Incident na antifašističkom skupu

Novosadska policija privela je vođu Nacionalnog stroja Gorana Davidovića i nekoliko desedina pripadnika te organizacije.

Izvor: B92

Nedelja, 07.10.2007.

10:18

Default images

Oni su privedeni nakon što su kamenicama napali povorku građana koji su prisustvovali antifašističkom skupu u Novom Sadu. Po završetku skupa građani su krenuli ka Dunavskom keju, kada ih je verbalno i kamenicama napala grupa od tridesetak pripadnika Nacionalnog stroja koji su se nalazili u Dvorištu Doma vojske na Beogradskom keju.

U incidentu je bilo i lakše povređenih, među njima i asistent snimatelja televizije B92, kao i šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji, koji je prevezen u bolnicu.

Antifašistički skup koji je danas u centru Novog Sada organizovalo nekoliko nevladinih organizacija, udruženja građana i političkih stranaka, posle incidenta koji su izazvali pripadnici "Nacionalnog stroja", završen je paljenjem sveća kraj spomenika žrtvama fašističke racije, na Dunavskom keju.

Nekoliko stotina učesnika ovog skupa je kod spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju, poslavši poruku "Stop fašizmu" izrazilo protest protiv fašističkih i neonacističkih pojava i govora mržnje.

Govornici su poručili su da nisu došli da daju podršku bilo kojoj stranci, već da iskažu zabrinutost zabog pojave neonacizma i fašizma na teritoriji Vojvodine.

Oni su, prema rečima govornika, tu da pokažu da se suprostavljaju zlu koje preti i da bi ga sprečili u nastajanju.

Istoričar Ranko Končar je poručio da svakom obliku fašizma srpsko društvo mora reći stop, jer "fašizam želi da nametne kolektivno ludilo i Srbiju koju mrzi ceo svet". Prema njegovim rečima, retrogradne ideje ne smeju da zažive u našem društvu, najviše zbog mirnog i spokojnog života svih pokoljenja.

Svi treba da budemo odlučni borci za toleranciju, građansko društvo, ravnopravnost i evropsku budućnost, kazao je Končar.

Nedaleko od skupa, na uglu Zmajeve i Dunavske ulice, bila se okupila grupa pripadnika organizacije "Obraz", ali je policija sprečila njihov kontakt sa učesnicima antifašističkog skupa.

Potom je kolona krenula u mirnu šetnju ka spomeniku na Dunavskom keju kako bi odali poštu žrtvama racije 1942. godine, kada su mađarski fašisti, hortijevci, bacili pod led u Dunav više od 1.500 Jevreja, Srba i Roma.

Na čelu kolone bili su pripadnici Antifašističke akcije Novog Sada, sa velikim transparentom na kome je pisalo "Protiv fašizma svim sredstvima".
(FoNet)
Oni su na mestu gde je "Nacionalni stroj", kako je ranije najavljivano iz te organizacije, trebalo da održi svoj skup, kod spomenika Jaši Tomiću, na kraju Dunavske ulice, simbolično stali i, kako se čulo iz kolone, čekali da se pojave pripadnici te organizacije.

Potom su krenuli ka spomeniku, ali ih je, nedaleko od njega, u dvorištu Pivnice "Dedinje", sačekalo nekoliko desetina pripadnika "Nacionalnog stroja" uz uzvike "Srbija-Vojvodina".

Inače, današnje okupljanje pripadnika te organizacije, policija je zabranila.

Potom su dve strane razmenile uvrede i ružne reči, da bi fizički kontakt i teži obračun sprečili pripadnici žandarmerije, koji su su u velikom broju obezbeđivali događaj.

Pripadnici žandarmerije su ušli u dvorište Pivnice i uhapsili vođu "Nacionalnog stroja" Gorana Davidovića i sve pripadnike te organizacije i odvezli ih policijskim kolima.

Sve to su uzvicima "Srbija, Srbija!", propratili učesnici antifašističkog skupa, koji su sve vreme stajali kod Pivnice.

U koloni koja je potom nastavila do spomenika su bili, između ostalih, i predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, lider LDP-a Čedomir Jovanović, poslanik te partije Žarko Korać, funkcioneri G17 plus Sužana Grubješić i Vlajko Senić.

Oni su, zajedno sa nekoliko stotina učesnika antifašističkog skupa, na spomeniku žrtvama novosadske racije upalili sveće.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je danas za B 92 da je Srbija došla u poziciju da se relativizuju najstrašnije stranice istorije i da se pod izgovorom demokratije dopuštaju skupovi neonacista.

"Pustiti naciste na ulice u ime demokratije je isto kao pustit pacove u dečiju sobu u ime ekologije. To jednostavno nema nikakve veze jedno s drugim i upravo zbog toga smo morali da pribegnemo ovom načinu upozoravanja na to što nam se događa", kazao je Čanak.

Čanak podseča da su neonacistističke grupe zaustavljene na granici Srbije u pokušaju da uđu u zemlju. "Ovde policija pronalazi ljude iz cele Srbije sa obrijanim glavama, sa čizmama i crnim jaknama, spremnim da tuku u ime Adolfa Hitlera. I sad ja vas pitam, zar je to trebalo da dočekamo", rekao je Čanak.

Venci na spomenik žrtvama racije

Antifašistièki skup u Novom Sadu (FoNet)
Na spomenik žrtvama racije vence su ranije danas položili delegacije Skupštine Vojvodine, nevladinih organizacija i političkih stranaka koje podržavaju antifašistički skup.

Predsednik skuptšine Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da svako ko u Novom Sadu pokušava da organizuje nacistički skup, udara šamar i Vojvodini i Srbiji.

"Jako je važno da se danas na antifastičlkom skupu u Novom Sadu, u 16,00 sati, okupi što veći broj građana", rekao je on. Vence su poližili i predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno demokratske prtije i G17 plus.

Predsednik Pokrajinskog odbora G17 plus Ivana Dulić Marković rekla je da je zbunjena što na odavanje pošte nisu došli predstavnici Demokratske stranke.

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke za Vojvodinu, Dušan Elezović je, povodom toga, rekao agenciji FoNet da DS od najave da će Nacionalni stroj organizovati skup intenzivno učestvuje u oragnizaciji antifašističkog skupa sa nevladinim organizacijama, G17 Plus, Ligom socijaldemokrata Vojvodine i Liberalno demokratskom partijom

Policija nadgledala okupljnja

(FoNet)
Sva današnja dešavanja, kako je za B92 rečeno u novosadskoj policiji u Novom Sadu za B92, bila su, u skladu sa zakonom, snimana kamerom.

Jake policijske snage su bile raspoređene po gradu, a policija je, kao što je i bilo najavljeno, reagovalo kada je došlo do incidenata.

Pomoćnik načelnika Uprave policije Željko Nikač iporučio je juče građanima, u izjavi za B92, da mogu biti mirni, jer će policija nadgledati okupljanja u Novom Sadu. "Vojvodina je multietnička sredina, to su ipak viševekovne vrednosti i sada čekate da dođe neko da naruši neko spokojstvo. Ako dođe do narušavanja javnog poretka, ako dođe do napada bilo kog građanina, pojedinca, naši će reagovati . Mi imamo dobru jedinicu i nama nije cilj represija, nama je cilj prevencija. Upravo ovo rešenje koje je doneto za Novi Sad, pa to i gospodina Davidovića i njegov interes štiti, interes njegovih tih par pristalica", rekao je Nikač.

Nikač kaže da u policiji postoje odeljenja koja redovno prate grupe koji su nosioci retrogradnih ideja:

"Pa, oni se prate. Recimo na nivou Beograda je bio u jednom trenutku podatak između 400 i 600. To je uglavnom mlađa populacija, da kažem neki polusvet ili nedovoljno baš kulturan svet ili ljudi koji su ostavljeni na marginama društva. Možda se malo radilo u prošlosti sa njima. Uglavnom se misli na sekcije i na grupe i pojedince koji su nosioci tih retrogardnih ideja. Ima ih. Recimo ova grupa skinhedsa, imali smo u prošlosti problema zbog njihovog odnosa prema romskoj populaciji", kazao je Nikač.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: