Suša izgovor za poskupljenje?

Poskupljenje mleka skrenulo pažnju na problem monopola u prehrambenoj industriji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.10.2007.

08:15

Default images

Tim povodom, postavlja se pitanje i da li je prehrambena industrija iskoristila sušu kao izgovor za nerealna povećanja cena. Poljoprivrednici ocenjuju da bi bilo fer da posledice suše podele i stočari i potrošači i prerađivačka industrija, a stručnjaci se slažu s tim da uz takve odnose cena u maloprodaji i cena sirovine to nije slučaj.

Farma Vladimira Drljače u Bačkoj Palanci ma 100 krava na muži i proizvede oko 2,5 tone mleka dnevno. Mleko se prerađuje u sopstvenoj mini-mlekari i prodaje na lokalnom tržištu.

To gazdinstvo može da bude primer ko koliko zarađuje u mlekarskoj industriji pošto sva količina mleka biva predata sopstvenoj firmi, a litar neobranog pasterizovanog mleka prodaje se u PET-ambalaži za 35 dinara. S druge strane, najveći otkupljivač mleka u Srbiji otkupljuje mleko za oko 22 dinara, a obrano mleko prodaje osam dinara skuplje.

Miroslav Ivić, upravnik farme, za B92 komentariše ponašanje velikih sistema. "Mislim da nije fer zato što imaju 100 odsto zaradu na mleku, plus oko 50 odsto zarade na proizvode koje naprave. Oni su tu u profitu od 150 posto bruto", kaže Ivić.

Pošto su i farmeri i otkupljivači, na farmi Vladimira Drljače lako mogu da dođu do proizvodne cene litra mleka. "Realna cena mleka je, po mojoj računici, između 28 i 30 dinara", rekao je Ivić.

Manji prerađivači mleka, kao što je, na primer, mlekara Granice iz Mladenovca, već su podigli otkupnu cenu mleka tri do četiri dinara više od velikih sistema. Pri tom imaju jeftinije gotove proizvode i tvrde da zarađuju.

Direktor sirovinskog sektora Nemanja Gajić za B92 kaže da neki poljoprivredni proizvođači za litar sirovog mleka dobijaju i 29,06 dinara.

Bubalo: Bez povećanja cena osnovnih životnih namirnica

Ministar trgovine i turizma Predrag Bubalo izjavio je večeras da ne očekuje značajno povećanje cena osnovnih životnih namirnica u narednom periodu.

On je naveo da su hleb, mleko i jestivo ulje jesenas poskupeli iz tri razloga - zbog suše koja je dovele do poremećaja na svetskim tržištima, sve veće potrošnje žitarica u industrijske svrhe i odredjenih promena u globalnoj potrošnji.

Hleb i jestivo ulje jesenas su poskupeli posle skoro dve godine, rekao je Bubalo za Televiziju B92 i podsetio da antimonopolska komisija ispituje da li grupacija "Salford" ima monopolski položaj na tržištu mleka.

Najavljujući donošenje niza novih zakona usmerenih ka regulisanju oblasti trgovine koji su od interesa za sve gradjane, on je rekao da tu izmedju ostalog spadaju zakoni o trgovini, o bezbednosni proizvoda i o robnim berzama, čije je donošenje neophodno i radi uskladjivanja domaćeg sa zakonodavstvom Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: