadležnostima Srbije u oblasti spoljne politike, već su u širokom ekspozeu izneli svoj koncept nezavisnosti. To je bio taktički potez za izbegavanje diskusije o pojedinom aspektima statusa, oni nisu spremni, to ćemo videti sledeći put, mi smo uspeli da celo popodne razgovaramo o statusu uz kolebanje trojke, u toku tih tri sata nismo prešli na razgovor o 14 tačaka", kaže Samardžić.

"Sledeći put taj dokument biće u fokusu naše pažnje, dali smo predloge na taj dokument, to je u rukama 'trojke', nadamo se da ćemo nastaviti razgovor o tome i o našem predlogu i da će to dovesti do nekih zajedničkih elemenata", kaže on.

"Dinamika pregovora nalaže da nećemo moći bog zna šta do 1.0 decembra, ako uspemo da se pomerimo sa mrtve tačke može se očekivati napredovanje, vremenski okvir strašno pritiska i volju i opredeljenje svih učesnika", kaže Samardžić.

Delegacija Prištine zadovoljna

Skender Hiseni (Beta)
Delegacija Prištine bila je zadovoljna razgovorom s "trojkom", jer smatra da je veći deo stavova zvanične Prištine sadržan u dokumentu.

Premijer Kosova Agim Čeku izjavio je nakon današnjih pregovora sa Beogradom u Beču da je ponuda Beograda za status Kosova okrenuta prošlosti, dok se ovde pregovara o budućnosti Kosova, Srbije i regiona.

Čeku je naveo i da su dve strane daleko jedna od druge, kao i da Srbija predlaže bivši, a ne budući status Kosova. "Imamo dva različita
koncepta, jedan vezan za prošlost, drugi vezan za budućnost", rekao je Čeku.

On je podsetio i da je Srbija u istoriji već nekoliko puta odbijala sporazume koji su joj nuđeni, poput Plana Z4, sporazuma iz Rambujea itd.

"Ishod ovoga što nude je mnogo gori nego što im je ponudjeno u Ahtisarijevom paketu. Još imaju vremena da prihvate Ahtisarijev plan kao najbolje moguće rešenje", kazao je Čeku i pozvao Beograd da ne gleda unazad već u budućnost, odnosno da uči iz prošlosti.

Čeku smatra i da Beograd i Priština ne treba da se slože oko nezavisnsoti, jer je to već razmatrano i dogovoreno i podržano od većeg dela međunarodne zajednice.

"Ono što mi nudimo je da razvijemo normalne odnose i nudimo taj koncept gde možemo da uspostavimo neki dogovor, a ne da trošimo vreme oko stvari gde ne možemo da se složimo", zaključio je Čeku.

On je pojasnio i da Beograd i Priština treba da razgovaraju o normalnim odnosima koje treba da razvijaju u budućnosti.

Portparol kosovskog pregovaračkog tima Skender Hiseni izjavio je da će o tom dokumentu biti razgovarano i tokom popodnevnog direktnog susreta delegacija Beograda I Prištine.

"Komentari Prištine su vam već poznati. Suština naše pozicije sadržana je u predlogu ugovora o dobrosusedskim odnosima koji smo ranije predstavili", kaže on.

"Dokument 'trojke' koji treba da posluži kao osnov za diskusiju u priličnoj meri sadrži ono što je stav Prištine o budućim odnosima Kosova i Srbije kao dve suverene i nezavisne države", kazao je on.

Hiseni je istakao i da zvanična Priština želi da Kosovo bude nezavisno, ali sa stolicom u UN-u, jer je, kako je rekao, to nešto o čemu se ne pregovara.

Portparol Hiseni je ponovio poziciju pregovaračkog tima kosovskih Albanaca da ce se ovaj period zavrsiti izveštajem medjunarodne posredničke trojke 10. decembra.
Hašim Taèi u Beèu (Beta)
Nakon sastanka novinarima se obratio i lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači koji je ponovio stav Prištine da je kraj razgovora o budućnosti Kosova onaj koji je postavila trojka Kontakt grupe.

"10. decembar krajni je rok za sastanke Beograda I Prištine a posle toga je vreme odluke za nezavisnost Kosova I kvalitativno priznanje međunarodne zajednice", kazao je on.

Tači je objasnio i da se, osim o dokumentu, na sastanku s "trojkom" razgovaralo o narednom periodu, odnosno o dnevnom redu budućih sastanaka.

Prepodnevni deo sastanka: Beograd insistira na Rezoluciji 1244

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je nakon razgovora sa međunarodnom posredničkom trojkom da je Beograd na sastanku predstavio svoj dokument koji predstavlja odgovor na već izloženi dokument trojke.

Po njegovim rečima, i dokument Beograda sadrži 14 tačaka, odnosno odgovora na svaki stav "trojke". Glavna primedba Beograda odnosi se na činjenicu da se u dokumentu "trojke" ne pominje Rezolucija 1244, kao ni međunarodnopravni kontekst ovih pregovora.

U predlogu Beograda od 14 tačaka prvenstveno se insistira na poštovanju Rezolucije 1244, ali i na pravnom okviru celokupnih pregovora. Jedan od bitnijih detalja za Beograd jeste i rešavanje mirnim putem sporova između Prištine i Beograda, na čemu trojka insistira u svom dokumentu. Na to, međutim, Beograd dodaje da treba da stoji i da se svaka strana treba uzdržati od svakog jednostranog akta.

Bitan detalj u dokumentu posredničke "trojke" jeste da Beograd više neće vladati Kosovom. Beograd smatra da to ne može tako pisati, već da treba da bude definisano da Beograd može da upravlja onim oblastima kojima želi i da to bude definisano sporazumom, kao i da sporazumi treba da definišu oblasti koje bi bile prepuštene Prištini.

Beograd, na primer, insistira na zadržavanju spojlne politike i čuvanju granica, jer smatra da su to nadležnosti koje se direktno tiču suvereniteta Srbije.

Samardžić je preneo da je "trojka", međutim, u razgovoru, ponovila da sve ostaje u okviru Rezolucije 1244:

"Možemo biti zadovoljni time što su svi članovi 'trojke' rekli da zapravo nije njihova namera da se izađe iz okvira Rezolucije 1244. Naprotiv, stvar ostaje u okviru te Rezolucije i ostaje da se razgovara o statusu a ne o odnosima Beograda i Prištine. Mi smo s time zadovoljni. Ono što zahtevamo jeste da se te lepe reči nađu i u dokumentu", kazao je Samardžić.

"Mi zahtevamo da se to nađe u dokumentu, jer glavno je ne lutati, ne izmestiti glavnu temu razgovora na neku novu temu, na neke odnose Beograda i Prištine koji bi se odvijali u nekom pravnom vakuumu, u nekom nejasnom stanju“, kazao je Samardžić.

On je naveo i da je sastanak sa "trojkom" produžen, jer se Beograd ne slaže u vezi s mnogim pitanjima koji su navedeni u dokumentu trojke. "Mislimo da treba raditi na tom dokumentu i da treba biti potpuno otvoren“, rekao je Samardžić.

On je najavio da će u toku popodneva na direktnom susretu sa prištinskom delegacijom biti nastavljena rasprava o statusu Kosova, a i o dokumentu "trojke".
Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić rekao je da je glavni utisak da su pregovori sada ušli u presudnu fazu.

"Ton je sada ozbiljan, razgovara se o implikacijama na pregovarački proces", kazao je Jeremić, dodajući da je to razlog za produžavanje sastanka.

"Mislim da je popodnevni sastanak sa Prištinom veoma važan, jer ono što na kraju izadje sa tog sastanka, možda ne dogovoreni papir ili neki principi, već atmosfera i usmerenost gde dalje od 22. oktobra ka sledećoj rundi, ka sledećem skupu tačaka u kojima može biti postignut sporazum“, rekao je Jeremić.

Kada je reč o stavu "trojke" da Beograd više neće vladati Kosovom, Jeremić je ponovio da Beograd želi da zadrži suverenitet svoje zemlje i da je neprihvatljivo da Beograd Prištini prepusti nadležnosti koje zadiru u suvernitet i terotorijalni integritet Srbije.

Ministar Samardžić je bio još konretniji i naveo da se jedna od tih nadležnosti odnosi na spoljnu politiku i čuvanje granica.

Išinger: 14 tačaka

Predstavnik Evropske unije u "trojci" Volfgang Išinger izjavio je pred početak današnjih pregovora da je "trojka" izašla s dokumentom od 14 tačaka kako bi se ušlo u novu fazu pregovora i da je tim dokumentom "trojka" preuzela incijativu.

"Bio bih veoma iznenađen kada bi bilo lako", rekao je Išinger i rekao da je do sada učinjen veliki napredak, od faze kada su se na pregovorima čule samo parole, do sadašnjih suštinskih razgovora.

Išinger je podsetio da se posle 10. decembra završava mandat međunarodne posredničke trojke i da je njen zadatak da tog datuma podnese izveštaj, a da onda vlade zemalja treba da odluče šta hoće ili neće da urade.

"Nije moj zadatak da nagađam, rekli smo da ćemo pregovore voditi iza zatvorenih vrata i ne želim da iznosim razmišljanja", objasnio je Išinger.

Prema njegovim rečima, moguće je napraviti napredak, ali je za to potrebna politička volja. "Nisam frustriran jer nijedna strana nije blokirala pregovore. Verovatnoća da se uz posredovanje 'trojke' postigne dogovor manja je od one da neće biti rešenja", rekao je Išinger.

Išinger je pred početak današnjih pregovora razgovarao samo s novinarima agencija AP, Rojters, AFP i APA, dok ostalim novinarima nije bilo omogućeno da uđu na početak pregovora.

Na pitanje šta ako ne bude dogovora do 10. decembra, Išinger je rekao da "trojka" onda može da ide na godišnji odmor, a da proces preuzima Kontakt grupa.

Današnji susret počeo je odvojenim susretom kosovskih Albanaca i "trojke". Sastanak bi trebalo da traje do nešto pre 11.00, posle čega će biti održan sastanak beogradskog tima sa Išingerom, Frenkom Viznerom i Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Treći direktan susret Beograda i Prištine treba da počne oko podneva. Dve strane danas treba da raspravljaju o dokumentu od 14 tačaka koji je sačinila međunarodna posrednička trojka.

Koha Ditore: Vizner najavljuje odluke u januaru

JKako prenosi agencija Beta, američki predstavnik u međunarodnoj posredničkoj "trojci" Frenk Vizner rekao je ambasadorima Evropske unije na sastanku u UN da će se važne odluke o statusu Kosova donositi u januaru, objavio je danas prištinski list na albanskom "Koha ditore".

Pozivajući se na diplomatske izvore iz EU, lista navodi da je Vizner kazao da, ako pregovori o Kosovu koji se vode uz posredovanje "trojke" ne daju rezultate, treba sprovesti plan za nadgledanu nezavisnost Kosova Martija Ahtisarija.

Drugi evropski izvori su za "Kohu ditore" rekli da Rusi i Srbi pokušavaju da obezbede nastavak pregovora i posle 10. decembra, kada se završava mandat sadašnje "trojke", dok su Amerikanci apsolutno protiv toga.

Izvor lista je rekao da je bilo teško ubediti Amerikance da pristanu i na sadasnje pregovore i da bi bilo "možda nezamislivo" da pristanu na još jedno odlaganje, jer bi se time diskreditovala američka diplomatija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: