Šta želi Gazprom

Predstavnici kompanije Gazprom sastali su se u Beogradu s predsednikom i premijerom Srbije i najavili učešće u privatizaciji NIS-a.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 09.10.2007.

17:27

Default images

Ruska kompanija Gazprom je, posle razgovora sa zvaničnicima Srbije, saopštila da razmatra kao jedinstven projekat "pitanja učešća kompanije u privatizaciji Naftne industrije Srbije, razvoj gasno-transportnog sistema u okviru projekta Južni potok i mogućnosti podzemnog skladišta gasa za obezbeđivanje isporuka u republiku i tranzita u treće države".

Gazprom je saopštio da je na sastanku s predsednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom rečeno da se "donošenje odluke o ukazanim projektima i njihova realizacija vremenski podudaraju i treba da se razmatraju kao kompleksan projekat".

Pored toga, naveo je ruski gasni gigant, tokom pregovora strane su razmotrile perspektive razvoja zajedničkog rusko-srpskog preduzeća Jugorosgas.

Gazprom podseća da je 2006. Gazpromeksport izvezao u Srbiju oko dve milijarde kubnih metara gasa, a da je u decembru te godine između Srbijagasa i Gazproma potpisan Memorandum o razumevanju, koji je učvrstio nameru da se razmotri mogućnost izgradnje novog gasovoda preko Srbije.

U razgovoru su učestvovali i ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Popović i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Aleksejev.

Koštunica: Strateška saradnja je interes Srbije

Vojislav Koštunica
Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da je u interesu Srbije da uspostavi stratešku saradnju s kompanijom Gazprom, jednom od najvećih energetskih firmi u svetu.

Koštunica je to kazao u razgovoru sa zamenikom predsednika Saveta direktora Gazproma Aleksejom Milerom, a saopšteno je iz Vlade Srbije.

Na sastanku je, kako se navodi, istaknut značaj Memoranduma o razumevanju, koji je Srbija prošle godine potpisala s tom kompanijom, a kojim se planira izgradnja gasovoda kroz Srbiju.

Razgovaralo se i o projektima razvoja energetskog sektora u Srbiji i navedeno je da "Srbija ima mogućnosti da postane regionalni lider u tom sektoru".

Na sastanku je dogovoreno da se u buduće održavaju stalni sastanci, kako bi se proširila saradnja u sferi energetike, navodi se u saopštenju.

A iz kabineta Borisa Tadića saopšteno je da su na sastanku razmotreni "brojni oblici saradnje i zajedničkog ulaganja, a posebna pažnja je posvećena mogućnosti da jedan deo gasovoda Južni potok prođe kroz Srbiju.

Na taj način bi se, kako je istaknuto, obezbedilo stabilno snabdevanje energentima srpskog tržišta i industrije, saopšteno je iz kabineta predsednika Republike.

"Većinski paket NIS-a Gazpromu"

Urednica sajta Enerdžiobzerver Sijka Pištolova izjavila je za BBC da će predstavnici ruske kompanije i domaći zvaničnici najmanje razgovarati o izgradnji kraka gasovoda Južni potok, iako je to strateški interes Srbije.

"Gospoda Medvedev i Miler dolaze u Beograd da pokušaju da ubede Tadića i Koštunicu da prodaju većinski paket NIS-a naftnom delu Gazproma, Gazpromnjeftu", kaže ona.

"Podsećanja radi, privatizacioni savetnik je predložio Vladi, koja je to u prethodnom sazivu i prihvatila, da se u prvom paketu proda samo četvrtina NIS-a", dodaje ona. Prisustvo predstavnika Gazprombanke u delegaciji je više nego indikativno, ističe ona.

Ona očekuje da se ta banka pojavi kao sufinansijer u izgradnji zajedničkih objekata Elektroprivrede Srbije i Elektroprivrede Republike Srpske, tačnije hidrocentrale Buk Bijela i šest potencijalnih hidrocentrala duž reke Drine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: