Poginuo pevač Toše Proeski

Makedonski pevač Toše Proeski poginuo je jutros kod Nove Gradiške u Hrvatskoj, u saobraćajnoj nesreći. Sutra sahrana i dan žalosti

Izvor: B92

Utorak, 16.10.2007.

09:44

Default images

Prema prvim informacijama, uzrok nesreće je umor vozača, nepoštovanje saobraćajnih propisa i neprilagođena brzina, saopštila je portparolka Policijske uprave brodsko-posavske Kata Nuić, dodajući da policija nastavlja istragu. Hrvatski elektronski mediji javili su i neproverenu informaciju, prema kojoj je vozač neposredno pre nesreće zbog umora zaspao za upravljačem.

Proeski je bio suvozač u džipu "folksvagen tuareg", kojim je upravljao makedonski državljanin Georgij Georgijevski. On se zbog prebrze vožnje i nedovoljnog razmaka između vozila zabio u zadnji deo kamiona na autoputu Zagreb-Lipovac, u smeru ka Zagrebu.

Vozač Georgijevski i menadžer Ljiljana Petrović, koja se takođe nalazila u automobilu, s teškim povredama prevezeni su u bolnicu u Novu Gradišku.



U Opštoj bolnici Nova Gradiška lekari su se požalili novinarima da rade u nemogućim uslovima jer pred bolnicom dežura gomila novinara koji čekaju najnovije informacije o stanju povređenih iz automobila.

Policija je o nesreći obavestila ambasadu Makedonije u Zagrebu i ujedno demantovala navode pojedinih medija da su se u automobilu nalazili i roditelji poginulog Proeskog.

Sutra sahrana Proeskog i dan žalosti

Toše Proeski biće sahranjen sutra u 13.00 sa državnim počastima u rodnom gradu Kruševo, saznaje agencija Beta u kancelariji premijera Nikole Gruevskog.

Sahrani će prisustvovati porodica, građani Kruševa i Makedonije, državni zvaničnici i vrh Makedonske pravoslavne crkve, a opelo će služiti njen poglavar, arhiepiskop Stefan.

Proeski je rođen u mestu Kruševo u Makedoniji. Imao je 26 godina.

Proeski je proglašen zaslužnim građaninom Makedonije, a sutra, na dan njegove sahrane, biće dan žalosti, odlučila je makedonska vlada.

Delegacija makedonske vlade preuzela je večeras telo Proeskog koji će sutra biti sahranjen u Kruševu uz državne počasti, saznaje Beta.

Makedonski parlament danas neće raditi zbog smrti Proeskog, saopštio je poslanicima predsednik makedonske skupštine Ljubiša Georgijevski.

Vest o jutrošnjoj pogibiji Tošeta Proeskog izazvala je šok u Makedoniji.

Makedonija se prema Proeskom ponaša kao prema državniku. Dvadesetšestogodišnji pevač u Makedoniji je, bez sumnje, bio napopularnija ličnost, verovatno jedan od najtalentovanijih pevača koje je zemlja ikad imala.

U rodnom gradu Proeskog, Kruševu, građani se skupljaju ispred njegove rodne kuće. "Kada je porodica primila ovu tragičnu vest, nismo mogli da poverujemo. U šoku smo", izjavio je Beti jedan od rođaka Proeskog koji nije želeo da bude imenovan. Na centralnom skopskom trgu Makedonija otvorene su knjige žalosti, a građani se okupljaju i pale sveće kako bi odali poštu poginulom pevaču.

Atmosfera u Skoplju nakon smrti popularnog pevača može se uporediti s onom koja je vladala prilikom pogibije predsednika Borisa Trajkovskog.



Proeski je važio za najboljeg pevača pop muzike u Makedoniji i bio je velika zvezda u celom regionu. Bio je predstavnik Makedonije za pesmu Evrovizije 2004. u Istanbulu.

Iste godine imenovan je za regionalnog ambasadora dobre volje UNICEF-a, a tim povodom snimio je pesmu "Za ovoj svet" (makedonsku verziju) i "This World" (englesku verziju).

Pre desetak dana na stadionu u Skoplju održao je veliki humanitarni koncert, na kojem je bilo više od 30.000 ljudi. Proeski je dovršavao studije Muzičke akademije u Skoplju.

Ambasada Makedonije u Beogradu takođe će u svojim prostorijama otvoriti knjigu žalosti 17. i 18. oktobra.

Vest o smrti Proeskog možete komentarisati i na Forumu B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1083 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: